Imperiul componentelor PC contraatacă

A trecut mai bine de un an de când calculatoarele au fost scoase în afara legii și, de atunci, viața noastră s-a schimbat radical. Cine a luat decizia asta? Ei bine, guvernele celor mai dezvoltate țări s-au întâlnit și au evaluat criza adâncă în care se află omenirea și au decis că de vină este calculatorul. Au urmat declarații peste declarații, toți marii șefi de stat au apărut împreună la televizor pentru a ne convinge că acesta este principalul vinovat pentru felul în care a evoluat societatea modernă. Au argumentat că viața publică a devenit practic inexistentă de când internetul a devenit mijlocul preferat de comunicare și socializare. Apoi au mai spus că șomajul accentuat cu care ne confruntăm este datorat faptului că munca oamenilor a fost preluată de computere și că suntem în impas din cauza aceasta. Ba, mai mult, au concluzionat că oamenilor li s-au tocit abilitățile și au ajuns deja în imposibilitatea de a se mai descurca fără ajutorul calculatoarelor și că le-a scăzut capacitatea de gândire și de a lua decizii pe cont propriu. Și uite așa, au hotărât că, de atunci înainte, calculatoarele vor fi interzise.

Decizia asta a avut un impact pe care nu cred că l-au așteptat și nici măcar nu l-au intuit. Timpul a devenit dintr-o dată o mare problemă, pentru că lucrurile pe care le făceam de obicei la serviciu sau acasă pe un laptop, de exemplu, trebuiau de acum înainte făcute prin metode tradiționale. Cei ca mine, care au prins și vremurile dinaintea apariției calculatoarelor, ne-am descurcat cât de cât, dar ceilalți au fost pur și simplu copleșiți. Acum sunt locuri de muncă suficiente, dar se muncește mult mai mult, cam 12 ore în medie pe zi. Distanțele au devenit și ele o problemă, întrucât mini-computerele specializate care comandau mașinile și avioanele au trebuit înlocuite cu echipamente mecanice sau electrice ca în trecut, devenind mai puțin performante. Greșelile umane au revenit din nou în prim plan, deoarece multe dintre activități erau, de fapt, susținute de calculatoare.

Toate lucrurile astea nu au rămas fără reacție din partea oamenilor, dar și din partea celor care formau pe vremuri un calculator, componentele PC. S-a născut o adevărată mișcare de rezistență care luptă cu îndârjire pentru readucerea calculatoarelor în casele oamenilor. Pe fiecare stradă există câte o casă conspirativă în care se discută planuri de răzbunare, la subsolul fiecărui bloc se găsește câte un loc secret unde oamenii se adună și încearcă, cu mijloacele pe care le au la îndemână acum, să refacă internetul, restaurând, bucată cu bucată informațiile pe care acesta le punea la dispoziție omenirii și încercând să creeze o nouă rețea.

Așadar, componentele PC au format mai multe mișcări de gherilă. Una dintre cele mai active și mai de temut este cea camuflată cu grijă în magazinul mediaDOT, cunoscut înainte de prohibiție de către toți pasionații de IT ca fiind magazinul cu componente PC de top.

Ceea ce își propun componentele de la mediaDOT prin mișcarea lor este să militeze pentru folosirea din nou a computerelor și să asigure oamenii că nu sunt singuri și că există o mișcare de rezistență care luptă pentru ca ei să se poată bucura din nou de beneficiile calculatorului. Își numesc organizația Imperiul contraatacă, după un film din seria Star Trek, iar oamenii apreciază lupta pe care aceștia o duc, dându-le o mână de ajutor ori de câte ori se ivește ocazia.

Fiind pe vremuri un obișnuit al locului, am avut onoarea de a fi acceptat de către ei și, astfel, particip cu mare bucurie, de câte ori pot, la ședințele lor tactice.

Creierul organizației este, bineînțeles, Placa de Bază, cea care a reușit să țină unite toate celelalte componente și în aceste vremuri de restriște. Provine dintr-o familie bună, cea a vestitelor plăci de bază Asus, și toți îi sunt recunoscători pentru ceea ce face pentru ei, percepând-o ca pe un adevărat lider. Mulți îi spun chiar mamă… Ea dictează ritmul tuturor componentelor și sincronizează toate operațiunile pentru recăpătarea statutului pierdut.

