Blogging-ul și diacriticele

diacriticeExistă opinii diferite în blogosfera românească legate de folosirea diacriticelor. Unii susțin că acestea nu sunt foarte bine văzute de către motoarele de căutare, lucru care are impact în page rank. Cei mai mulți spun, însă, că le este mai ușor să scrie fără diacritice, că este mai comod și că, oricum, limba noastră este lizibilă în procent de 99% și fără folosirea acestora.

Chiar și eu atunci când am pornit acest blog am scris primele articole fără diacritice, tot din comoditate. Nu aveam nevoie să alternez tastatura între engleză și română și nu trebuia să mă obișnuiesc să găsesc caracterele speciale. Cu timpul, odată ce blogul meu a început să fie vizitat, una dintre cele mai frecvente recomandări pe care le-am primit au fost legate de faptul că ar trebui să scriu cu diacritice sau, mai precis, să scriu românește.

În cele din urmă am dat curs acestor recomandări și. de la un moment dat încolo, am început să folosesc diacriticele în articolele mele și sunt foarte bucuros că am făcut-o. De ce? Pentru că limba română este o limbă frumoasă atunci când este scrisă corect, pentru că articolele arată mai bine, pentru că reușesc să transmit mai ușor mesajul cititorilor mei. Așa că m-am transformat într-un militant pentru folosirea diacriticelor în spațiul virtual al blogosferei!

Sunt foarte multe limbi care folosesc caractere speciale și, din ce am colindat eu pe internet, am observat că toți cei care publică în astfel de limbi utilizează întotdeauna diacriticele lor.

Voi scrieți cu diacritice sau preferați ca articolele pe care le citiți să folosească caracterele speciale românești? Ce părere aveți în legătură cu acest subiect?

Sursa imagine – D-Petre.

Tagged . Bookmark the permalink.

32 Responses to Blogging-ul și diacriticele

 1. Mihaela says:

  Folosesc diacritice când scriu articolele pe blog.. Uneori..când comentez…mai scapă câteva cuvinte fără diacritice…din cauza vitezei..)
  Sțiu că sunt unele bloguri pe care este imposibil să scrii cu diacritice pentru că wp nu este setat bine. Cred că este vorba de utf8..

 2. Ionut says:

  Eu nu folosesc diacritice,dar mi-ai dat de gandit 😕

 3. Am votat fara sa stau pe ganduri DA.

  In comentarii nu folosesc diacritice pentru ca am ramas neplacut surpins ca anumite templateuri de siteuri sa nu le suporte si sa le interpreteze/afiseze gresit.

  Asa ca mi-am facut o regula. Pe blogul meu scriu articole numai cu diacritice, iar comentarii scriu fara diacritice.

 4. Bun articol. Diacriticele sunt extrem de importante , din punctul meu de vedere !

 5. Liviu R. says:

  Pe cat de mult as fi vrut sa zic ca diacriticele sunt importante si ca trebuie musai sa le folosesc/folosim, pe atat de mult si repede devin reticent in privinta asta!
  Experienta in webdesign m-a invatat ca diacriticele nu sunt suportate in multe dintre template-urile scrise in CSS3 si HTML5 si ca decat sa fac praf cu buna stiinta cromatica blogului/site-ului doar de dragul de a folosi diacritice, mai bine renunt la ele!
  Diacriticele sunt bune in texte oficiale si articole in care se pune pret pe asa ceva(atunci cand o conditie primara este asta)! In rest, asa cum tot experienta mi-a demonstrat, citesc si inteleg la fel de repede texte scrise cu diacritice ca si cele fara diacritice!
  Am o vorba:- esenta unui text nu sta in diacritice, mesajul ce se vrea transmis intr-un text nu trebuie sa fie conditionat de diacritice!
  In rest discutia merge la infinit! Oficial, pot spune ca diacriticele isi au locul doar in documente cu factura legala, acolo unde orice virgula, cratima, sedila, sunt analizate, dincolo de asta nu cred ca trebuie facut prea mare caz!
  Divagand, stiati ca creierul uman este capabil sa citeasca/distinga/inteleaga un cuvant doar citindu-i prima si ultima litera? -Si ca atunci cand una sau mai multe litere sunt amestecate/scrise gresit, creierul le analizeaza si percepe cum ar trebui sa fie cuvantgul de fapt? -ceva in felul umrator 🙂

  • De acord cu tine, cunosc toate argumentele pe care le aduci, totuși voi folosi în continuare diacriticele deoarece cred că acestea țin de igiena limbii române. Îmi amintesc de un moment în care am vrut să arăt unei rude de-ale mele articolele mele și am observat greutatea cu care reușea să citească fără caracterele speciale…

   • Liviu R. says:

    Sigur, e alegerea ta si trebuie respectata! Bineinteles, de multe ori si eu cred ca exagerez considerand ca daca eu nu am dificultati in a citi texte fara diacritice, atunci toata lumea ar fi la fel! :))

 6. Mi se pare normal și corect să folosesc diacriticele!
  Da, am fost atenționată că fac o mare greșeală folosindu-le, nu dau bine din punct de vedere SEO!… Îmi asum această ”greșeală”!

