Când știința întâlnește arta

Copilăria mi-a fost marcată auzindu-i pe părinți și bunici spunând că, pentru a avea o viață împlinită, trebuie să construiești o casă, să sădești un pom și să faci un copil. Niciodată nu am primit însă instrucțiuni clare despre cum aș putea să fac asta. Nici în ce ordine ar fi bine să fac aceste lucruri pentru a spera la promisa împlinire. Așa că a trebuit să deslușesc singur enigma aceasta.

Pomul l-am plantat încă din copilărie, întrucât am crescut la curte și am zis că e bine să bifez asta cât mai repede. Asta a fost, să spunem așa, cea mai ușoară dintre cele trei sarcini.

Copiii au venit natural, atunci când au trebuit să vină și ne-au umplut la propriu și figurat viața. Pe propria experiență am realizat că această vorbă din bătrâni care spune „să faci copii” este un pic superficială, pentru că ar trebui completată cu faptul că trebuie să îi crești în siguranță și să te ocupi de educația lor. Asta e partea cea mai complicată dar și cea care îți aduce și cele mai mari satisfacții. Și este misiunea care durează toată viața.

Casa este încă pe lista mea, pentru că, pentru mine, reprezintă casă pe pământ, nu un apartament în bloc. Am exersat între timp mult, am renovat două apartamente și am achiziționat unul nou, cel în care locuiesc cu familia mea în prezent și pe care a trebuit să îl decorez și mobilez. Am descoperit în aceste mici activități legate de amenajări și decorațiuni interioare că am o aplecare către acest domeniu. Am reușit să creez niște spații calde și primitoare și asta mi-a dat o satisfacție deosebită. Moștenesc, cred, de la tatăl meu, această pasiune. El și-a dorit mult să fie arhitect, însă rigorile aberante ale regimului comunist l-au împiedicat să își îndeplinească visul, astfel că a dat mai departe această pasiune către mine.

Așadar, visul meu este ca, la un moment dat să construiesc o casă pe pământ. Am avut la momentul în care am achiziționat apartamentul în care locuiesc de luat decizia dacă să construiesc o casă sau să iau un apartament mai mare. Pentru că trebuia să iau o decizie rapidă și nu am avut la cine să cer îndrumare, mi-a fost tare greu să iau hotărâri pentru care nu aveam expertiză, așa că am rămas la varianta apartament în bloc.

Atunci când vrei să construiești o casă, sunt atât de multe decizii de luat! Tipul de construcție este una dintre deciziile importante, există case din cărămidă, beton, structură metalică, structură din lemn sau modulare. Apoi proiectul casei este un punct extrem de important. Tipul de încălzire este și el o decizie care va influența calitatea vieții în noul cămin, precum și costurile asociate. Ca să nu mai zic că, mai nou, din cauza faptului că foarte multe resurse sunt consumate pentru construcția unei case, va intra în vigoare o reglementare conform căreia casele nou construite vor trebui să aibă consum energetic aproape de zero.

Sunt atât de multe de luat în calcul, iar fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele ei. Dacă nu ești din acest domeniu, poți fi copleșit de toate acestea. Așa a fost și cazul meu.

Am descoperit de curând, insă, o firmă, ai cărei specialiști îți pot sta alături și te pot ghida pas cu pas în alegerile ce trebuie să le faci atunci când te decizi să construiești o casă. Am aflat de ei prin niște prieteni de-ai nostri care își construiesc casa visurilor lor. Și toată aventura asta, așa cum îmi place mie să o numesc, o fac umăr lângă umăr cu consultanții, inginerii și arhitecții de la AIA Proiect. Aceasta este o firmă de proiectare ce are permanent în vedere îmbinarea principiilor economice, constructive și estetice astfel încât să ofere clienților săi cel mai bun proiect pentru viitoarea lor casă, fie că este vorba de reședință sau de o casă de vacanță.

Pentru design, au avut de ales pe lista scurtă între cele două opțiuni pe care le puteți vedea și voi mai jos și au ales un proiect de casa (cel din stânga) pe care l-au creat și adaptat, la propriu, împreună cu specialiștii AIA Proiect exact pentru nevoile lor, o familie tânără, cu 2 copii aproape de adolescență. Flexibilitatea a fost unul dintre atuurile AIA.

Obtinerea avizelor de construire și relația cu autoritățile și furnizorii de utilități este una dintre pietrele de încercare la orice construcție nouă, iar AIA Proiect te poate ajuta și în acest sens. Pentru construcții noi este nevoie de obținere de autorizări de la agenția de mediu, aviz pentru alimentare cu apă, aviz canalizare, aviz alimentare cu energie electrică, aviz gaze naturale și salubritate pentru autorizația de construcție și multe altele, în funcție de amplasamentul și destinația construcției, să mai continui? Eu cred că e amețitor numai să treci în revistă toate actele care trebuiesc întocmite și autorizările care trebuiesc obținute, iar faptul că există o firmă, precum AIA Proiect, care te poate sprijini în toate aceste demersuri, te face mai încrezător. Prietenii mei au cu siguranță altă atitudine de când au ajutor în acest sens!

Am devenit curios legat de această companie și am încercat să aflu mai multe informații despre ea. Am aflat astfel, că AIA Proiect este mult mai mult decât știam de la prietenii mei.

Pe lângă serviciile complete legate de construirea unei case, AIA Proiect are și alte servicii conexe, de exemplu servicii de amenajări, reamenajări sau renovări. Arhitecții lor sunt membri ai Uniunii Arhitectilor din Romania si ai Ordinului Arhitectilor din Romania, specialiști cu experiență recunoscută și cu portofolii impresionante.

Un alt domeniu de expertiză interesant al acestei companii constă în servicii de evaluare bunuri mobile și imobile, fie în vederea estimării valorii lor cât și în perspectiva vânzării acestora. Aia Proiect oferă și servicii de audit energetic dar și de certificare energetică.

Ca să nu mai menționez faptul că AIA Proiect aduce viitorul în prezent, având o soluție pentru casele eficiente energetic, casele ce răspund legislației viitorului. Astfel, ei vin cu propunerea casei active ROD® ce produce mai multa energie decât consumă, folosind resurse energetice 100% regenerabile. Nu e extraordinar?

Good buildings come from good people and all problems are solved by good design. (Stephen Gardiner)

Gardiner spunea că clădirile bune / frumoase sunt create de oameni pricepuți și toate probleme sunt rezolvate de o proiectare bună. Cred că acest citat se potrivește de minune cu ceea ce oferă firma AIA Proiect, locul unde știința întâlnește arta iar oamenii potriviți sunt la locul potrivit.

Acum că mai am doar un subpunct din celebrul dicton de realizat, știu că nu va mai trece mult până când îmi voi îndeplini și eu visul de a avea o casă, iar atunci când voi porni la drum în această misiune, știu exact cu cine mă voi însoți, cu specialiștii de la AIA Proiect, acolo unde știința întâlnește arta!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.