Cum să faci un drive-test cu un laptop

Sunt multe lucruri în viață care presupun să faci o alegere. Uneori, această alegere este pentru o perioadă lungă de timp. Și, pentru a lua o hotărâre corectă, cu care să fii confortabil, trebuie să decizi în cunoștință de cauză. Primul exemplu care îmi vine în minte este cumpărarea unei mașini. Să nu-mi spui că este o alegere ușoară, că nu te cred! Poate ai trecut prin asta și ai observat că, dacă te sfătuiești cu prietenii sau colegii, o să primești nenumărate opinii, cele mai multe fiind în contradicție cu părerile tale… Ce e de făcut? Eu cred că cea mai bună abordare este să îți construiești propriile criterii și să le analizezi cu atenție, fie că este vorba despre caracteristici, formă, culoare sau marcă.

O unealtă aproape indispensabilă, pentru mulți dintre noi, a devenit, în ultima vreme, laptopul. Și, la fel ca și o mașină pe care o folosești, în medie, în jur de 5 ani, un laptop este un lucru care te va însoți, acasă sau la serviciu, cel puțin câțiva ani. La ce te uiți atunci când îți alegi un laptop? Propun să ne gândim împreună care ar fi cele mai importante criterii, folosind o analogie cu achiziționarea unei mașini, pentru că la mașini se pricepe toată lumea, nu-i așa?

Decizia că trebuie să îți cumperi un laptop vine în urma unei nevoi. Fie că ai un job care necesită lucrul pe calculator și presupune deplasări sau muncă de teren sau, pur și simplu, ești pasionat de calculatoare sau internet, este evident că ai nevoie de un laptop. Odată identificată nevoia, hai să vedem cum îți alegi laptopul potrivit. Trebuie să îți răspunzi la câteva întrebări, să studiezi piața pentru a te îndrepta asupra câtorva modele și, apoi, să faci alegerea finală.

Cât ești dispus să investești?

Bugetul pe care îl ai la dispoziție îți oferă o anumită plajă de alegeri. Un buget mic te va direcționa către un laptop ieftin cu care poți rezolva majoritatea activităților simple, pe când un buget mai generos îți dă acces către modelele performante, recomandate pentru programare, procesarea digitală sau gaming.

În ce scop folosești laptopul?

În cazul unei mașini, te gândești, în primul rând, care este stilul tău de condus, liniștit sau sportiv. Dacă conduci cuminte, atunci îți este suficientă o motorizare mică. Similar, în cazul unui laptop, dacă îl folosești în majoritatea timpului la navigarea pe internet, editarea de texte sau citirea și trimiterea de mailuri, atunci nu îți trebuie un laptop foarte puternic.

Dacă, în schimb, ești un conducător sportiv, atunci cu siguranță îți va place o motorizare puternică. Extrapolând acest exemplu la un laptop, atunci când îl folosești pentru editarea de filme video sau pentru jocuri care au nevoie de foarte multe resurse, îți trebuie un laptop cu o performanță ridicată.

Ce mărime și greutate trebuie să aibă laptopul?

Următoarea întrebare care se pune este unde îl folosești cu preponderență, dacă utilizezi laptopul mai mult acasă sau la serviciu, sau îl porți cu tine peste tot. Dacă obișnuiești să iei laptopul cu tine, atunci greutatea este un criteriu foarte important și îți vei alege un laptop cât mai ușor și cu un „form factor” mai mic. Este similar cu cazul în care conduci mașina mai mult prin oraș și când vei alege un model de clasă mică, pentru că se strecoară de minune prin trafic și se parchează cu ușurință.

Dacă laptopul este pentru acasă, atunci vei alege un laptop de dimensiuni mai mari, pentru a te bucura de confortul oferit de un ecran mai generos.

Forma și dimensiunea laptopurilor variază de la mare, medie până la ultrabook-uri și netbook-uri, asemănător cu mașinile, care au modele de clasă sport, lux, mare, medie sau mică.