  • Exact pe ideea asta merg și eu! Nu trebuie să vorbim noi pe limba motoarelor de căutare, odată și odată trebuie să învețe și ele limba română 🙂

 7. Claudia says:

  Si ce faci cand ai doar un blog pe WP si tema ta nu accepta diacritice? Continui sa scrii asa riscand sa nu se inteleaga nimic din cauza ca se afiseaza patratele si semne de intrebare?

  • Claudia, știu că sunt multe limitări tehnice și argumente legate de optimizarea site-urilor pentru motoarele de căutare. Totodată, există și rezolvări la aceste probleme, dacă vrem cu adevărat. Întrebarea care se pune este dacă vrem să investim acest efort pentru a scrie românește.

 8. Claudia says:

  Asa e, Dan. Din pacate singurul lucru pe care poti sa il faci in wordpress este sa alegi o tema care sa permita diacritice. Si cum sunt putine care permit acest lucru……..esti nevoit sa alegi o tema care nu iti place neaparat. Din pacate, pana invata si motoarele de cautare limba romana suntem foarte limitati in alegerile noastre.
  Eu am ales o tema desi as fi vrut cu totul alta pentru ca atunci cand am inceput blogul am scris cu diacritice.
  Dupa …. au inceput alte probleme si la un momentat dat m-au disparut (nu stiu cum) din calculator setarile pentru diacritice asa ca vrand nevrand am ajuns sa scriu fara ele.
  Probabil ca voi reveni la scrierea cu diacritice cand voi rezolva aceasta problema tehnica. Tema oricum nu mai are sens sa o schimb.

 9. Bianca Badea says:

  Si eu am inceput la fel, fara diacritice. Acum in toate postarile de pe blog le folosesc, insa in comentarii mi se pare destul de incomode.

  • Scrierea permanentă cu diacritice poate fi incomoda, așa este. Eu încerc să le folosesc peste tot, inclusiv în comentarii sau pe FB pentru a îmi intra în reflex.

 10. Navigând, navigând, citind, ”răsfoind, am rămas cu un gust din ce în ce mai amar…Cum mai stârpim limba asta română!…Am găsit articole superbe, emoționante, cu informații precise, dar cu multe, multe greșeli de exprimare!… Îmi pare rău, dar accentul pe gramatica limbii române -s-ar părea- e doar un moft!
  Păcat, iubesc coerența și corectitudinea!
  Scuze, Dane, sunt off topic, dar nu m-am putut abține, …că tot veni vorba despre limba română!…

 11. …folosirea diacriticelor și-a unei limbi române cursive…

 12. Liviu Bimbea says:

  Cineva scria: „esenta unui text nu sta in diacritice, mesajul ce se vrea transmis intr-un text nu trebuie sa fie conditionat de diacritice!”
  Da, esenţa unui text străin nu constă în diacritice, dar esenţa unui text românesc stă în aceste diacritice. Limba română merită atâta respect din partea nostră, a bloggerilor. Că nu primim aprecieri PR mai puţin contează.

 13. Pingback: Blogging-ul și diacriticele | Idei de afaceri | BunDeCitit.ro

 14. D-Petre says:

  Multumesc pentru ca ai dat sursa imaginii exemplificative pe care ai folosito in articol … sau n-ai dat sursa ?

 15. Calin Pop says:

  Până la urmă pentru ziua de azi diacriticele se pare că sunt leit-motivul discuţiei dintre mulţi bloggeri în acest început de an. Subscriu, deşi ceva ma nelamureste. O corectare în urmă a articolelor va fi percepută în vreun fel de motoarele de căutare?

  • În mod normal, atunci când modifici un articol, se schimbă și în sitemap.xml data când a fost făcut ultimul update. Așa că motoarele de căutare vor ști. În plus, se pare că diacriticele nu fac tocmai bine, dar eu îmi asum acest lucru cu bună știință.

 16. Drugwash says:

  În lumea IT, nimic nu e imposibil – trebuie doar să vrei şi să ştii (sau să afli) cum. Atît, nimic mai mult.

