Hotelul verde din orașul verde

Era luni dimineață și îmi citeam, ca de obicei, mailurile. Mi-a captat atenția un mail cu subiectul „Felicitări!”. L-am deschis cu curiozitate și, spre surprinderea mea, am citit că tocmai câștigasem recentul concurs organizat în compania mea pe teme de protecția mediului. Premiul era un sejur de 3 zile în Vitoria-Gasteiz, un oraș din Spania care deține titlul de European Greeen Capital în 2012. Am găsit deosebit de atractivă ideea de a vizita un oraș care și-a câștigat renumele de oraș verde și care și-a propus obiective provocatoare în ceea ce privește protecția naturii. A fost o surpriză extraordinară!

Trebuia să îmi mai aleg un hotel și, în rest, totul era pregătit. Mi-am amintit că, în același an, participasem la un eveniment organizat de firma mea la NH Bucharest, unul dintre cele două hoteluri ale lanțului NH Hoteles din România, celălalt fiind în Timișoara. Am ținut acolo un așa numit Ecomeeting, cum îl numeau gazdele noastre, care propun o abordare responsabilă față de protejarea planetei a întâlnirilor de business.

Este bine cunoscut faptul că NH Hoteles se diferențiază prin faptul că își propun să fie schimbarea pe care vor să o vadă în lume în ceea ce privește grija față de mediu. Prin programul lor „Wake Up To A Better World”, își declară convingerea că o lume mai bună este posibilă și că acest lucru este realizabil dacă, fiecare dintre noi, facem toate eforturile necesare în acest sens. Mai mult, își propun să instituie o limbă comună pe cele 3 continente, 25 de țări și în cele 400 de hoteluri deținute prin soluții sustenabile privind grija față de mediu și calitatea serviciilor. Nu întâmplător sunt parteneri ale inițiativelor europene GreenLight și Green Building!

Așa că am ales hotelul NH Canciller Ayala! Ce coincidență, să pot să vizitez un oraș verde și să pot sta la un hotel care își asumă responsabilitatea față de mediu și încearcă să o promoveze partenerilor și clienților săi!

În timp ce îmi făceam rezervarea online, mi-a atras atenția calculatorul de emisii de carbon pe care îl pun la dispoziție cei de la NH Hoteles prin care poți să evidențiezi efectul călătoriei și a sejurului tău asupra mediului înconjurător. Este un instrument foarte drăguț pentru care au primit premiul Carbon Footprint Certificate.

Am plecat cu un sentiment foarte plăcut în city-break-ul verde care mă aștepta! Încă de la sosirea la hotel am avut parte de o experiență foarte bună. Personalul hotelului era extrem de amabil, spunându-ți parcă bun venit și altfel decât prin cuvinte. Simțeai cum îți transmiteau o energie pozitivă. Probabil că acest lucru venea din grija pe care o aveau pentru economisirea celorlalte energii convenționale și asta le încărca bateriile. Deși am ajuns mai devreme decât ora de check-in, am primit o cameră imediat. Au găsit o soluție, pentru că cei de acolo au atitudinea „eu pot”!

Tot hotelul era dotat cu becuri LED economice care ofereau un ambient foarte plăcut și, la lumina lor, decorațiunile de un bun gust desăvârșit erau puse în evidență. Camera era superbă, îți transmitea un sentiment de căldură, totul era făcut pentru un singur scop și anume acela de a-ți oferi confort.

Băile pun la dispoziția oaspeților gama de cosmetice Agua de la Tierra, special concepute cu grijă față de mediu, având ambalaje cu durata de biodegradare de maxim 7 ani față de cei 400 de ani din cazul ambalajelor de plastic. Am avut un sentiment deosebit de plăcut, știindu-mă părtaș al acestei inițiative!

Au urmat plimbări lungi prin oraș, unde am văzut locuri minunate! După oboseala plăcută a incursiunilor, mă întorceam la hotel unde serveam cina la restaurantul absolut superb. Vorbind cu angajații hotelului, am aflat de angajamentul pe care compania lor hotelieră și l-a asumat ca parte a programului prin care își propun sa scadă cu 20% emisiile de carbon, consumul de energie electrică, de apă curentă și volumul de deșeuri menajere. Principiul lor este că imaginația noastră este nesfârșită, pe când resursele planetei sunt limitate.

Întruna dintre dimineți, după un mic dejun delicios și sănătos, am observat cum câțiva dintre angajații hotelului care veniseră cu mașina la serviciu, le conectau la punctele de reîncărcare a bateriilor pentru mașini electrice. Ce înseamnă atunci când orașul, companiile și oamenii își dau mâna pentru a proteja natura! Am fost pur și simplu fascinat și am simțit nevoia puternică de a mă implica și eu în astfel de proiecte!

Nu aș putea să vă spun ce mi-a plăcut mai mult, plimbările prin Vitoria, cu celebrele parcuri care formează un adevărat brâu verde în jurul orașului, sau mic dejunurile și serile liniștite petrecute la lobby-bar-ul hotelului. Însă căldura pe care am simțit-o la NH Canciller Ayala și seninătatea pe care ți-o imprimă pe chip grija lor pentru protejarea naturii au fost ingredientele principale care au asigurat o mini-vacanță de neuitat!

 

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2012.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.