Descoperind România – Transfăgărășan, Bâlea Lac, Palatul Brukenthal din Avrig și Sibiu

Pe 2 august m-am trezit dis de dimineață, plin de nerăbdare. În sfârșit aveam să parcurg Transfăgărășanul, una dintre destinațiile la care visam de mult.

Transfăgărășanul

Așadar, după micul dejun ne-am pus la drum, iar vremea părea să țină cu noi, era senin și cu câțiva nori albi, de vreme bună. Este foarte important să prinzi vreme bună pe Transfăgărășan, altfel nu te poți bucura pe deplin de priveliști.

Transfăgărășanul în totalitatea sa are 150 km și începe în Bascov, lângă Pitești și se termină la Cârțișoara, însă drumul cu adevărat spectaculos începe de la Barajul Vidraru. După un drum de vreo 15 km care merge exact pe conturul lacului de acumulare Vidraru, începe drumul cu adevărat spectaculos.

Odată ajunși pe culmile munților Făgăraș am fost pur și simplu copleșit de frumusețile care ni s-au dezvăluit parcă dintr-o dată. Muntele se descoperea în fața noastră în toată măreția lui. Numai cine nu a fost acolo nu înțelege acest sentiment pe care îl ai, m-am simțit dintr-o dată mic poate din cauză că sufletul și mintea mi-a fost umplută de măreția naturii.

Nu știam ce să facem mai întâi, să ne bucurăm ochii de peisajele încântătoare sau să facem poze. Am făcut sute de poze, cred, cu toate că acum, când mă uit la ele, parcă nu mai regăsesc senzațiile pe care le-am simțit acolo… Trebuie să fii pe Transfăgărășan ca să le trăiești.

Incredibilă și povestea acestui drum dintre cele doua provincii istorice Muntenia și Transilvania. Lucrările au început în 1969 și s-au finalizat în 1974, în numai 5 ani (!!!). Așadar acest drum printre nori a luat ființă din ambiția lui Ceaușescu care a refuzat însă ca drumul să îi poarte numele.

Este un loc absolut fascinant, care a fost descoperit și de străini, am întâlnit foarte mulți de-a lungul Transfăgărășanului, lucru care nu poate decât sa ne bucure.

Șoseaua se prezintă în condiții excelente, nu am întâlnit nici măcar o gropiță cât de mică pe tot parcursul lui. Un sfat totuși: mergeți în timpul săptămânii pentru a evita aglomerația din weekend care poate altera puțin experiența. Noi am fost vineri și a fost foarte bine.

Bâlea Lac

La jumătatea Transfăgărășanului se găsește Bâlea Lac, lacul glaciar care este accesibil iarna doar cu ajutorul telecabinei de la Bâlea Cascada.

Zona care înconjoară lacul de un verde orbitor este deosebit de pitorească, cu peninsula pe care se află cabana, cu piscurile semețe și chiar cu câteva petece de zăpadă (și asta în luna august). Este un loc în care am simțit nevoia să păstrez liniștea de parcă aș fi intrat într-o biserică. În apropierea lacului am înțeles că se construiește pe timpul iernii Hotelul de Gheață.

După Bâlea Lac începe practic coborârea, cu peisaje la fel de frumoase. Aproape de poalele muntelui se găsește Bâlea Cascadă și instalația de teleferic.

Palatul Brukenthal din Avrig

Citisem despre acest obiectiv și mi s-a părut interesant să trecem să îl vizităm în drum spre Sibiu. Palatul din Avrig a fost reședința de vară a guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal și eram nerăbdători să îl vizităm.

L-am găsit destul de greu, deoarece nu este foarte bine semnalizat, deși se găsește chiar pe strada principală din Avrig. La intrare am fost întâmpinați de o cutie de tablă închisă cu un lacăt ruginit care ne îndemna să contribuim pentru reabilitarea locației.

Spre marea noastră dezamăgire locul este în paragină, atât clădirea cât și grădinile, odinioară foarte frumoase, arătând jalnic. Palatul a fost construit inspirat de Schönbrunn și Gloriette din Viena dar acest lucru parcă nu mai iese deloc în evidență având în vedere starea de deteriorare în care se află locul. Ultima destinație a palatului a fost de sanatoriu, desființat însă în 2005.

Într-o latură a grădinii găsim clădirea în stil baroc a oranjeriei renovate și devenite astăzi hotel și în care te poți caza. Am fost tentat atunci când am gândit itinerarul să aleg această locație dar m-a oprit faptul că au toaleta comună.

Înainte să părăsim incinta palatului am închis ochii și mi-am imaginat cum ar arăta acest loc dacă ar fi fost reabilitat și m-a cuprins un sentiment de tristețe. Un loc cu un mare potențial este lăsat în paragină dintr-o lipsa de interes pe care nu o pot înțelege.

Sibiu – parcul zoologic și centrul vechi

În Sibiu ne-am cazat la Pensiunea Buon Gusto, pe care am ales-o pentru localizarea ei foarte aproape de centrul vechi dar despre care prefer să nu vorbesc. Înțelegeți voi de ce, vreau să povestesc doar lucrurile care mi-au plăcut :-).

Deși eram foarte obosiți, Dragoș nu s-a lăsat până nu ne-a convins să mergem să vizităm grădina zoologică, așa că iată-ne ajunși acolo.

Grădina zoo din Sibiu se prezintă destul de bine, este întinsă pe o suprafață destul de generoasă la limita parcului Astra, iar animalele sunt bine întreținute. Este o combinație între o plimbare prin parc sau pe o potecă din pădure și o vizită la o grădină zoo. Pentru cei cu copii, grădina zoo din Sibiu este cu siguranță un obiectiv pe care nu trebuie să îl rateze.

Rupți deja de oboseală, am lăsat mașina la pensiune și am pornit pe jos către centrul vechi al Sibiului.

Aici, spre plăcuta noastră surpriză am găsit străzile centrului umplute de parada de prezentare a celor care participau la Festivalul internațional de folclor „Cântecele Munților”, organizat anual în piața mare din Sibiu. Am văzut reprezentanți din cele mai exotice țări precum Mexic sau Brazilia. Era o atmosferă foarte plăcută!

În piața mare era montată scena și mulți localnici sau turiști umpleau terasele de la care puteai mânca sau bea ceva și puteai în același timp să urmărești și spectacolul folcloric.

Ne-am învârtit puțin prin piața mare, apoi în piața mică și am vizitat, cum altfel, vestitul Pod al Minciunilor. Foarte bine te face să te simți centrul acesta al Sibiului, are o eleganță și un farmec pe care nu le găsesc în centrul vechi din București, de exemplu.

Citiți și ziua 3:  Parcul Astra din Sibiu și Biserica Fortificată din Cisnădioara.

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Descoperind România – Transfăgărășan, Bâlea Lac, Palatul Brukenthal din Avrig și Sibiu

  1. Pingback: Descoperind România - traseu Ardeal și Banat | Prin cuvinte mă descopăr

  2. Pingback: Descoperind România – Mănăstirea Curtea de Argeș, Cetatea Poienari, Barajul Vidraru | Prin cuvinte mă descopăr