Evadarea în tine

Nici nu mai știi când și mai ales cum s-a încheiat copilăria. Te-ai trezit într-o bună zi că ai ajuns un om în floarea vârstei, ocupat până peste cap, alergând în stânga și-n dreapta pentru a face față sarcinilor și responsabilităților. Din momentul în care ai pășit pe treptele școlii ai descoperit că în viață sunt lucruri pe care trebuie să le faci neapărat, fie că îți plac sau nu. Apoi ți-ai luat un job care îți ocupă tot timpul și te secătuiește de energie, iar timpul pe care nu îl petreci la serviciu îl dedici responsabilităților pe care le ai față de familie.

Știi și simți că ai nevoie de puțină singurătate, de timpul tău personal în care să discuți cu tine, să te auto-analizezi sau pe care să îl dedici hobby-urilor tale egoiste. Dar amâni întotdeauna aceste momente pentru mai târziu… dar pentru când? Poate pentru când vei trece de 50 de ani, când copiii vor fi mari și nu vor avea atât de multă nevoie de tine, iar la serviciu nu vei mai avea energia de astăzi și, cu siguranță că nu vei mai fi indispensabil. Abia atunci vei avea timp și pentru tine? Oare nu va fi prea târziu atunci?

Oricât de trist ar suna, te-ai născut și vei muri singur. Pe parcursul vieții te însoțești cu oameni cărora le oferi prietenia sau dragostea ta și le acorzi încrederea și timpul tău, dai viață prin copiii tăi, îndeplinindu-ți astfel menirea ca om. Din păcate, tocmai de tine nu ai niciodată timp, amâni mereu pentru mai târziu timpul pe care să ți-l dedici cu adevărat. Vocea ta interioară te însoțește peste tot, îți șoptește despre tot felul de lucruri în urechi, dar niciodată nu ai deschiderea sau răbdarea de a te opri din goană pentru a o asculta cu adevărat.

Realitatea este că trăiești mai mult pentru ceilalți decât pentru tine. Trebuie să își creezi o imagine bună în ochii celorlalți, trebuie să ai grijă de familie, trebuie să îți îndeplinești sarcinile de la serviciu. Trebuie să… Cuvântul ăsta, trebuie, te îndepărtează tot mai mult de tine, cel adevărat. Dacă nu petreci timp cu tine, vei ajunge să fii omul pe care și-l doresc cei din jurul tău, dar nu mai ești nicidecum tu însuți.

În plus, eviți să te asculți pentru că ți-e teamă de ceea ce ai putea afla despre tine. Și, oricum, te-ai simți vinovat să îți oferi un timp doar al tău. Ce ar spune cei din jurul tău, cei obișnuiți să fii tot timpul acolo pentru ei? Poate că nici nu ar înțelege această nevoie a ta…

În tot acest tumult ești doar un prizonier al responsabilităților. Ți-a trecut vreodată prin minte să evadezi în tine? Dacă ai răspuns da, dă-mi voie să-ți dau niște sfaturi pe care nici eu nu știu dacă le pot urma. Totuși, ține de tine dacă poți sau vrei să le urmezi.

evadarea in tine

Oferă-ți timp pentru tine în primul rând pentru a te cunoaște mai bine. Vorbește, în sensul de a purta un dialog, cu vocea ta interioară și vei afla lucruri impresionante despre tine. Poate vei rezolva chiar niște probleme care te bântuie dintotdeauna. Este păcat să te cunoască mai bine cei din jur decât te cunoști tu însuți!

Ai nevoie de o deconectare de la cuvântul trebuie, timpul pe care ți-l dedici doar ție este un restart absolut necesar care te va face să fii mai relaxat, mai fresh și mai pregătit după o astfel de pauză să oferi celor din jur ceea ce au nevoie. Tocmai de aceea, nu te teme de părerea celor obișnuiți să le oferi tot timpul tău. Vor înțelege că vei fi mai fericit și că vei putea să le oferi apoi toată atenția ta, vei fi mai concentrat și chiar mai productiv.  Mai mult decât atât, ai nevoie de timpul tău personal pentru a evita epuizarea fizică și pentru a îți oferi hrana spirituală, hrana pentru suflet de care ai atât de multă nevoie.

Bucură-te de tine, este tot ce ai mai de preț! Plănuiește-ți evadarea în tine!

Acest articol a fost scris pentru Blog Power etapa 55, pe tema propusă de Mirona Mitache și care sună în felul următor:

Tu și cu tine.

– ce relație ai cu tine însuți?

– cât timp petreci doar cu tine?

