Gherila

– Vă rog să faceți liniște! încerca placa de bază să aducă la ordine ședința. Dacă vorbim toți odată, nu ne putem înțelege!

Liniștea se așternu, încet, încet.

– Suntem toți? întrebă ea.

– Lipsește doar Fortron! raportă cu o voce stereo placa de sunet.

Placa de bază este considerată mama organizației, cea care reușește să țină unite toate componentele în aceste vremuri de restriște. Ea sincronizează mișcările tuturor încă de când a început criza.

În curând se împlinește mai bine de un an de când calculatoarele au fost scoase în afara legii și, de atunci, viața tuturor s-a schimbat radical. Guvernele celor mai avansate țări s-au întâlnit și au evaluat criza adâncă în care se afla omenirea, apoi au tras concluzia că de vină este… calculatorul. Au curs râuri de cerneală, s-au dat multe declarații, toți marii șefi de stat au apărut public pentru a ne convinge că acesta era principalul vinovat pentru felul în care a evoluat societatea modernă. Au argumentat că viața socială a devenit practic inexistentă de când internetul a devenit mijlocul preferat de comunicare. Apoi au mai spus că șomajul accentuat cu care ne confruntam era datorat faptului că munca oamenilor a fost preluată de computere. Ba, mai mult, au tras concluzia că oamenilor li se tociseră abilitățile și ajunseseră deja în imposibilitatea de a se mai descurca fără ajutorul calculatoarelor și că le scăzuse capacitatea de gândire și de a lua decizii pe cont propriu. Și uite așa, au hotărât că, de atunci înainte, calculatoarele vor fi interzise.

Decizia asta a avut un impact imens, pe care nu l-au așteptat și nici nu l-au intuit. Timpul a devenit dintr-o dată o mare problemă, pentru că lucrurile pe care oamenii le făceau cu ajutorul unui laptop, trebuiau de acum înainte făcute prin metode tradiționale. Cei care au prins și vremurile dinaintea apariției calculatoarelor, s-au descurcat cât de cât, dar ceilalți au fost pur și simplu copleșiți. Acum sunt locuri de muncă suficiente, dar se muncește mult mai mult, cam 12 ore în medie pe zi. Distanțele au devenit și ele o problemă, întrucât mini-computerele specializate care comandau mașinile și avioanele au trebuit înlocuite cu echipamente mecanice sau electrice ca în trecut, devenind mai puțin performante. Greșelile umane au revenit din nou în prim plan, deoarece multe dintre activități erau, de fapt, susținute de calculatoare.

Toate lucrurile astea nu au rămas fără reacție din partea oamenilor, dar și din partea celor care formau pe vremuri un calculator, componentele PC. S-a născut o adevărată mișcare de rezistență care luptă cu îndârjire pentru readucerea calculatoarelor în casele oamenilor. Pe fiecare stradă există câte o casă conspirativă în care se discută planuri de răzbunare, la subsolul fiecărui bloc se găsește câte un loc secret unde oamenii se adună și încearcă, cu mijloacele pe care le au la îndemână acum, să refacă internetul, restaurând, bucată cu bucată informațiile pe care acesta le punea la dispoziție omenirii și încercând să creeze o nouă rețea. Așadar, componentele PC au format mai multe mișcări de gherilă. Una dintre cele mai active și mai de temut este cea camuflată cu grijă într-o carcasă ascunsă cu grijă în magazinul MarketOnline.ro, un magazin foarte respectat înainte de prohibiție.

Așa cum spuneam, placa de bază este cea care prezidează toate întâlnirile, alege ordinea de zi și gestionează cu grație întreruperile, dând cuvântul fiecărei componente în parte. Știe că fiecare dintre ele are caracteristicile ei unice și părerea tuturor este luată în considerare, pentru că numai împreună pot constitui un tot unitar.

– Începem fără Fortron, deși știu că e prin preajmă, altfel ați fi cu toții lipsiți de vlagă, continuă ea. Haideți să vedem care este ordinea de zi, din câte îmi amintesc aveam două puncte de discutat, spuse placa de bază după ce se făcu liniște, făcând un semn discret hard-disk-ului, pentru ca acesta să găsească materialul pregătit de ea dinainte. Hard disk-ul este arhiva, el stochează o mulțime de poze, planuri, filme și prezentări, ce mai, este o capacitate!

– Am preluat legătura, spuse placa video, cea care, ca de obicei, a preluat materialul de la hard-disk și l-a afișat pe monitor. Placa video mai are un rol important prin misiunile pe care le face pe teren, fiind o iscoadă foarte iscusită, împreună cu webcam-ul, desigur.

