Boutique-ul autorilor

Ideea pe care vreau să v-o împărtășesc este legată de inițiativa pe care am lansat-o pe acest blog și anume aceea de a descoperi împreună calea de la blogger la autor prin acceptarea invitației mele de a colabora online la scrierea unor cărți pe diverse teme. Nu știu dacă este neapărat o afacere în sine, dar cu siguranță este un proiect de suflet izvorât din dragostea pentru carte și care se adresează, deopotrivă, atât cititorilor, cât și autorilor.

Gândindu-mă la structura unui site, încerc să îmi imaginez cum ar putea fi dezvoltată această idee a mea în spațiul online, astfel încât să servească scopului pe care tocmai vi l-am rezumat. Componenta de magazin online a site-ului poate servi la comercializarea exclusivă a cărților care vor fi create de comunitatea adunată în jurul acestui proiect. Singurele excepții de la această regulă ar putea fi constituite din cărți sau alte tipuri de materiale care pot ajuta autorii să aibă acces la instrumentele meseriei de autor și care să îi sprijine pentru însușirea tuturor abilităților necesare scrierii unor cărți de calitate.

Acest site s-ar putea numi Boutique-ul autorilor și mi-l imaginez ca pe un spațiu virtual, asemănător cu o cafenea de pe vremuri în care autorii și cei pasionați de carte să se strângă, să petreacă timp împreună, să dezbată teme comune, să se ajute unul pe celălalt, să își propună teme sau să își manifeste dorința de a colabora pentru scrierea unor cărți. Și, asemenea unui boutique, ar trebui să conțină o mulțime de lucruri.

Pentru a oferi un cadru adecvat utilizatorilor site-ului, acesta ar trebui să aibă următoarele secțiuni:

  • Propuneri tematici care să se concretizeze în subiecte ale unor viitoare cărți – această secțiune ar trebui să conțină o zonă de postare a unor posibile subiecte, izvorâte din pasiuni, cunoștințe sau dorința de a ajuta pe ceilalți. Comentariile pe marginea temelor propuse, precum și un eventual sistem de votare care să reflecte nivelul de interes pentru un anumit subiect ar putea reprezenta modul de alegere sau aprobare al temelor.
  • Tematici aprobate / înrolare – subiectele care au născut interes vor fi promovate la statutul de aprobate, moment din care, oricine dorește să colaboreze la scrierea unei cărți pe acest subiect, se poate înrola.
  • Unelte pentru autori – mulți autori au cărți scrise dar care nu și-au întâlnit niciodată cititorii cărora li se adresează. Alții, deși talentați, nu au găsit încă motivația pentru a scrie. În această secțiune ar trebui să se regăsească toate instrumentele necesare dobândirii abilităților și cunoștințelor necesare, informațiile de care este nevoie pentru a duce o carte de la idee la realizarea sa, training-uri sau contactele unor edituri.
  • Magazin online cu cărțile create în cadrul acestei comunități, fie ele electronice sau clasice, pe hârtie. Totodată, o sub-secțiune a magazinului online ar pune la dispoziția doritorilor cărți sau tutoriale pe teme legate de cunoștințele pe care un autor trebuie să le aibă pentru a reuși. Există deja soluții convenabile de creare magazin online la cheie, așa că această funcționalitate este ușor de implementat.
  • Secțiune de recenzii – toate cărțile care vor prinde viață aici, vor beneficia de recenzii ale membrilor comunității.
  • Forum de discuții – subiectele de interes pentru comunitatea de autori pot fi discutate aici, opiniile pot fi împărtășite, combătute sau susținute.

Toate cele de mai sus cred că ar putea să creeze un cadru virtual prin care, oricine dorește să fie autor dar nu a scris sau publicat încă o carte, să intre în contact cu alți oameni cu pasiuni similare și să aibă la dispoziție atât sprijinul unei comunități cât și toate informațiile și uneltele necesare realizării unor cărți extraordinare. Să nu uităm că:

Dacă îți dorești să citești o carte care nu a fost încă publicată, atunci trebuie să o scrii chiar tu! Toni Morrison

Este o idee abia la început pe care trebuie să o mai întorc pe toate fețele, dar sunt convins că, la un moment dat, o voi pune în aplicare!

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2012.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Boutique-ul autorilor

  1. Am crezut ca e „pe bune” ideea si chiar eram incantata de ea, ma pregateam sa va felicit pentru initiativa, pana am dat de mesajul de la final si m-am dezumflat.
    Daca totusi va hotarati sa o puneti in practica, va sustin.