Poveste cu aromă de cafea

– Bunicule! Hai repede, e timpul pentru povestea de seară! Mi-am pus deja pijamaua, m-am spălat pe dinți și te aștept în paaat! se auzi glasul pițigăiat al Mariei care striga cât o țineau puterile ca să fie sigură că vocea ei va răzbate din camera ei până în sufragerie.

– Vin imediat, draga mea! m-am grăbit să-i răspund știind că nicio amânare nu este posibilă.

poveste de seara

Serile din vacanța de vară, pe care și-o petrece aproape în întregime la noi, bunicii ei, sunt momentele noastre preferate, cele în care Maria se culcușește la pieptul meu și pășim împreună în lumea poveștilor. Am învățat alături de ea că limba poveștilor este chiar limba copiilor, deoarece le ajunge direct la suflet. Istorioarele pe care le citesc Mariei în fiecare seară îi pun imaginația la lucru și fac trecerea către alte tărâmuri de poveste – visele nopții – atât de ușoară, încât este aproape imperceptibilă.

De ceva vreme, începusem să îi citesc din 1001 de nopți iar Maria asculta fiecare poveste cu sufletul la gură. Întruna dintre seri, îi spuneam o nouă aventură istorisită de Șeherezada, însă, deși povestea era captivantă, simțeam că ceva nu e în regulă, cea mică se tot foia și părea că se gândește la altceva. Deși o urmăream cu coada ochiului, mă făceam că nu observ nimic, când, dintr-o dată, m-am trezit întrerupt și asaltat de o cavalcadă de întrebări:

– Buni, dar de unde știe Șeherezada toate poveștile astea? Toate sunt foarte frumoase și atât de captivante! Oare le inventează ea? Sau i le spune cineva? Dacă într-una dintre seri nu va mai știi nicio poveste, ce se va întâmpla?

Ochii Mariei străluceau de dorința de a afla răspunsurile și mi-am dat seama că nu mai avea rost să continui povestea începută.

– Maria, uite, am zis închizând cartea și așezând-o ușor lângă pat, dacă tu vrei să afli aceste lucruri, am să îți dezvălui secretul Șeherezadei, bine? Maria scutură hotărât din cap, semn că exact asta își dorea.

– Așa cum știi, Șeherezada spunea în fiecare noapte padișahului câte o poveste pe care o întrerupea atunci când începea să se crape de ziuă exact în momentul culminant. În felul ăsta, păstra aprinsă curiozitatea regelui care îi cruța viața pentru încă o zi numai pentru a afla cum se termină pățania. Foarte puțină lume știe, însă, care era izvorul poveștilor extraordinare pe care le spunea Șeherezada, deoarece acesta a fost ținut ascuns cu grijă foarte mult timp. Ei bine, secretul stătea într-o cafea fermecată, de origini străvechi turcești, cu o rețetă specială, pe care Șeherezada o prepara și o bea în fiecare dimineață. În momentul în care sorbea prima înghițitură din licoarea magică, iar nările i se înfiorau de aroma ei, Șeherezada era purtată ca prin farmec în mijlocul unei povești fascinante, mereu alta, pe care, în seara ce urma, o povestea la rândul ei regelui, salvându-și în acest fel viața.

Maria căzuse complet pe gânduri, dar din tăcerea ei am tras concluzia că reușisem să îi răspund la întrebări. Totuși, înainte de a adormi, se ridică într-un cot, se uită la mine cu o fățucă adorabilă și mă întrebă îngrijorată:

– Buni, ce se va întâmpla dacă, într-o bună zi, Șeherezada nu va mai putea să prepare cafeaua fermecată?

N-am știut ce să-i răspund dar, profitând de faptul că era pe jumătate adormită, i-am zâmbit, am sărutat-o pe frunte și am ieșit ușor din cameră.

***

O lună mai târziu, strângeam conștiincios frunzele căzute de la copacii care începuseră să simtă răsuflarea rece a toamnei, pentru că trebuia ca totul arate cât mai bine în curte – doar era o zi specială, o zi în care toți cei dragi veniseră la noi pentru a mă sărbători. Era ziua mea! La un moment dat, aud pe cineva sunând la poartă și, imediat, lătratul agitat al lui Toto care vrea, parcă, cu fiecare ocazie să ne dovedească că degeaba am pus sonerie.

– Imediat! Imediat! am strigat.

marketonline– Bună ziua, domnule! Aveți un colet de la magazinul MarketOnline.ro, semnați-mi aici, vă rog. 

Nu înțelegeam nimic din ce zicea băiatul de la poartă care îmi întindea un formular și un pix. Nu comandasem nimic, așa că mă pregăteam să îl trimit la plimbare. Noroc cu copiii care au țâșnit din casă râzând și făcând semne liniștitoare către sărmanul curier care o cam băgase pe mânecă.

 Este în regulă, domnule, tata nu știe despre colet, e o surpriză pentru ziua lui, spuse fiul meu cel mare, semnând în locul meu pentru primirea coletului.

arzum okkaDupă ce m-am mai dezmeticit, am luat coletul și l-am desfăcut în prezența tuturor. Era o cafetieră Arzum.

– Tată, să știi că Arzum Okka este o cafetieră profesională, mi-a explicat feciorul meu cel mic. Aroma cafelei preparate cu ajutorul ei este unică, aducând în zilele noastre tradiția cafelei turcești, care îți place atât de mult. Îți urăm să te bucuri alături de mama de cafeluța de dimineață încă o mie și unu de ani! La mulți ani!

Încă nu mă dezmeticisem bine din amețeala plăcută a surprizei că mă și trezesc în brațe cu Maria. Am strâns-o la piept cu drag, am privit-o și, în momentul în care am citit bucuria și complicitatea în ochii ei, mi-am dat seama de semnificația cadoului pe care îl primisem. Am sărutat-o pe obraji, iar Maria mi-a șoptit la ureche cu fericirea celei care făcuse ceea ce trebuia:

– Buni, acum suntem siguri că vom avea în fiecare zi cafea, iar Șeherezada va spune mult, mult timp de acum înainte povești la fel de frumoase!

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

Surse foto: fineartsamerica.com, pinterest.com, super-blog.eu

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.