Maestrul de sunet

Ehei! Dacă ați știi voi, cei de la Blogal Initiative, ce amintiri mi-ați stârnit cu tema asta! Una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea mi-a revenit în minte cu o avalanșă de suveniruri, care de care mai plăcute…

Spun că a fost o surpriză foarte mare deoarece l-am cunoscut pe Cornel, solistul trupei Vunk, în 1995, la ProTV, unde am fost colegi și prieteni în echipa tehnică de startup a acestei televiziuni care a reprezentat în opinia mea, un fenomen la vremea aceea. ProTV a fost o școală extraordinară pentru toți, angajați sau privitori, a adus tuturor calitatea și fastul occidental pentru prima dată în mass media din România post-decembristă.

Deși avea doar 19 ani pe atunci, Cornel era cel mai stăpân pe sine inginer de sunet al tinerei echipe al generației pro, din care sunt mândru că am făcut parte. Mă uitam fascinat la felul în care reușea să coordoneze coloana sonoră a transmisiunilor TV live, mai ales cea de dimineață, unde a impus un standard pe care noi, ceilalți sunetiști, ne străduiam din răsputeri să îl atingem. Chiar îmi amintesc că el a fost cel care a creat ilustrația audio a emisiunii de dimineață pe care o prezenta Andi Moisescu și care a avut un mare succes.

Ingeniozitate, prezență de spirit, dexteritate și multă stăpânire de sine sunt calitățile care i-au permis lui Cornel să reușească aceste lucruri la o vârstă foarte tânără. Iar calitatea cea mai de preț a lui cred că este deschiderea pe care o are în a experimenta lucruri noi fără teama de ridicol sau de eșec, teamă care ne împiedică pe mulți dintre noi să facem ceea ce ne-am dori.

Pentru mine, Cornel a fost mentor în ale sunetului și a fost cel care mi-a arătat tainele sonorizării emisiunilor live, ale procesării sunetului prin diverse sintetizatoare, totul. Așa că folosesc această ocazie pentru a îi mulțumi pentru acea perioadă. Mersi, maestre de sunet :-), Decanu te salută!

Deși după acest job de tinerețe eu am luat-o pe un alt drum și, din păcate, nu am mai ținut legătura cu Cornel după ce și el a plecat de la Pro, l-am urmărit mereu cu multă plăcere, fie alături de fosta trupă, fie că vorbim de actuala trupă Vunk.

V-am povestit toate acestea ca să înțelegeți puțin ce om se ascunde în spatele artistului Cornel și, credeți-mă, este un om de o valoare intrinsecă deosebită. A fost mereu o vedetă care a știut să gestioneze acest statut într-un mod echilibrat, fără a fi luat de val, așa cum se întâmplă cu mulți. Cornel, Vunk, keep it this way!

De-a lungul timpului m-am surprins fredonând în gând sau cu voce tare multe dintre melodiile frumoase ale Vunk. Cântecul care m-a fermecat însă a fost, fără îndoială Vunk feat Antonia – Pleacă.

Pe 3 octombrie, Vunk ne așteaptă la un eveniment, #așașishow, care va fi, cu siguranță, la înălțimea așteptărilor fanilor trupei care, trebuie să vă spun, sunt unii pretențioși. Maeștrii sunetelor de la Vunk ne vor delecta cu siguranță! Ca să parafrazez puțin numele spectacolului, așa trupă, așa și show! Ne vedem acolo!

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Maestrul de sunet

 1. Pingback: Castigatori campanie "Asa, si?"

 2. maya says:

  Bravo,maestre!Sa -ti fie bine la concert si sa canti si pentru mine cand or zice-
  Așa și ce dacă stau la coadă
  Pentru fericire o viață-ntreagă
  O să stau la rând și pentru tine
  Și-o să-ți dau și ție
  Așa și așa, așa și așa, așa și așa

 3. decanu says:

  Mersiii! O sa cânt tare să se audă până la tine! 🙂