  Eu scriu cu diacritice în mod curent, în absolut orice document, fie on-line sau off-line, de cînd am pus mîna prima dată pe Windows 95. Asta ar fi cam cu… 15-16 ani în urmă. E adevărat că m-a ajutat foarte mult tastatura de atunci, IBM Model M, care are căpăcele peste butoane şi pot fi schimbate de colo colo în cîteva secunde. Guess what: încă folosesc acea tastatură şi am mai făcut rost de cîteva identice, toate fabricate prin ’89-’92, care funcţionează perfect şi în ziua de azi. Lucrez la 3 computere, am masa plină de trei tastaturi masive şi foarte grele, sistemul principal este Windows98SE şi nu am absolut nici o problemă în a copia/muta fişiere de la/spre el chiar dacă ele conţin diacritice în numele fişierului sau în conţinutul său. Mai mult, pot scrie chiar şi în japoneză pe el, dacă am nevoie.

  Aşadar, lipsa diacriticelor este doar un leit-motiv pentru a contribui la deculturalizarea şi desnaţionalizarea populaţiei, iar cei care produc şi distribuie materialele software (şi hardware) cu asemenea limitări, o fac de multe ori intenţionat. Nu mă refer aici la micii programatori wannabe care fac un plug-in WordPress în zece minute şi nu se interesează de toate aspectele, ci la firmele mari.

  De curînd am scris cîteva tentative de tutoriale (la mine pe blog, în meniu) pentru setarea corectă a sistemului de operare astfel încît să aibă nu numai simpla opţiune de a alege layout-ul RO al tastaturii, dar şi posibilitatea instalării şi activării (uneori automate) a meniurilor şi traducerilor româneşti în aplicaţii care suportă aşa ceva. Eu însumi am contribuit în trecut la traducerea în română a cîtorva aplicaţii, poate nu perfect, însă suficient pentru a oferi baza de plecare, pentru a face utilizatorii să înţeleagă că se poate. When there’s a will, there’s a way!

  Din punctul meu de vedere, nu există scuză pentru distrugerea limbii române prin nefolosirea diacriticelor sau – mai rău – pocirea lor prin invenţiile stupide gen sh -> ş, tz -> ţ, ue -> ă. Atunci cînd îţi cumperi un aparat cu/pentru acces Internet, verifici dacă are capabilităţile limbii materne şi dacă nu le are, la revedere – altul. Destul îşi bat alţii joc de noi, să nu ne batem joc de noi chiar şi noi înşine! În privinţa asta sînt complet de acord cu tot ceea ce spune Cristina Drăgoi mai sus: coerenţă şi corectitudine – asta înseamnă respect pentru noi înşine, pentru învăţătorii/profesorii care au pus suflet atunci cînd ne-au învăţat alfabetul limbii române şi nu în ultimul rînd, pentru toţi ceilalţi care ne citesc. Pentru că ideea e să ne citească, nu să ne traducă mental din romana în română, indiferent de capacităţile – mai mult sau mai puţin dezvoltate – ale creierului.

  În final, despre scrierea cu î în loc de â nu am de gînd să argumentez aici, însă ştiu că cineva va fi curios la un moment dat, aşa că fac o trimitere la un articol – cu comentariile aferente – foarte lung dar şi foarte interesant, în care se discută pe larg limba română, cu originile ei istorice şi multe altele pe temă. Citiţi aici

  Îmi cer scuze pentru lungimea comentariului. O zi frumoasă tuturor!

  • Ești un adevărat militant pentru utilizarea corectă a limbii române! Jos pălăria!

   • Drugwash says:

    Mulţumesc frumos, mi se pare ceva simplu şi evident, nici n-ar trebui să se facă mare caz pe tema asta. Dacă oamenii n-ar avea orgolii atît de mari şi ar întreba „cum se face, spune-mi, ajută-mă?”, sînt convins că lucrurile ar merge mult mai repede înspre corectitudine. Eu personal am fost întotdeauna dispus să ajut, atît cît mi-a stat în putinţă, nu numai în domeniul limbii române şi cred că s-ar mai găsi şi alţii care s-o facă.

    Mulţumesc din nou pentru aprecierea călduroasă şi pentru găzduirea comentariului meu.

 17. Bogdan says:

  Blabla-ul cu distrugerea limbii române e lipsit de relevanţă. Singura relevanţă pe care o au diacriticile e pur funcţională şi e legată de perceperea corectă a mesajului transmis, de decodarea sa şi, astfel, de interpretarea cât mai apropiată de intenţia autorului a celor scrise. În acelaşi timp, lipsa lor poate fi un experiment literar inteligent, atunci când totul e voit şi te joci cu posibilităţile interpretărilor multiple ale unui text (cu cât mai banal, cu atât mai interesant).

 18. Bogdan Vodă says:

  Eu m-am obișnuit atât de tare la scârbici să scriu cu diacritice, încât îmi este foarte greu să scriu fără. iar o platformă ca WP, cu atât de multe limitări, își va pierde mușterii, direct proporțional cu aceste restricții.