Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!

Noi românii, stăm, la propriu, pe o comoară pe care, din nefericire, nu știm să o prețuim. Comoara asta este constituită din cele mai importante daruri pe care natura ni le poate oferi prin biodiversitate. Biodiversitatea reprezintă diversitatea ecosistemului și diversitatea genetică a speciilor din acest ecosistem, iar România ocupă locul întâi în Europa la acest capitol! Este extraordinar și sunt sigur că extrem de puțini români știu acest lucru…

logo_infonatura2000Eu unul am aflat despre acest lucru extraordinar prin proiectul InfoNatura 2000, realizat de Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabila și finanțat de Uniunea Europeană, care își propune să ridice gradul de conștientizare privind importanța biodiversității prin rețeaua Natura 2000.

În cele din urmă, obiectivul acestui proiect se poate rezuma la un singur cuvânt – sustenabilitate și care reprezintă desfășurarea activităților umane fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.

delta dunariiUna dintre comorile care trebuiesc protejate este, cu siguranță, Delta Dunării. În comparație cu alte delte ale Europei și chiar ale Terrei, Delta Dunării a păstrat o biodiversitate mai ridicată, respectiv, un număr mare de specii, începând de la plantele inferioare și până la cele superioare, de la animalele unicelulare și până la mamifere.

În acest moment, ca urmare a acțiunilor umane, speciile se pierd într-un ritm amețitor, rata de extincție fiind de la 1.000 până la 10.000 de ori mai mare decât cea normală, acest lucru având consecințe ireversibile. Popularizarea acestor informații și conștientizarea lor de către toți actorii implicați este imperios necesară, fie că vorbim despre locuitorii deltei, turiști sau agenți economici care acționează în zonă.

Ține de fiecare dintre noi să dăm o mână de ajutor sustenabilității, astfel încât și generațiile următoare să se bucure de biodiversitatea deosebită din țara noastră!

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!

  1. Delta Dunarii e chiar unica in Europa prin pozitia ei, rolul ei, modul de formare si speciile pe care le adaposteste. Trebuie sa fim mandri de asta!