Hei bunic, cu tabletă erai șic!

„Bună dimineața, bunicule! Este ora 8!”… „Bună dimineața, bunicule! Este ora 8!”…

Am deschis ochii imediat… Aș mai fi dormit un pic, sincer să fiu. Dar robotul ăsta nu îmi dă pace în nicio dimineață și nu se oprește până nu detectează pe camera video că m-am ridicat din pat. De fapt nu știu de ce mă mai mir, pentru că întregul apartament a devenit un calculator uriaș care îți cam controlează viața. Unde mai pui că năstrușnicii ăștia de nepoți au ținut morțiș să învețe computerul să îmi spună „bunicule”, ca să îmi amintească de fiecare dată că am 80 de ani. Mă rog, asta e, eu nu știu să programez fiara asta, așa că nu am ce face.

Am intrat în baie să mă bărbieresc și oglinda m-a salutat politicos. Apoi mi-a arătat informații despre vreme și mi-a amintit programul zilei. Acum toate oglinzile sunt și un fel de monitoare inteligente care folosesc timpul pe care îl petreci în baie pentru a te pune la curent cu prognoza vremii și cu ce ai de făcut în ziua respectivă. Bine, eu nu aveam cine știe ce program, doar plimbarea în parc și o întâlnire cu un vechi amic din tinerețe, de pe vremea când participam la concursuri de blogging. Și, bineînțeles, să nu uit să îmi iau medicamentele.

M-am dus apoi în bucătărie unde cafeaua era deja pregătită. Calculatorul ăsta care știe tot ce mișcă în toată casa socotise cât îmi ia să ajung la micul dejun și făcuse deja pregătirile. Comod, nu? Inteligența artificială chiar a ajuns să ne fie de folos, mai ales la sarcinile de rutină care ne consumau o groază de timp. M-am așezat la masă și aceasta s-a luminat dintr-o dată, urându-mi și ea bun venit. Observați, sper, că politețea este pretutindeni în casa noastră! Și asta pentru că masa este, de fapt, un uriaș touch screen pe care poți citi știrile, naviga pe internet sau chiar da un telefon în timp ce mănânci. Cum ziarele au dispărut cam de multișor, trebuie să mă mulțumesc cu varianta asta cibernetică… Măcar astfel nu mai risc să vărs cafeaua în timp ce dau paginile ziarului, cum se întâmpla destul de des odinioară.

În dimineața asta se difuzează emisiunea mea preferată, „Incursiune în trecut”, pe care o urmăresc cu sfințenie. Ia să-mi iau ochelarii pentru vizionare! Emisiunea mă poartă înapoi în vremurile când eram tânăr și revăd cu nostalgie lucrurile cu care eram obișnuit atunci. Sunt prezentate toate marile invenții care au adus tehnologia la nivelul la care a ajuns azi, de la electricitate, telefonie și radio, până la computer și internet… Acum, însă, totul este altfel. Îmi amintesc că atunci când tehnologia a cunoscut primul salt din istorie, aceasta era greu de înțeles pentru mulți. Astăzi, pe cât de avansată și complexă a devenit tehnologia, pe atât de simplă este utilizarea ei. Calculatoarele ascultă la comanda vocală, textele se scriu dictându-le și poți folosi gesturi pentru a naviga prin meniuri, totul este mult mai simplu.

Chiar și banii au dispărut complet. Totul se plătește automat dintr-un cont cu bani virtuali pe care nu poți să pui mâna niciodată. La piață n-am mai fost de ani buni, acum dictezi computerului lista și te trezești cu cumpărăturile la ușă.

Dar uite că nu-mi găsesc ochelarii! Am uitat să vă spun că acum nu mai ai nevoie de un televizor pentru a urmări emisiunile. Pui ochelarii, rostești numele canalului și gata, în doi timpi și trei mișcări te uiți la postul preferat. Îmi place, să fiu sincer, că poți să privești emisiunea oriunde te-ai afla, chiar și pe o bancă în parc. Asta cu condiția să și găsești ochelarii, bineînțeles… Unde i-am pus oare? Poate iar mi i-a pitit nepotul cel mic, ca să mă necăjească… Parcă mi-e dor de vechiul meu monitor LED, pe acela știam sigur unde îl găsesc și nu pățeam ca acum.

Vă amintiți cum prin anii 2010 erau la modă ceasurile bărbătești foarte mari? Ei bine, acela a fost doar începutul. Astăzi, ceasul pe care îl port este chiar mai mare și este, de fapt, un super calculator cu procesor Intel, ajuns la modelul i80, exact ca și vârsta mea! Între timp Intel a început să scoată și modele cu număr par în denumire pentru că altfel cred ca treceau de 100. Să știți că legea lui Moore care prezicea că puterea de procesare se dublează la fiecare 2 ani s-a adeverit. Acum procesorul Intel a ajuns la frecvențe de mii de GHz, vă puteți imagina așa ceva? Și chiar este folosită această putere de calcul în grafică sau simulări care par atât de reale…

Poate că vă întrebați de ce sunt singur acasă? Ei bine nu sunt chiar singur, dar toți ceilalți sunt plecați în noul concept de concediu, la mare modă acum. Adică sunt în camera alăturată, specială pentru concedii, unde își pun o cască și sunt purtați acolo unde doresc fără să se miște un pas din casă. Am fost și eu odată cu ei și totul este foarte real, în plus poți să te duci unde vrei și asta în deplină siguranță! Atunci am cam depășit măsura cu sporturile nautice și m-am resimțit o lună după aceea, așa că, de data asta, am preferat să rămân acasă. Dar unde or fi ochelarii ăia, pentru numele lui Dumnezeu?

Uite că am pierdut emisiunea! Așa că m-am gândit să-mi petrec timpul uitându-ma la niște poze. M-am așezat pe canapea și am rostit „Arată-mi pozele din vacanța de vară din Turcia din anul 2012”. Pe peretele din fața mea au început să se deruleze pozele cerute, pe care le puteam răsfoi doar din simple gesturi. Acum toate informațiile stau în „cloud”, cum se spune, nu se mai folosește ca pe vremuri un hard disk extern pe care să îți ții colecția de poze și filme. Nici nu te mai interesează spațiul de stocare, pentru că este gestionat de către norișor…

Ce să vă spun, nu pot să mă plâng de tehnologia de azi pentru că îți face viața mai ușoară, dar parcă mi-e dor de timpurile în care aveam libertatea să mai uit să fac câte ceva, când puteam să dau „snooze” la ceas și să mai prind o oră de somn sau să merg în concediu cu mașina și sa fac 3 ore pana la munte. Deh, poate așa sunt eu, nostalgic, deși îmi este clar că s-au dus de mult vremurile când ajungea să ai o tabletă și erai șic!

Acum trebuie să mă scuzați, calculatorul de mână îmi spune că trebuie să plec să-mi fac plimbarea. Altfel trimite mesaj nevestei că nu mă țin de mișcare și am încurcat-o! Ah, să-mi iau și ochelarii! Sau mai bine, lasă…

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2012.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hei bunic, cu tabletă erai șic!

  1. Foarte dragutz! 🙂
    Felicitari si succes pana la finalul competitiei!

  2. Pingback: competitie anuala de blogging | Etapa 14. Cum crezi ca vei face fata tehnologiei cand vei avea 80 de ani?