Ne dați ori nu ne dați?

De la revoluția din ’89 încoace, am importat întruna tradiții care nu ne aparțin. Pe unele dintre ele le-am adoptat chiar pe de-a întregul, deși multe voci consideră că nu am făcut bine. Ele susțin că ne pierdem identitatea împrumutând obiceiuri și sărbători care nu ne caracterizează și pe care nu le înțelegem. Precum Halloween-ul de ieri.

Pot să înțeleg până într-un anumit punct pe cei care susțin păstrarea identității noastre de români, dar aș vrea să le dau și o altă perspectivă. Suntem atât de prinși în tumultul vieții, încât ratăm mult mai multe momente de liniște și fericire neaoșă decât generațiile trecute. Așa că, fiecare tradiție sau motiv de a petrece câteva momente cu cei dragi sunt binevenite.

halloweenAsta am simțit eu ieri, pe când am hotărât să sărbătoresc în sfârșit Halloween-ul și, astfel, am scobit până la epuizare cei doi dovleci împreună cu băieții mei pentru a îi transforma în creaturile înfricoșătoare ale sărbătorii importate a Halloween-ului. Partea cea mai frumoasă este că am petrecut timp în familie și am construit împreună o amintire frumoasă. Ce dacă nu e o tradiție pur românească? Și, dacă stau bine și mă gândesc, Treat or trick? sună seamănă izbitor cu Ne dați ori nu ne dați? ale colindelor noastre!

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ne dați ori nu ne dați?

  1. Ovidiu says:

    In Romania incepe sa prinda contur, deja vad multa atentie asupra acestei sarbatori. Dar nu prea… in alte tari precum Irlanda chiar e o sarbatoare importanta, sa vezi cat de frumoase sunt orasele in noaptea de „ne dati ori nu ne dati?”.

    • decanu says:

      Am auzit și eu de țări unde Halloween-ul este un adevărat fenomen și mi-ar plăcea mult să asist la una dintre aceste sărbători… la ea acasă!