Lecția de tehnologie

– Radu, gata pauza, te rog să continui cu temele!

– Mai stau puțin, nu mai am de învățat decât la tehnologie! intră cel mic imediat în negociere.

– Și nu e mai bine să termini ca apoi să te poți juca sau relaxa?

– Am destul timp și ți-am zis că nu mai am decât la tehnologie, o lecție ușoară despre utilizarea cauciucului.

– Foarte interesant! i-am răspuns. Dar te rog, apucă-te imediat de treabă, se face târziu!

– Of, mi-aș dori să nu se fi inventat niciodată cauciucul ăsta, ca să nu am ce învăța! a strigat Radu.

– Dar tu îți dai seama cum ar arăta lumea noastră dacă nu ar exista cauciucul? i-am răspuns, trăgându-mi un scaun lângă al lui.

– Păi ce mare diferență ar fi?

– Ehehe! Lumea ar arăta cu totul altfel, crede-mă. Proprietatea lui de a se deforma și reveni la forma inițială este una cu adevărat extraordinară. Cauciucul, fie el natural, obținut din arborele de cauciuc sau artificial, fabricat de om, are o mulțime de utilizări în viața noastră. Hai să ne gândim la câteva utilizări ale cauciucului: anvelopele pentru mașini sau biciclete, echipamente de protecție sau chiar jucării.

– Hm, cred că ai dreptate, recunoscu Radu, luând caietul de tehnologie și răsfoindu-l. Cauciucul natural se mai numește latex, citi el. Și chiar nu ar mai exista mașini dacă nu ar fi fost descoperit cauciucul?

– Probabil că ar exista, dar roțile ar fi făcute dintr-un material greoi, care ar face ca deplasarea să nu se realizeze cu vitezele pe care le știm azi.

– Da, pare folositor cauciucul ăsta… începu Radu să devină interesat de subiect. Cel natural e originar din America și Africa, citi în continuare din caiet. Cel mai mare producător este Tailanda. Cauciucul sintetic este un polimer obținut din izopren. Tati, mai spune-mi despre cum ar fi lumea fără cauciuc.

– Păi uite, un alt lucru interesant, am continuat, ar fi faptul că, fără cauciuc, multe dintre produsele pe care le oferă compania la care lucrez, Elastimpex Romania, nu ar exista. Ți-am mai povestit că noi producem benzi transportoare din cauciuc utilizat în foarte multe domenii de activitate cum ar fi producția industrială sau activitățile care presupun manipulări de mărfuri. Îți amintești când am zburat astă vară cu avionul că am lăsat la check-in bagajele de cală pe niște benzi de cauciuc? Ele sunt utile în sortarea miilor de bagaje care se găsesc în același timp într-un aeroport. Cum crezi ca ar merge lucrurile dacă aceste benzi nu ar exista?

– Hm, probabil că cineva ar trebui să sorteze manual bagajele și asta ar putea duce la greșeli, bagajul cuiva ar putea ajunge în cu totul altă destinație, gândi cu voce tare cel mic.

– Exact! Sau dacă nu ar fi benzi la supermarket?

– Cred că ar fi o mare brambureală la casele de marcat, continuă Radu zâmbind, semn că începuse să îi placă exercițiul de imaginație. Sau ce ai face tu când te-ai duce la sala de fitness? Nu ar mai exista benzile de alergare așa că nu o să mai poți face mișcare atât de multă deoarece spuneai că alergatul pe asfalt dăunează în timp articulațiilor.

– Corect! Ca să nu mai zic de faptul că benzile transportoare sunt folosite și în tipografii sau fabrici precum cele de pâine.

– Fără benzile astea revistele și ziarele s-ar produce mult mai încet, iar pâinea cel mai probabil că nu ar mai fi caldă atunci când ajunge în magazin, peroră Radu.

– Benzile de cauciuc mai sunt folositoare pentru firmele de curierat, agricultură, industria extractoare, cea chimică, linii de producție sau reciclarea deșeurilor.

– Uau, exclamă Radu realmente uimit, niciodată nu m-am gândit cât de important poate fi cauciucul.

– Un alt exemplu tot de la mine de la serviciu, am continuat eu să îi alimentez revelația, sunt așa numitele placi din cauciuc, care sunt folosite ca niște covoare pentru acoperirea pardoselilor spațiilor care nu au cerințe speciale. Iată încă o funcție pe care o îndeplinește cauciucul.

– Îmi retrag cuvintele, tati, cauciucul chiar stă la baza unor lucruri extraordinare, care ne fac viața și munca mult mai ușoare! În niciun caz nu mi-aș dori să nu se fi inventat cauciucul. Foarte interesantă lecția!

Exercițiul ăsta de imaginație ne prinsese atât de tare încât timpul trecuse aproape pe nesimțite. Astfel, fără să ne dăm seama, Radu terminase de învățat la tehnologie.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

Surse foto: super-blog.eu

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.