Importanța apartenenței la o comunitate

Omul este, prin excelență, o ființă socială, manifestând o nevoie primară de a fi membru al unui grup, de a avea sentimentul de apartenență. Fiecare dintre noi facem parte din mai multe comunități, fie că vorbim de familie, prieteni, colegii de la serviciu, echipa de fotbal de cartier sau de asociația celor care ocrotesc animalele.

Comunitățile unesc oamenii prin faptul că aceștia împărtășesc aceleași idealuri, pasiuni, dorințe sau crezuri și apartenența la ele permite exprimarea trăirilor sau sentimentelor într-un cerc de indivizi care ajută oamenii să își hrănească pasiunile sau credințele și care pot oferi oricând un sfat sau o mână de ajutor.

comunitateComunitățile se construiesc prin persoanele care le constituie, urmând un proces de dezvoltare continuă care aduce beneficii evidente pentru fiecare dintre membrii ei. De aceea ne simțim atât de bine atunci când suntem parte a unei comunități, iar ființa umană are nevoie să fie împreună cu semenii săi!

Nu poți să împărtășești o pasiune și nu poți fi cu adevărat înțeles decât de cei care au aceleași preocupări. În cazul meu, de exemplu, am observat faptul că pot învăța și pot fi înțeles în ceea ce privește scrisul de către colegii din blogosferă cu mult mai mult decât în cazul prietenilor mei care au privit această nouă pasiune a mea cu drag, dar pasiv, lucru perfect de înțeles. Ei constituie o altă comunitate din care fac parte!

Înțelesul cuvântului comunitate poate fi legat de factori care țin de istorie, de elemente sociale, economice sau culturale. De-a lungul vieții intrăm în comunități și părăsim, uneori fără voia noastră unele comunități. Un exemplu personal ar fi comunitatea colegilor de facultate. În perioada studenției am avut un număr impresionant de prieteni cu care îmi petreceam tot timpul și pe care, din diverse motive i-am pierdut cu timpul. Am învățat că o prietenie trebuie întreținută, iar viața nu este atât de generoasă încât să ne ofere suficient timp pentru a-l dărui prietenilor, pe măsură ce noi responsabilități își revendică drepturile. Așa că astăzi am un grup de prieteni pe care pot să îi număr pe degete, dar care sunt prietenii mei pe viață!

Am făcut parte din diverse grupuri cum ar fi cele din școală, facultate, de la serviciile avute până în prezent, cele constituite din prietenii mei, cei cu care am jucat tenis, cei cu care merg la sală, colegii de blogging, prietenii de pe facebook și lista ar putea continua la nesfârșit. În niciuna dintre ele nu am fost nici alfa (dominant) și nici omega (cel mai slab din grup) dar, în cadrul fiecărei comunități, am încercat și cred că am și reușit să mă integrez, să contribui la dezvoltarea valorilor comunităților respective și să-i ajut pe ceilalți membri.

Gândește-te cât de importante sunt pentru tine comunitățile din care faci parte și ai grijă de ele, deoarece sunt o componentă esențială a bunăstării tale!

Acest articol a fost scris pentru Blog Power etapa 57, pe tema propusă de mine și care sună în felul următor:

Comunitățile
– Cât de importantă este apartenența unei persoane la o comunitate?
– Tu din ce comunități faci parte?
– De ce ai ales să fii în aceste comunități?

Alte articole pe aceeași temă – Adevarata fata a vietiiComunitatiComunitatea si noi.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Importanța apartenenței la o comunitate

 1. Liviu Bimbea says:

  O analifrumoasă care mi-a plăcut.

 2. La obiect raspunsul tau. Mi-a placut.

 3. Lotus says:

  Da, în general comunităţile se formează pe nişte puncte comune de reper. Ideal ar fi să fim şi noi cât mai aproape de predominanţa grupului.

  Bun articol.

 4. Lotus says:

  Am lăsat un comentariu, nu apare nici ca fiind în moderare. îl reiau în caz că am lăsat deschisă prea mult timp pagina înainte să scriu:

  Da, în general comunităţile se formează pe nişte puncte comune de reper. Ideal ar fi să fim şi noi cât mai aproape de predominanţa grupului.

  Bun articol.

 5. Pingback: Blog Power 58

 6. Pingback: Blog Power 57 VOT! - MWB