Jurnal de călătorie

Buun, am pus în troller haine de toate felurile, am luat încălțări comode, camera foto, oare ce ar mai fi de luat? Așa pățesc de fiecare dată când fac bagajul am mereu impresia că uit ceva, dar nu îmi dau seama ce este. Sunt la startul unei călătorii deosebit de frumoase și trebuie să mă asigur că am tot ce îmi trebuie la mine. Prima destinație va fi regiunea Umbria din Italia, așa că va trebui să las deasupra hainele mai groase, vremea acolo este foarte asemănătoare cu cea de la noi și, în această perioadă a anului, poate fi încă rece.

Primul oraș din Umbria pe care o să îl vizitez va fi Perugia, capitala acestei regiuni. Desigur nu voi rata principalele atracții precum Palazzo dei PrioriRocca Paolina (Cetatea orașului), Fontana Magiore, Poarta Etruscă sau Catedrala, dar voi încerca să descopăr și lucrurile mai puțin cunoscute. Farmecul Umbriei provine, fără îndoială, și din bucătăria tradițională, așa că nu vreau să ratez produsele de patiserie, marca Perugina, pentru care sunt vestiți. Apoi, intenționez să mă înscriu la un curs de gătit etrusc în care voi învăța să gătesc în stil local pește, ierburi, trufe, ciuperci și strangozzi, spaghetele cu trufe negre care sunt și ele o specialitate a zonei.

După capitală, nu voi rata Assisi, orașul cetate al Sfântului Francisc. Voi continua turul cu sătucul cochet Spello, frumosul oraș Spoleto și Cita de Castello unde sper să gust supa de fasole, baggiana, cu pâinica tigella.

Pentru că îmi place să descopăr și locurile mai puțin cunoscute, voi merge apoi în La Scarzuola, unde se găsește o colectie încântătoare de clădiri ciudate, de domeniul fantasticului. Tot pe lista mea se află și Cascada de marmoră, a doua cascadă ca și mărime din Italia, ce poate fi oprită literalmente ca și când ar fi alimentată de la un robinet.

Pentru că sunt un mare fan al băuturilor alese, abia aștept să degust vinurile Umbriei, Sagrantino din Montefalco și Torgiano Rosso Riserva din Sangiovese.

Dar hai să mai recapitulez dacă am tot ce îmi trebuie la mine… așaaa, iată, am luat și ochelarii de soare pentru că voi avea cu siguranță nevoie de ei. Nu pot să cred cât de multe lucruri s-au întâmplat de dimineață și până acum. Și când te gândești că urma să am o zi cât se poate de liniștită până să primesc apelul telefonic de la agenție…

„- Bună ziua, domnule Niculescu! Sunt Adela, de la Christian Tour, vă pot reține câteva momente?

– Bună ziua! Desigur, despre ce este vorba? am întrebat sincer mirat de faptul că eram contactat de către una dintre cele mai renumite companii de turism din România.

– Având în vedere faptul că dețineți un blog de călătorii pe care l-am remarcat, avem o propunere pentru dumneavoastră. Sunteți gata să aflați despre ce este vorba? Vocea domnișoarei Adela luase deja un ton misterios, de parcă urma sa îmi dezvăluie ceva nemaiauzit.

– Da, cum să nu, spuneți-mi despre ce este vorba, am replicat curios să aflu detalii.

– Biiine, este vorba despre un proiect prin care ne propunem să creăm câteva circuite noi pe care să le oferim clienților noștri și, ca parte a acestui proiect, oferim unui blogger independent care deține un site cu tematică de călătorii șansa să experimenteze primul aceste destinații și apoi să ne dea feedback-ul lui și să împărtășească pe blogul personal impresii. Toate costurile sunt suportate de noi și…

– … și m-ați ales pe mine! am anticipat eu, nemaiputând să îmi controlez bucuria. Sunt încântat!

– Trebuie să mă ascultați până la capăt, vă rog, îmi tăie puțin elanul Adela. Proiectul este inceput mai demult și avea deja selectat un blogger cu care să colaborăm, numai că acesta nu mai poate efectua călătoria.

– Aaa, acum înțeleg, mă reped eu iar, eu sunt a doua alegere! Nu este nimic, pot trăi cu asta!

– Știți, nu este vorba că v-am ales ca o a doua opțiune, este vorba despre faptul că peste 5 ore decolează avionul spre Italia, provincia Umbria va fi prima destinație, iar dumneavoastră trebuie să fiți la bordul avionului. Vă puteți organiza în așa scurt timp? Trebuie să știm mai întâi dacă aveți această disponibilitate.

Aș fi fost foarte curios să îmi fi văzut fața atunci când am auzit asta, sunt sigur că era una foarte lungă. 5 ore până la decolare! Mintea mea începuse deja să încerce să inventeze cea mai tare scuză pentru a îmi lua liber de la serviciu așa, intempestiv.

– Domnule Niculescu, mai sunteți acolo?”

