Despre libertate

libertateCare este primul lucru la care te gândești dacă te întreb ce înseamnă pentru tine libertatea? Este o întrebare dificilă la care sunt sigur că îți va fi greu să răspunzi imediat. Deasemenea, este foarte probabil ca răspunsul tău să fie diferit de al altuia și asta pentru că fiecare individ are valori diferite și, de aceea, fiecare înțelege și percepe libertatea altfel.

Sunt atâtea feluri în care putem vorbi despre libertate încât realizez că este imposibil să cuprinzi totul într-un articol. Încerc totuși… Nevoie de libertate cea mai de bază este, poate, libertatea fizică, care presupune a nu fi îngrădit în ceea ce privește capacitatea de a te mișca și acționa liber, de a alege un anumit stil de viață.

Libertatea de exprimare vine și ea ca o nevoie esențială. Cei care au trăit în perioada comunistă înțeleg cel mai bine ce înseamnă să nu poți vorbi liber, deschis, să îți autocenzurezi fiecare cuvânt și apoi fiecare gând. Astăzi, faptul că îți poți exprima opinia despre absolut orice, faptul că presa și media poate dezbate pe marginea oricărui subiect pare ceva de la sine înțeles, un drept implicit. A fost însă nevoie de jertfe omenești pentru recăpătarea libertății de exprimare.

Oamenii au diverse credințe astfel încât libertatea de a crede în ceva sau cineva este un alt lucru de mare însemnătate pentru ei. În mod asemănător, fiind vorba despre comunități, libertatea de asociere este iarăși un drept pe care oamenii îl consideră fundamental.

Bineînțeles că toate diversele tipuri de libertate pot fi doar aparent complete, numai faptul simplu că trăim într-o societate bazată pe reguli duce la îngrădirea libertății noastre. Dacă definim libertatea ca lipsa constrângerilor vizavi de un anumit lucru sau activitate, atunci realizăm cât de greu este să fim în situația ideală de a fi perfect liberi într-o anumită privință. Suntem cu toții angrenați într-un mecanism care ne obligă să respectăm reguli, avem drepturi dar și obligații.

În contextul deosebit de complex pe care îl desenează vremurile moderne, cred că adevărata libertate pe care trebuie să o căutăm este libertatea sufletească. Iar atunci când vorbesc despre ea gândul mă duce imediat către un om extraordinar care, în ciuda handicapului cutremurător cu care s-a născut, este un om care se bucură genuin de viață și, mai mult, a ales să își dedice viața motivării semenilor prin puterea exemplului său. Vă invit să priviți povestea lui Nick Vujicic, omul care cred că a descoperit libertatea supremă:

Urmărind acest exemplu tulburător de viață sunt convins că felul în care ne poziționăm față de conceptul de libertate este o alegere personală și stă în puterea noastră să schimbăm ceva oricând dorim cu adevărat acest lucru!

Acest articol a fost scris pentru Blog Power etapa 83, pe tema propusă de Mirona Mitache și care sună în felul următor:

Despre libertate.

– Cât de liberi suntem?

– Putem fi liberi cu trupul dar prizonieri cu sufletul?

– Avem nevoie de o lume in care există libertate fără limite?

Au mai scris pe aceasta tema: EthosLiviu BimbeaMaria CalinSaceleanulIoana S., Mirona, Uries, Raluca.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Despre libertate

 1. Pingback: Cat de liberi suntem? | Jurnal de Belgia

 2. Mirona says:

  off topic: cum e cu libertatea de a-ti pastra numele?! mItache, nu mAtache. :))))

 3. Liviu Bimbea says:

  Salutare. Frumos articol.
  Să ai o seară liniștită și faină !

 4. Pingback: Liber sunt mereu, cu exceptia momentelor cand sunt ingradit - Blog

 5. maya says:

  Eu nu vad libertatea ca o nevoie, ci ca o voie. Am libertatea de a alege ce vreau dar nu am libertatea sa si fac ce vreau.Mi-a facut placere sa te citesc!Am libertatea sa aleg ce-mi place si ce nu, nu-i asa?

 6. Pingback: 5 lecţii despre libertate « Blogul personal al Ioanei S.

 7. Pingback: Blog Power 83. Vot. | MWB

 8. Traian Uries says:

  Am scris si eu despre exemplul lui Nick Vujicic, acest om chiar ma inspira. El iti dovedeste pe viu ca libertatea este strict in ceea ce decizi sa faci si in atitudinea cu care privesti lucrurile, faptele de viata, realitatea.

  • decanu says:

   Și mie mi se pare un exemplu extraordinar! Dacă am putea împrumuta și noi măcar 1% din felul în care el privește viața, am fi mult mai fericiți…

 9. Denisa. says:

  Salut şi felicitări! Blog-ul tău a fost premiat de către MWB în cadrul Premiilor MWB septembrie 2013! Ai primit acest premiu deoarece un autor MWB te-a recomandat datorită talentului, originalităţii, pasiunii, imaginaţiei, creativităţii şi valorii educaţionale!
  Poţi afla totul despre ce înseamnă acest premiu, accesând http://www.mostwantedblog.org/2013/09/22/premiile-mwb-septembrie-2013/
  Felicitări şi bine ai venit în MWB!

 10. Pingback: Blog Power 84 | MWB

 11. Adina says:

  Între libertatea mea și libertatea celuilalt există o linie foarte subțire și greu de detectat de multe ori, deoarece din cele două spații pe care le separă această linie, este foarte puțin probabil ca lucrurile să se vadă la fel. Vedem lucrurile altfel fiindca suntem unici și reacțiile noastre sunt rezultatul multitudinii de experiențe complexe prin care am trecut fiecare și a felului în care le-am perceput fiecare la nivel emoțional. Dar ce avem de spus despre libertatea oamenilor din închisori, despre încălcarea libertății prin manipulare, despre compromis ca limitare a libertății, despre relațiile în care se limitează libertatea, despre dependențe ??

  Felicitari pentru premiul MWB si mult succes in tot ce-ti propui !