– cât de predispus ești înspre auto-analiza și auto-dezvoltare?

Alte articole pe aceeași temă – IO si cu euDouă fețe ale aceluiași euPrivind în mineConștiințaÎn mine …Better Than I Know Myself.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

27 Responses to Evadarea în tine

 1. Liviu Bimbea says:

  Da, este frumos articolul. Ca unul care a mâncat tot felul de „mâncăruri” îţi spun doar atât: cu tine vei rămâne doar când te vei pensiona şi te vei plimba cu nepoţeii pe oriunde o fi. Ei vorbesc, tu îi asculţi, le răspunzi din când în când şi mai mult vorbeşti cu tine.
  Să ai o noapte liniştită.

 2. Mihaela says:

  Este greu să evadezi..Închisoarea are zidurile înalte și groase..

 3. diana says:

  ca sa incerci sa schimbi ceva in viata, si sa poti evada in tine, mai intai trebuie sa incetezi sa te minti! sa te accepti asa cum esti… multa vreme m-am mintit ca eu nu sunt ca mama, ca eu sunt altfel fata de ea, cand de fapt sunt exact ca ea, gandesc exact ca ea… ceea ce o sa faca diferenta dintre mine si ea sunt deciziille pe care le voi lua in viata!

  • De acord cu tine, Diana, doar că mai întâi ar trebui să îți dai seama că te minți. Dacă realizezi acest lucru, ai făcut deja un pas important!

 4. Pingback: Irealia | Două fețe ale aceluiași eu |

 5. Irealia says:

  Uite, tu ești cel care până și haosul îl are în ordine! 🙂 Și-aici nu vreau să sugerez c-ar fi haos pe undeva, ci doar că, de-ar fi, ar fi unul ordonat! 🙂 Am zis că vin cu mintea odihnită, poftim ce iese! Toate articolele tale sunt excelent structurate. Am abordat ”coabitarea” asta complet diferit, dar culmea, îmi pare că amândoi avem dreptate. Sau nu?! 🙂

  • Faptul că sunt structurat vine, probabil, din pregătirea mea inginerească dar și din jobul pe care îl am și în care, dacă nu ai lucrurile în ordine, le scapi de sub control. Vorba aia, nimeni nu-i perfect! 🙂
   Cât despre articole, îți dau dreptate, sunt două abordări diferite dar care converg către același mesaj pe care vrem să îl transmitem.
   Sorana, este întotdeauna o plăcere să concurez alături de tine! 🙂

 6. Bianca Badea says:

  sper sa nu devin un astfel de om. ar fi trist.

  • Eu îți doresc din toată inima să reușești să fii liberă! Cu toții cred că ne luptăm pentru a nu deveni prizonieri ai responsabilităților. Doar că, mulți dintre noi, obosim să ne mai opunem la un moment dat.

 7. Pingback: Evadarea în tine | Idei de afaceri | BunDeCitit.ro

 8. Ramona says:

  Articolul este minunat, iar in calitate de psiholog doresc sa te felicit pentru transpunerea in cuvinte a realitatii. Felicitari !

 9. belgianca says:

  Interesanta abordare a temei. Si iti dau si eu dreptate, de cele mai multe ori asa se intampla. Iar atunci cand in sfarsit ne luam inima in dinti si ne punem pe noi pe primul plan, ne simtim penibil…

 10. Pingback: Privind in mine « Jurnal de Belgia

 11. Pingback: În mine … | Dia na's blog

 12. Pingback: Blog Power 55 VOT!

 13. Dia na says:

  Mi-a placut articolul.
  Cred ca am sa evadez mai des ….

 14. Pingback: Blog Power 56 | MWB

 15. Dana says:

  Felicitări pentru câștigarea ediției 55 Blog Power! Te așteptăm cu noua temă
  http://www.mostwantedblog.org/2013/02/03/blog-power-56/

  • Mulțumesc tuturor pentru voturi! Mă bucur foarte mult că a fost recepționat mesajul pe care am încercat să îl transmit prin articolul meu!
   Tema pe care o propun este următoarea –

   Cartea, față în față cu viitorul.
   – Mai este astăzi cartea la modă?
   – Obișnuiești să citești regulat sau preferi să iei informația de pe internet?
   – Va dispărea oare cartea, în forma pe care o știm azi, pierzând lupta cu lumea digitală?

 16. Pingback: Toate-s vechi, dar noi sunt toate!

 17. Pingback: Blog Power 56 VOT! | MWB

 18. Pingback: Blog Power 57 | MWB

 19. Pingback: Viitorul cartilor - Mai sunt la moda cartile? | Ganduri si Nuante