Mama Mița, gadgetista

fripturaAșa, deci, ia să recapitulez ca să fiu sigură că nu mi-a scăpat ceva… Am adăugat toate condimentele pe carne, am așezat tava pe poziția 3 și am ales de pe panoul de comandă cu afișaj electronic funcția de coacere pentru friptură. Bun! Acum să modific puțin durata pentru ca să iasă mai crocantă pe exterior, să apăs butonul de start și gata, nu mai am decât să aștept să mă strige cuptorul când termină de preparat mâncarea. O să fie gata numai bine când ajung copiii în vizită, și fierbinte, cum le place lor.

Ah, acum să mă așez un pic, că mă doare tare spatele, nu prea mai pot face treabă ca pe vremuri. Bătrânețea, bat-o vina! Dar să știți că sufletul meu e încă tânăr și îmi place să țiu pasul cu tot ce este nou. Dacă nu mă credeți întrebați-i pe copii! Păi cine credeți că a ales din ofertele pentru cuptoare incorporabile și cine spuneți că a deslușit apoi tainele noului meu cuptor după ce l-am cumpărat și instalat? Nimeni alta decât mine. Am luat instrucțiunile, le-am citit cu atenție și apoi le-am experimentat. Și să știți că am reușit de fiecare dată, ce mare scofală! Zăpăciții ăștia de nepoți ai mei chiar râd de mine și m-au poreclit de atunci Mama Mița, gadgetista! Ăsta e un termen de-al lor, care înseamnă că ești pasionat de un obiect din ăsta modern cum ar fi telefoanele mobile sau tabletele. Pentru mine, gadgetul preferat este cuptorul meu cel nou, isteț nevoie mare și cu multe funcții programabile!

Îmi amintesc de vremurile când eram copilă în casa mea părintească și parcă o revăd pe mama cum cocea pâine la vatră! Mi se încălzește sufletul când mă gândesc și mi se umplu ochii de lacrimi! Ce departe sunt timpurile acelea…

Apoi, când au apărut cuptoarele pe gaz, ehei, era un adevărat ritual atunci când coceam ceva la ele. Orice gospodină avea o relație specială cu cuptorul ei pentru că fiecare avea dichisul lui pe care, dacă nu îl cunoșteai, riscai să arzi mâncarea. Țin minte ce emoții aveam atunci când mă chemau copiii la ei să le gătesc câte ceva și trebuia să folosesc cuptorul lor căruia nu îi știam foarte bine chichițele. Am făcut odată un pandișpan care, deși era nefăcut în interior, era ars complet pe talpă… Vai, cum să mi se întâmple mie așa ceva? Să-mi crape obrazul de rușine, nu altceva!

Ce bunătăți mai făceam atunci! Plăcintă cu brânză sărată, plăcintă cu mere, musaca de vinete, cozonac și friptură de miel și câte și mai câte, bune de te lingeai pe degete!

logo-hotpoint-aristonEi, gata cu nostalgiile! Acum e chiar mai bine, sunt foarte mândră de cuptorul meu pe care pot să îl programez așa cum vreau și sunt sigură de fiecare dată că mâncarea va ieși exact așa cum trebuie. Mare minune cu electrocasnicele astea incorporabile! Cuptorul pe care l-am ales este un Hotpoint Ariston foarte isteț și care este un ajutor de neprețuit pentru mine în bucătărie. A, dar să vedeți cum l-am comandat! Păi acum nu te mai duci la magazin să vezi produsul cu ochii tăi! Nu, nici vorbă! Acum intri pe internet și îl comanzi de acolo și te trezești că ți-l aduce la ușă un tânăr amabil! Copiii au venit într-o zi cu o drăcie din aia de tabletă și, după ce m-am hotărât ce vreau, mi l-au comandat ei la Marketonline.ro. Mare minune și chestia asta!

hotpoint-ariston-fk-1041l-p20-xDar ia uitați-vă și voi ce bine arată! Și nu numai că e frumos și deștept dar este și… curat! Nu o să credeți ce poate să facă nebunia asta de cuptor. Ei bine, are o funcție de auto-curățare, pirolitică îi zice, prin care pur și simplu arde resturile de mâncare și grăsime de pe interiorul său. Trosnește și pufnește și, ca prin minune, e curat lună, mânca-l-ar Mama Mița! Tot ce îmi mai rămâne mie de făcut este să curăț ușa și tăvile. Iubesc gadgetul ăsta al meu!

Mi-e de mare ajutor cuptorașul ăsta! Oricum nu le puteam refuza nicio poftă nepoților mei dragi de câte ori veneau la mine în vacanță, dar acum orice își doresc se poate face mult mai ușor. Una dintre plăcerile lor este puiul la rotisor, de exemplu. Păi ce, asta e o problemă? Am rotiseria la mine acasă.

– Ne faci diseară o pizza ca la Mama Mița? îl și aud parcă strigând pe nepotul cel mare.

– Sigur, dragule! Tot așa vrei să fie, cu șuncă, ciuperci și mozzarela?

– Mama Mița! mi-l închipui apoi intrând pe ușa bucătăriei în fugă pe nepotul cel mic. M-am uitat la Garfield care a mâncat iar o cratiță uriașă de lasagna și mi-a făcut o poftă!!! Nu ne faci și nouă o lasagna la cuptorul cel nou?

Cum să îi refuz, spuneți și voi?

Mai nou, am importat niște tradiții din străinătate, care mai de care mai ciudate. De exemplu, acum câteva zile a fost Halloween, o sărbătoare cu monștri și scheleți de ți se face părul măciucă, nu altceva! Așa că am avut atelier de creație, nepoții au scobit împreună doi dovleci pentru a-i transforma în felinare, unul mai înfricoșător decât celălalt. Iar miezul a fost numai bun ca să pun la copt o plăcintă de dovleac de toată frumusețea!

Ce să vă mai spun, toate par mai simple acum, există programe speciale pentru orice ai vrea să gătești la cuptor: friptură de porc sau pui, pește, paste sau pizza. Cuptorul înlocuiește cu succes chiar și bătrâna vatră din bătrâni, prin funcția lui de preparare pâine! Ei, ce spuneți de asta?

În concluzie, mă consider norocoasă că trăiesc vremurile astea în care tehnologia ne răsfață și se îndură de bătrânețile noastre, așa că vreau să fiu și de acum înainte la curent cu tot ce e nou în materie de electrocasnice și trebuie să vă mărturisesc că sunt tare mândră că mi se spune Mama Mița, gadgetista! Ăsta e felul ăsta de a-mi păstra spiritul tânăr!

Acest articol a fost scris pentru concursul Superblog 2013.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mama Mița, gadgetista

  1. Dorin says:

    Simpatica Mama Mita asta a ta! Bafta!