O iubire eternă

1Clubul de fotbal Rapid a însemnat pentru mine, dintotdeauna, echipa de suflet care mi-a dăruit, încă din copilărie, modele și mi-a alimentat visele. O echipă nebună, care a oferit satisfacții de neimaginat dar și suferințe, într-un cuvânt, o iubire eternă!

Copiii au nevoie de idoli și, de ce nu, oamenii în toată firea au nevoie de pasiuni. Sportul poate oferi aceste lucruri din plin, iar Rapid a fost, de-a lungul timpului, mai mult decât orice, un simbol. Când eram mic îmi amintesc cum mă jucam împreună cu ceilalți copii, iar eu îmi imaginam că sunt Manu, un portar legendar al Rapidului. Rapid ne-a oferit prin jucătorii săi multe modele și îmi aduc aminte cu nostalgie cum ne amuzam copios de felul în care Necula Răducanu a abordat jocul de fotbal, fiind primul portar din istorie surprins în offsaid!

Numit la început CFR, clubul a fost înființat în 1923 de un grup de strungari de la Atelierele Grivița care și-au dorit să aibă formația lor de fotbal. Astfel, Rapid a fost un simbol de-a lungul istoriei sale în ceea ce privește reprezentarea clasei muncitoare. De aceea, în timpul perioadei comuniste a fost persecutat ori de câte ori a apărut ocazia, mai ales în perioada 1972 – 1990, când a fost retrogradată în divizia secundă de mai multe ori. Dar, tocmai acest rol de dizident pe care clubul l-a jucat a atras tot mai mulți fani și l-a făcut iubit pentru lupta pe care a dus-o.

1986Un moment extraordinar în istoria clubului a fost un meci din anul 1986 împotriva lui Dinamo, echipa securității din acea perioadă. Jucătorii feroviari au fost intimidați înainte de meci prin toate metodele atât de uzitate atunci, ajungându-se chiar la arestarea câtorva jucători și eliberarea lor doar cu o zi înainte de meci. Acea partidă nu a fost un meci de fotbal, a fost o adevărată revoluție purtată pe teren de niște jucători sătuli de umilințe. Rapid a luptat ca și cum ar fi fost un meci de viață și de moarte și, deși totul era împotriva lor, arbitrul prelungind partida până în minutul 105, au reușit să câștige cu 1-0. A fost o adevărată palmă dată comunismului prin care românii au arătat că nu mai pot fi multă vreme ignorați, ținuți sub teroare. Orice rapidist și cred că orice iubitor al fotbalului care a prins acea perioadă își amintește cu siguranță de acel meci de referință!

Toți jucătorii Rapidului de atunci au avut parte de o retragere în liniște, fără tam-tam dar plină de demnitate deși aveau să se confrunte cu multe nevoi după ce au trebuit să renunțe la fotbal. Parcă toată lumea i-a uitat astăzi pe cei ce au reprezentat generația de sacrificiu a fotbalului românesc…

Rapidul i-a inspirat pe mulți, Ioan Chirilă fiind cel care a scris chiar o carte dedicată acestui club, o carte-biografie, numită „Glasul roților de tren”, întrucât acest cronicar sportiv de o eleganță ieșită din comun a fost parte a istoriei echipei.

Mi-e dor de vremurile în care Rapid era un simbol, o stare de spirit, un model și reprezenta o ideologie, mai presus de jocul în sine. Astăzi, fotbalul s-a transformat într-o afacere, a intrat pe mâinile unor oameni cu puține valori și toată lumea are de pierdut din acest lucru. Să nu uităm că echipele noastre tradiționale de fotbal fac parte din patrimoniul nostru românesc și trebuie să avem grijă de ele. Mie unul mi-e dor de Nea Vanea, mi-e dor de Rapidul de altădată…

Ce ar fi însă dacă am putea reînvia vremurile de demult? Ce ar fi dacă sportul ar redeveni o activitate cu implicare de masă, care să nască din nou pasiuni adevărate și nu patimi? Cum ar fi să putem merge pe stadioane cu copiii noștri, fără să trebuiască să le ținem urechile astupate sau să ne temem pentru siguranța lor?

echipaAvem nevoie de inițiative care să readucă sportul acolo unde îi este locul iar una dintre ele este Campionatul Național de Știri Sportive, care își propune să reînvie spiritul sportiv pe plan local. Mai exact, este vorba despre o competiție a condeielor pe subiecte legate de sport. Cel mai activ jucător din acest campionat va fi răsplătit cu 100 de Euro. De ce să nu contribuim cu toții la schimbarea pe care ne-o dorim la sportul românesc? Așa că hai să nu mai stăm pe gânduri, să punem umărul fiecare la descoperirea și promovarea sportului din întreaga țară!

Haideți să dăm copiilor noștri acces la un sport civilizat și să le oferim șansa de a povesti și ei la rândul lor, copiilor lor, despre o iubire eternă!

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to O iubire eternă

  1. Multa bafta si multumim pentru participare:)