Parfurmurile creează amintiri

– Tati, mă iei cu tine la serviciu? Te rog, te implor! continua fetița mea fără niciun răgaz, știind exact cum poate obține ceea ce vroia. Evident, nici de data asta nu am opus mare rezistență, așa că iată-ne, la puțin timp, eu și Maria, în mașină, în drum spre laborator.

– Îmi mai explici o dată de ce te-ai făcut parfumier, tati? Nu mai știu pe nimeni care să aibă meseria asta, mă provocă Maria.

mad-potion-coty– Pentru că astfel am reușit să îmbin o pasiune, chimia, cu darul meu de a avea un simț al mirosului neobișnuit, i-am răspuns. Când eram ceva mai mic ca tine, am participat la un concurs la care, legați la ochi, trebuia să ghicim niște substanțe doar mirosindu-le. Ei bine, eu nu am greșit nici măcar una și, de atunci, mi-am educat mereu simțul olfactiv. Uite, am zis, acum eu pot spune de la distanță că te-ai dat cu noul parfum Katy Perry al mamei, așa e?

– Vreau și eu să am calitatea asta! strigă cea mică, fără să îmi răspundă direct la întrebare.

– Maria, fiecare om are darul său, iar tu, de exemplu, ai talentul acela deosebit de a te apropia de animale, de parcă le-ai putea înțelege limba. În plus, cine știe mai multe lucruri despre viețuitoarele pământului decât tine? Dar asta nu înseamnă că nu poți să îți educi și simțul mirosului. Ce zici, încercăm să facem azi împreună o aromă de parfum nouă?

Fetița mea a acceptat cu multă bucurie și iată-ne ajunși în cele din urmă la mine la destinație. Serviciul meu este, de fapt, o combinație de laborator de chimie și chilie de artist. Fiind singurul care am acces aici, toate lucrurile stau într-o dezordine pe care numai eu o puteam dezlega. Aici este locul în care îmi pun toate cunoștințele și imaginația la lucru pentru a crea arome noi, cât mai originale, pentru compania la care lucrez, COTY.

– Înainte de a ne apuca de treabă trebuie să știi că ceea ce vom face azi, parfumul nostru, va crea, la rândul lui, amintiri. De foarte multe ori, un miros, o aromă îți readuce din străfundul memoriei întâmplări sau momente de viață. De aceea, uite cum o să facem, ține te rog bagheta asta care are puteri magice. După ce eu pun o substanță, tu adaugi ce crezi tu că se potrivește, folosind bagheta.

– Super! Pot să pun orice vreau eu? Orice, orice?

– Desigur, Maria! Acum trebuie să stabilim care va fi nota principală a parfumului pe care îl vom face. Alegem o notă florală, din citrice, lemnoasă, orientală? am înșiruit eu.

– Florală desigur! zise Maria. Mie îmi place cel mai mult iasomia.

– Perfect, am zis eu alegând un ulei esențial floral cu aromă de iasomie și punând puțin în recipient. Mirosul de iasomie este unul relaxant și foarte feminin. Apoi adăugăm apă distilată, ca să nu alterăm nicicum aroma pe care o creăm. Acum e rândul tău!

– Eu adaug un… căluț de mare! agită Maria cu bățul în aer. El simbolizează încredere și grație și asta aș vrea să transmită parfumul nostru celei ce îl poartă.

– Iar eu o picătură de lemongrass, ca să aducem prospețime și energie parfumului nostru, am continuat eu. Trebuie să punem însă cu multă atenție, doar un strop, deoarece secretul unui parfum de calitate constă într-adevăr în amestec și potrivire de substanțe și arome dar, cel mai mult, în găsirea echilibrului perfect dintre acestea. Dă ușor cu mâna deasupra recipientului, cum ți se pare că miroase până acum?

– Îmi place! E fresh, dar și dulce, își înfioră ea nările. Știu ce îi mai trebuie, o pereche de… delfini pentru inspira un spirit jucăuș dar plin de blândețe! se mișcă din nou bagheta magică a Mariei.

– Și ultimul ingredient va fi puțină esență de cuișoare, ca să facem parfumul un pic picant și să alungăm monotonia, am spus în timp ce amestecam compoziția.

– Ba ultimii vor fi câțiva fluturași scuturați din bagheta mea magică, vreau să insuflu spiritul de independență și puterea de transformare și evoluție. Maria se aplecă asupra recipientului, îl mirosi de câteva ori apoi continuă, mulțumită. E gata, mie îmi place mult cum miroase și ce îmi imspiră! Hai să-l punem într-o sticluță și să-l ducem mamei acasă.

– Din păcate, nu se poate azi. Parfumul trebuie lăsat să se matureze, abia peste 2-3 săptămâni vom avea mirosul final, după ce substanțele se vor amesteca complet și se vor finaliza toate reacțiile chimice.

– Dar mie îmi place și acum parfumul nostru!

– Și mie îmi place, mai ales că l-am făcut împreună, punând laolaltă pasiunile noastre. Și știi ce e cel mai minunat lucru? Faptul că, peste ani și ani, atunci când vom întâlni un miros asemănător cu ce am creat noi acum, ziua aceasta petrecută împreună ne va reveni în memorie pentru că, nu uita, parfumurile creează întotdeauna amintiri!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

Surse foto: super-blog.eu

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.