Compania mea, afacerea mea

– Vreau să vă solicit atenția pentru un anunț important! ne spuse apăsat directorul nostru tehnic, domnul Mihăilescu, abordând un aer misterios. După cum știți, de când a început criza, vremurile s-au schimbat, iar noi ca și companie trebuie să fim mai atenți cu costurile. Astăzi a venit momentul să aplicăm cu seriozitate câteva măsuri de eficientizare!

Sala a început să fremete, ne uitam unii la alții și șușotelile creșteau în intensitate precum o avalanșă, acoperind încet, încet, discursul șefului.

– Iar ni se taie din beneficii, spuse ferm convins unul dintre colegi.

– Cred că e mai serios, pronostică altul, de data asta sigur ne umblă la salarii.

– Ba eu zic că vine un val de concedieri, Dumnezeu să ne ajute! suspină o doamnă mai în vârstă care se apropia vertiginos de pensie. O să rămânem pe drumuri…

– Vă rog! Dați-mi voie să vă spun despre ce este vorba! ridică vocea domnul director încercând să facă liniște. Astăzi vă anunț lansarea programului „Compania mea, afacerea mea”, spuse răspicat și făcu o pauză ca să fie sigur că toată lumea auzise. Ideea aflată la baza lui este să facem o schimbare de atitudine, să ne gândim la resursele companiei ca la resursele propriei noastre afaceri sau chiar familii. Și vă provoc, așa cum vă spuneam, să veniți cu idei inovative prin care să eficientizăm consumul de resurse și să reducem costurile. Fiți inventivi, așadar!

– Vai, ce bine că era vorba doar de asta. Ședințele astea chemate în grabă sunt menite să dea fiori reci angajaților! începură cei din jur să se relaxeze.

– Și ca să fiu eu primul care vin cu o inițiativă în acest sens, continuă Mihăilescu ridicând din nou glasul ca să tempereze vocile din sală, bucuroase de data asta, vă anunț că am solicitat întocmirea unui certificat energetic pentru sediul firmei noastre, care să evalueze starea clădirii și a instalațiilor electrice. Îmi doresc această analiză energetică și termică deoarece sunt convins că putem micșora semnificativ câteva facturi!

Bună idee, ne-am zis cu toți după ce s-a încheiat ședința. În perioada următoare, fiecare dintre noi ne-am străduit să aducem idei de reducere a costurilor. Pe lângă certificarea energetică, după ce unul dintre colegii mei a mai studiat site-ul www.avizez.ro, am solicitat și un test de termografie pentru identificarea zonelor unde se pierde căldură și, evident, costurile cresc iarna foarte mult.

După primirea mult așteptatului certificat de performanță energetică, mi-am propus să aflu cauza costurilor nefiresc de mari cu energie electrică. Fiind om de IT, m-am uitat, desigur, în grădina mea. Ceea ce am descoperit a fost foarte interesant. Costurile mari veneau din faptul că 90% din angajați de la relații cu clienții, departamentul cel mai numeros al companiei noastre, nu opreau computerele atunci când terminau programul. Astfel, am căutat și am găsit o soluție care poate controla centralizat toate calculatoarele din firmă și le poate opri după o anumită oră. De aici a mai fost un pas până la extinderea soluției către controlul automat al iluminatul din birouri.

Mulți alți colegi au venit cu idei deosebite. Pe baza rezultatelor certificatului energetic, s-au refăcut tâmplăriile PVC acolo unde acestea erau deteriorate, s-a reparat terasa de la ultimul etaj și s-au adus îmbunătățiri sistemului de climatizare. Iată-ne, așadar, 6 luni mai târziu, la următoarea întâlnire de departament, curioși de rezultate.

– Mă bucur că ne vedem din nou cu toții! începu domnul director. Trebuie să vă spun că sunt mândru de voi! Programul „Compania mea, afacerea mea” a dat niște rezultate deosebite și asta numai prin ideile voastre și modul în care le-ați implementat. Raportul pe ultima lună ne spune că, împreună, am redus cu 30% costurile de întreținere ale clădirii noastre de birouri. În plus, putem să fim mândri că suntem una dintre firmele responsabile social care are grijă de resursele planetei. Felicitări! Iar ăsta sunt sigur că e doar începutul!

În același timp, la principalii noștri competitori începuseră concedierile…

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2105.

Surse foto: avizez.ro, super-blog.eu

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.