A doua destinație va fi ceea ce aș numi Iordania Experience, cu sosire în Amman, capitala Iordaniei. Pentru că în timpul disponibil trebuie să selectez numai câteva atracții ale acestui oraș, mă voi opri la celebra Citadelă care tronează pe cel mai înalt deal din Amman, iar apoi voi vizita un muzeu pe care îl aveam de mult pe lista mea, Royal Automobile Musem, acesta găzduind mașini și motociclete din colecția personală a regelui Hussein.  Voi încheia turul orașului cu Cave of Seven Sleepers, legenda spunând că în această peșteră s-au refugiat și au trăit timp de 309 ani șapte creștini persecutați de împăratul Traian.

Experiența continuă cu Petra, una dintre noile minuni ale lumii, orașul din piatră, roșiatec la apus, un vestigiu impresionant nu numai prin arhitectura, dar și prin istorie. Unul dintre lucrurile fascinante legate de acest loc este faptul că locuitorii cetății, cu toate că se aflau în mijlocul deșertului, găsiseră mijloacele să colecteze si să păstreze apa și chiar să crească gradini foarte frumoase.

Cum aș putea rata ocazia să vizitez Wadi Rum, Valea Lunii, loc în care abia aștept să fac o tură prin deșert în lumina lunii și să cunosc beduinii și să gust din ceaiurile aromate pe care aceștia le pregătesc. Ultima destinație din Iordania va fi Marea Moartă. Aici cred că mă voi opri să îmi trag puțin sufletul ca să fiu în formă pentru restul turneului. Vreau să încerc mâncăruri tradiționale precum mansaf, molokhia, mujadara, musakhan… gata, nu mai pot, îmi lasă gura apă!

„- Domnule Niculescu, sunteți ok? se auzea vocea Adelei de la Christian Tour care simțea că pauza făcută de mine se lungea prea mult.

– Da, da, vă aud! Sunt doar copleșit de emoție.

– Vă dați seama, a continuat ea, având în vedere timpul extrem de scurt, am nevoie de un răspuns ferm de la dumneavoastră chiar acum. Dacă nu puteți, va fi nevoie să găsim un alt…

– Răspunsul meu este DA! 

– Mă bucur mult, vă mărturisesc că sunteți salvatorul nostru, avem un deadline foarte ferm pentru acest proiect și nu am fi vrut să îl depășim. Vă aștept la sediul nostru în drum spre aeroport ca să vă dăm biletele și contractul cu condițiile colaborării noastre! Vor fi 3 destinații diferite, acestea sunt urmatoarele…”

Ultima destinație a acestui tur de forță este Japonia, iar capitala, Tokio, va fi prima oprire. Aici voi poposi la templul budhist Asakusa Kannon, sanctuarul șintoist Meiji Jinja, iar apoi voi privi orașul de sus de pe clădirea  Tokyo Metropolitan Government. Cu siguranță aici voi participa la o experiență legată de spiritul Zen împreună descoperirea a câtorva ritualuri legate de ceai, licoarea atât de populară în Țara Soarelui Răsare.

Voi vizita Parcul Național Fiji, în drum spre Kyoto, unde voi vedea, pe rând, Templul Apei PureTemplul Pavilionului de Aur și Templul Dragonului Ceresc.

În Osaka, punctul terminus al periplului meu, trebuie neapărat să ajung să văd orașul de pe platforma suspendată la etajul 40 al clădirii Umeda Sky Building.

Bineînteles că voi încerca și preparatele culinare japoneze, sunt foarte curios cum este sushi preparat la el acasă, eu fiind un mare fan al acestui tip de mâncare. Voi încerca și tăițeii de ou, ramen, tempura și keiseki. Am să încerc și sake, vinul din orez, dar și vinul din prune.

„- Aveți aici biletele de avion și voucherele de hotel, restul este la latitudinea dumneavoastră, mi-a explicat Adela. Ce orașe vizitați, ce obiective alegeți în timpul avut la dispoziție, ce mâncăruri tradiționale doriți să încercați. Ne bazăm foarte mult pe propunerile și pe feedback-ul dvs, astfel încât să creăm cele mai bune experiențe pentru clienții noștri, așa cum o facem deja de 21 de ani. Și vă mulțumim din suflet pentru disponibilitate, ne-ați salvat! Suntem sigură că împreună vom defini 3 noi circuite Christian Tour care vor fi extrem de apreciate!”

Acum sunt la poarta de îmbarcare și nu îmi vine să cred că plec în cea mai tare călătorie pe care am făcut-o vreodată! Când voi reveni din excursie am să vă povestesc cu lux de amănunte toată experiența, iar apoi e rândul vostru să încercați destinațiile noi pe care le va propune Christian Tour!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018.

Surse imagini: wikipedia.org, www.italybeyondtheobvious.com, super-log.eu, www.almanahonline.ro, japancheapo.com, www.connections.be

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.