Placa de Bază este cea care prezidează toate întâlnirile, alege ordinea de zi și gestionează cu grație întreruperile, dând cuvântul fiecărei componente în parte. Știe că fiecare dintre ele are caracteristicile ei unice și părerea tuturor este luată în considerare, pentru că numai împreună pot constitui un tot unitar. De obicei, începe prin a prezenta situația curentă și face un semn discret Hard Disk-ului, să găsească materialul pregătit de ea dinainte. Acesta este arhiva armatei noastre, stochează o mulțime de poze, planuri, filme și prezentări. Domnul Hard Disk este o capacitate, așa cum îl alintă câteodată Placa de Bază! Placa Video, preia materialul și îl afișează pe monitorul 3D uriaș de aici. Ea mai are un rol important prin misiunile pe care le face pe teren, fiind iscoada noastră, împreună cu Webcam-ul.

Urmează apoi descrierea următoarei misiuni, pe care o conduce, de obicei, Procesorul. El a fost ales ca și conducător pentru viteza lui de reacție, pentru faptul că știe ca nimeni altcineva să execute instrucțiunile, mai ales atunci când este în overclocking, o stare similară cu dopping-ul la sportivi. De câte ori pleacă în misiune, însă, Procesorul trebuie să fie însoțit de un Cooler, fără de care se înfierbântă și, de multe ori, își pierde uzul rațiunii, adoptând un comportament neașteptat.

Raidurile rapide sunt efectuate de către memoriile RAM, însă acestea trebuie să se întoarcă foarte repede din misiune, pentru că, dacă rămân fără energie, uită instantaneu ce li s-a spus, de zici că n-ai vorbit niciodată cu ele…

În operațiunile mai complexe pleacă și SSD-urile, care accesează informațiile instantaneu, încarcă rapid aplicațiile de scanare a inamicilor și consumă mai puțin decât domnul Hard Disk-ul, având o autonomie mai mare, deși sunt mai prețioase ca acesta. Un alt avantaj al lor este faptul că sunt silențioase și se pot strecura cu ușurință printre liniile adverse. Mai mult, s-a dovedit că sunt rezistente la șocurile mecanice și pot sa meargă în misiuni pe teren accidentat fără repercursiuni.

Fiecare ședință este stenografiată de către Tastatură, un fel de secretară de redacție care nu te lasă să uiți nimic din ce aveai de făcut, pentru că aduce întotdeauna notițele la următoarea întâlnire. Să nu uit să menționez și bătrâna și mult respectata Sursă, care are grijă ca toate componentele să aibă energia necesară în orice misiune.

Astăzi am simțit mai multe priviri aruncate spre mine de către Placa de Bază, înainte de începerea întâlnirii. După obișnuita prezentare a situației, am auzit-o spunând:

„- Astăzi vă prezint următoarea misiune care este mai specială și în care avem nevoie de prietenul nostru uman. Am să îl rog să meargă și să țină un discurs în Piața Centrală în care să spună ce înseamnă pentru el calculatorul,  internetul, rețelele de socializare și cum i s-a schimbat viața de când s-a luat decizia de a renunța la toate acestea. Trebuie să începem o campanie de opinie pașnică, prin care să încercăm să atragem cât mai mulți adepți de partea noastră! Apoi…”

[…]

Am tresărit brusc și m-am simțit orbit de o lumină puternică. Era dimineață și soarele invadase dormitorul reușind să mă trezească. Am realizat imediat că visasem, că fusesem purtat într-o lume din care dispăruseră toate lucrurile cu care sunt azi obișnuit. Cu siguranță, nu îmi pot imagina viața fără calculatorul pe care îl folosesc intens atât acasă cât și la serviciu și pe care îmi place să îl țin la zi, cu cele mai bune componente. Chiar deunăzi pusesem ochii pe o ofertă din categoria procesoare de ultima generație de la mediaDOT și astăzi vreau să fac comanda. Ce bine că a fost doar un vis, mă duc sa deschid calculatorul!

Sursă imagini: google images și mediaDOT.ro

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2012.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.