Ferestre

Ferestrele casei, ferestre ale sufletului, ferestre ale cunoașterii, ferestre… Cuvântul fereastră îmi inspiră speranță, emoția că dincolo de ea poți găsi ceea ce cauți. Dimineața, atunci când deschid fereastra și trag adânc aer în piept, îmi iau energia necesară pentru ziua ce stă să înceapă…

vitralii„Oamenii sunt precum ferestrele cu vitralii. Strălucesc atunci când soarele este sus pe cer, dar, când se instalează întunericul, adevărata lor frumusețe se dezvăluie numai dacă există o lumină din interior (Elisabeth Kubler-Ross)”. Aceste gânduri frumoase vor să transmită faptul că doar oamenii cu putere și lumină interioară reușesc să depășească și să gestioneze momentele grele pe care viața le poate oferi.

Mulți consideră că ochii sunt ferestrele sufletului; eu cred că toate cele 5 simțuri sunt ferestre ale sufletului. Prin intermediul acestor simțuri care se completează și augmentează reciproc, mințile și sufletele oamenilor sunt în contact cu lumea care îi înconjoară.

windowsBill Gates și-a numit sistemul de operare cel mai folosit în întreaga omenire, Windows, ferestre spre cunoaștere, educație și tehnologie. Cineva spunea foarte frumos că scopul educației este să transforme oglinzile în ferestre, iar întemeietorul Microsoft cred că a reușit pe deplin acest lucru.

gealanFerestrele sunt prezente în viața noastră în diverse forme, precum cele de care am povestit în rândurile de mai sus, fie că vorbim de simbolurile pe care le reprezintă, fie că ne referim la înțelesul lor comun. Dacă ne întoarcem către sensul de bază al cuvântului fereastră, putem oare trăi într-o casă fără geamuri? Eu nu-mi pot imagina că ar putea exista o casă fără ferestre. Lipsa luminii naturale afectează fizic și emoțional pe cei care locuiesc acolo, duce la folosirea mai intensă a luminii artificiale, nu îți permite să decorezi casa cu plante și te lipsește de energia de care ai nevoie.

Lumina este foarte importantă pentru sănătatea oamenilor. Un proverb românesc spune că dacă lumina nu intră pe geam, atunci intră doctorul pe ușă. Lumina are un rol decisiv în a ne oferi vitalitate și a ne regla ceasul biologic.

Lipsa luminii poate avea consecințe negative asupra psihicului uman. Nu întâmplător cei care trăiesc în țările cu puține ore de lumină, mai ales iarna, să se confrunte cu dezechilibre precum consumul excesiv de alcool sau depresii.

gealanArhi a răspuns provocării Gealan de a își astupa ferestrele casei timp de o săptămână și, pe lângă faptul că îl voi susține moral în această inițiativă, vreau să îi dau câteva sfaturi care sper să îl ajute.

Arhi, ți-aș recomanda să iei un supliment de vitamina D în această săptămână pentru că lipsa luminii naturale inhibă producerea acestei vitamine care are un rol important în fixarea calciului. 🙂

Pentru că vor lipsi semnalele pe care le dă lumina naturală, nu vei vedea răsăritul și asfințitul, îți mai sugerez să te ții de un program dinainte stabilit pentru a nu îți deregla ritmul.

Totodată, te provoc să scrii mai multe articole decât de obicei, pentru că timpul îți va permite dar și pentru că vei putea să te transpui prin forța imaginației în afara casei tale oarbe și neprietenoase.

Aștept cu nerăbdare să termini acest experiment și te rog să împărtășești și cu noi trăirile pe care le-ai avut. Eu unul nu cred că aș avea curaj să trec printr-o astfel de încercare.

Avem nevoie de ferestre, de energie și speranțe, așa că eu îmi doresc să avem cu toții parte de dimineți cu ferestre deschise!

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ferestre

  1. maya says:

    Succes si tie, Dane!