Ce autonomie aștepți de la laptopul tău?

Atât un laptop, cât și o mașină oferă o anumită autonomie, în cazul primului este vorba despre capacitatea bateriei, iar în cazul unei mașini te gândești la mărimea rezervorului și la consumul mediu oferit. Este important să te decizi asupra gradului de autonomie pe care îl dorești de la laptopul tău, pentru că sunt modele care excelează în această privință.

Ce alte caracteristici dorești să aibă laptopul?

Caracteristicile oferite de laptopurile de pe piață sunt dintre cele mai diferite, pentru toate exigențele și nevoile. Aici poate interveni preferința pe care o ai față de un anumit producător sau nevoia pe care o ai vizavi de o anumită funcționalitate.

De exemplu, unii pot alege un laptop cu multă memorie sau cu un spațiu de stocare generos care să le ofere confortul pe care un portbagaj imens îl oferă unei mașini de familie.

Alții, poate au nevoie de putere de calcul și se vor îndrepta către un procesor performant, ca un motor puternic.

Cei care lucrează cu imagini sau fac editare video vor dori un display cu o rezoluție mare, cu dezavantajul unei dimensiuni mai mari a laptopului.

Tot aici ne uităm și la conectivitate cum ar fi porturile USB, VGA, DVI, HDMI, sloturile pentru cardurile de memorie, adaptoarele wireless sau bluetooth și facilități multimedia, unitate optică DVD, MP3 player, difuzoare, microfon, camera web și așa mai departe.

Trebuie să ai în vedere că laptopurile nu sunt la fel de upgradabile precum desktop-urile, așa că trebuie ales bine de la început!

Securitatea datelor este importantă pentru tine?

Securitatea nu este nici ea de neglijat. Ai informații sensibile pe laptopul pe care îl porți zi de zi cu tine peste tot? Dacă da, ar trebui să investești și în elementele de siguranță. Asemenea mașinilor, în care se investește tot mai mult în securitate, trebuie să te decizi câte stele NCAP îți dorești să aibă laptopul tău.

Ce condiții de garanție aștepți?

Garanția este un element care vorbește de la sine despre calitate. În industria de mașini, sunt producători care oferă chiar și 7 ani perioadă de garanție. Cu cât garanția oferită de producător este mai mare, cu atât înseamnă că au mai mare încredere în fiabilitatea produselor pe care le oferă. Așa că, garanția este un indicator important în alegerea pe care o faci.

Cum faci alegerea finală?

După ce ai răspuns la toate întrebările de mai sus, înseamnă că ai un „wishlist”, și poți, în sfârșit, să colinzi prin magazine sau pe internet pentru a găsi modelul care să se potrivească cel mai bine nevoilor tale. După ce ai restrâns opțiunile la câteva, este foarte important să te documentezi cât mai mult despre ele și chiar să mergi să le vezi pentru a face alegerea finală. Prin citirea de review-uri poți avea confirmarea că specificațiile producătorilor sunt corecte. Foarte important este să faci o vizită într-un showroom (în cazul unei mașini nu ai face-o?) și să încerci produsul tu însuți. Calitatea și rezistența materialelor din care este confecționat un laptop sunt la fel de importante ca și în cazul unei mașini, iar acest lucru trebuie experimentat personal.

Deși noțiunea de drive test pentru un laptop nu există încă în sensul întâlnit în cazul mașinilor, adică să îl poți folosi câteva ore sau chiar zile pentru a te convinge că ți se potrivește, cred că, dacă ții cont de toate cele de mai sus, poți fii sigur că vei face o alegere înțeleaptă!

Și, de ce nu, poate, în cele din urmă, cineva va avea curajul să introducă conceptul de drive test și pentru laptopuri! Poate o companie căreia îi place să aducă mereu un suflu nou, cum este magazinul Azerty?

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2012.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cum să faci un drive-test cu un laptop

  1. Pingback: competitie anuala de blogging | Etapa 6. Azerty: Tu cum iti alegi laptopul potrivit?