O lecție de istorie poloneză

Aseară m-am uitat și eu, precum o țară întreagă, la meciul Legia Varșovia – Steaua, o partidă care a avut o miză extraordinară, accesarea grupelor UEFA Champions League. Mai presus de comentariile sportive, dincolo de bucuria de a vedea o echipă românească din nou în elita fotbalului european, eu am avut impresia că particip la o lecție de istorie. Dați-mi voie să vă explic.

Legia Varsovia SteauaÎncă dinainte de începerea meciului, în timpul relatărilor și interviurilor de la fața locului, am simțit că publicul polonez este unul deosebit. Odată cu fluierul de start al meciului, fiecare suporter din tribună a intrat parcă într-o transă din care nu avea să iasă până mult după terminarea meciului.

Felul în care publicul polonez știe să își încurajeze echipa este unul extraordinar! După numai 9 minute, scorul era 2-0 pentru Steaua și îmi închipui liniștea care s-ar fi așternut peste un stadion din România. Ei bine, pe stadionul din Varșovia acest lucru nu a contat, entuziasmul și susținerea suporterilor față de Legia a fost una continuă, consistentă și necondiționată.

Iar în teren, jucătorii nu au avut niciodată capul plecat și nici nu au dat senzația că au renunțat la luptă. Slavă cerului că meciul nu a mai durat câteva minute pentru că nu știu ce s-ar fi întâmplat.

Meciul de ieri mi-a dezvăluit caracterul nației poloneze, greu încercată de-a lungul timpului, cu pierderi imense de vieți omenești și distrugeri materiale în cele două războaie mondiale dar care a știut de fiecare dată să-și reconstruiască țara și să păstreze încrederea poporului său.

Mulțumesc Steaua pentru calificare, mulțumesc suporterilor Legiei pentru lecția de istorie de aseară!

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to O lecție de istorie poloneză

  1. Sache says:

    Nu am vazut meciul, dar inteleg foarte bine ce vrei sa zici !
    Ai dreptate ……
    Frumoase randuri .

    Te pup .