– Am să vă reamintesc de ce suntem aici, continua motherboard. Misiunea noastră este să milităm pentru reintroducerea computerelor, să asigurăm oamenii că nu sunt singuri și să le arătăm că există o mișcare de rezistență care luptă pentru ca ei să se poată bucura din nou de beneficiile calculatorului. Pot să afirm bazat chiar pe mărturiile lor că oamenii apreciază lupta pe care noi o ducem.

– Așa e, oamenii ne iubesc și chiar ne dau o mână de ajutor ori de câte ori se ivește ocazia, se auzi o voce.

– Acestea fiind zise, să trecem la următorul punct de pe ordinea de zi, viitoarea misiune, continuă placa de bază.

– Trebuie să îl așteptăm și pe Fortron pentru subiectul ăsta! strigă mouse-ul, cel care era foarte fricos dar era util pentru că le tempera avântul celorlalți atunci când se înfierbântau prea tare.

– Ne prinde din urmă. Are cuvântul procesorul, hotărâ placa de bază.

Procesorul începu, cu tact, descrierea următoarei misiuni, el fiind cel ce o și conduce, de obicei. A fost ales ca și conducător pentru viteza lui de reacție, pentru faptul că știe ca nimeni altcineva să execute instrucțiunile, mai ales atunci când intră în overclock-ing, o stare similară cu dopping-ul la sportivi. De câte ori pleacă în misiune, însă, procesorul trebuie să fie însoțit de un cooler, fără de care se înfierbântă și, de multe ori, își pierde uzul rațiunii, adoptând, așa cum afirmă câțiva care l-au văzut în această stare, un comportament neașteptat.

– Așadar, spuse procesorul, o să efectuăm un raid de seară, o să trimitem înainte memoriile RAM, deoarece ele sunt cele mai rapide. Să aveți grijă, însă, să vă întoarceți foarte repede din misiune, pentru că știți că, dacă rămâneți fără energie, uitați instantaneu ce misiune vi s-a dat. Aici o să avem nevoie de Fortron, apropo, a apărut?

– Apropos, cine e Fortron, ăsta? întrebă SSD-ul, aplecându-se la urechea căștilor. SSD-ul era nou venit la noi în trupă, o adevărată prospătură. Se vorbea că este cel mai potrivit pentru operațiunile mai complexe, deoarece accesează informațiile instantaneu, încarcă rapid aplicațiile de scanare a inamicilor și consumă mai puțin decât domnul hard disk, având o autonomie mai mare, deși e mult mai prețios ca acesta. Un alt avantaj al lui este faptul că e silențios și se poate strecura cu ușurință printre liniile adverse.

– Ssst, iată-l că vine! clămpăni tastatura. Fiecare ședință este stenografiată de către tastatură, un fel de secretară de redacție care nu te lasă să uiți nimic din ce aveai de făcut, pentru că aduce întotdeauna notițele la următoarea întâlnire.

Atunci își făcu apariția mult respectata Sursa Fortron, cea care e supranumită inima organizației, cea care pompează sângele și are grijă ca toate componentele să aibă energia necesară în orice misiune. Provine dintr-o familie bună, cea a vestitelor surse FSP, și toți îi sunt recunoscători pentru ceea ce face pentru ei, percepând-o ca pe un adevărat lider informal. De aceea, nicio misiune nu poate fi pusă la cale sau desfășurată fără ca Fortron să nu evalueze necesarul de resurse și riscurile aferente.

– Dragilor, spuse Fortron, deși nu am fost cu voi în carcasă de la început, v-am auzit intențiile, așa că iată opinia mea legată de următoarea noastră misiune.

[…]

Am tresărit brusc și o lumină puternică m-a orbit. Era dimineață și soarele invadase dormitorul reușind să mă trezească. Am realizat imediat că visasem, că fusesem purtat într-o lume din care dispăruseră toate lucrurile cu care sunt azi obișnuit. Cu siguranță, nu îmi pot imagina viața fără calculatorul pe care îl folosesc intens atât acasă cât și la serviciu și pe care îmi place să îl țin la zi, cu cele mai bune componente. Chiar deunăzi îmi săriseră în ochi cuvintele reduceri componente, de pe magazinul MarketOnline.ro, ca urmare sunt acum posesorul unei surse Fortron nou-nouțe și foarte performante. Ce bine că a fost doar un vis, mă duc sa deschid calculatorul!

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2015.

Sursă imagini: super-blog.eu

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.