Ce câștigi când pierzi?

Viața îți oferă multe situații în care lucrurile nu ies așa cum te așteptai, uneori având parte de eșecuri sau trebuind să ieși din zona ta de confort și să faci o schimbare. Provocările și schimbările, de exemplu, nu apar întotdeauna atunci când ești pe deplin pregătit să le răspunzi DA. Schimbarea mai ales presupune de fiecare dată un efort și un stres suplimentar, dar trebuie să încerci să vezi mereu partea pozitivă a situației.

castig pierdereTatăl meu îmi repetă cu îndârjire un îndemn la care ține și în care crede cu toată convingerea. Acesta este: „Atunci când ești într-o situație neplăcută, gândește-te ce câștigi când ai impresia că pierzi”. Multă vreme am râs de acest sfat, neînțelegând cum poți să câștigi ceva când pierzi, în afară de faptul că, în cel mai bun caz, înveți ceva dintr-o experiență nefericită. Tata îmi dă și un exemplu al unui prieten de-al lui, în vârstă, cu care s-a întâlnit într-o iarnă pe o alee din cartier tocmai în momentul în care alunecase pe gheață. S-a dus imediat și l-a ajutat să se ridice și a observat cu surprindere că acesta râdea cu poftă deși era evident că se lovise destul de tare.

Nu am mai căzut pe gheață de când eram copil, aproape că uitasem cum este! Mi-a plăcut senzația!

Asta i-a spus bătrânul care reușise să găsească un motiv prin care să nu ia în serios căzătura.

Mult mai târziu am înțeles cu adevărat aceste cuvinte ale tatălui meu și, de atunci  încolo, am încercat să adopt și eu aceeași viziune asupra vieții, pentru că despre asta este vorba, despre atitudine și modul în care trăiești întâmplările vieții.

Am trăit chiar câteva experiențe personale care mi-au validat faptul că poți să câștigi atunci când pierzi. Să vă dau un exemplu. În 2008, atunci când bula imobiliară nu se spărsese încă am vrut să contractez un apartament nou, e adevărat la un preț incredibil de mare, dar care era opțiunea cea mai bună de atunci. Numai că la prima serie de vânzări nu am reușit să prind un apartament, se dădeau ca pâinea caldă. M-am supărat tare atunci și am reușit să prind abia la a treia serie. Ce câștigasem aveam să aflu abia 3 ani mai târziu, în momentul în care am realizat că cei care contractaseră în prima serie nu obținuseră nicio reducere la momentul când apartamentul le-a fost livrat, pe când eu am obținut 35% reducere, lucru care mi-a permis, dealtfel, să îmi permit să îl achit. Faptul că, între timp, criza se instalase, iar piața imobiliară revenise la un nivel mai normal a fost câștigul meu pe care inițial îl percepusem ca pe o mare pierdere.

Ceea ce vreau să spun prin acest articol este faptul că trebuie să avem o anumită atitudine în fața vieții, o abordare pozitivă, acest lucru permițându-ne să tratăm orice provocare ca pe o oportunitate și nu ca pe o povară sau înfrângere.

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.