Privind în viitor

Îmi pare bine să vă văd! Mă numesc GeForce și sunt un card video specializat în redarea graficii pentru PC-uri și ultrabook-uri. Am niște calități indiscutabile și multă ambiție, așa că vreau să ajung departe. Țin foarte mult la imaginea pe care o creez în ochii celor din jur, așa că ador rendering-ul fie el în 2D sau 3D, sunt pasionat de decoding și îmi place enorm să mă afișez în public, pe cât mai multe monitoare, dacă se poate! Și trebuie să vă mărturisesc că nu există bucurie mai mare pentru mine decât să văd privirile încântate ale celor care privesc imaginile extraordinare pe care le pot reda!

Sunt foarte atașat de felul meu de placa de bază, cea care îmi dă tot ce am nevoie ca să mă integrez cât mai bine în sistemele din care fac parte. Deoarece am devenit foarte puternic, câteodată mai dau o mână de ajutor procesorului pentru a executa mai rapid operațiunile mai dificile.

riva tnt - geforce

Eu și bunica

Sunt tare mândru de originea mea foarte bună, fac parte din familia faimoaselor plăci video nVidia, cele cărora li s-a dus faima în ceea ce privește grafica video. Cu siguranță ați auzit de celebra placă video RIVA TNT, ei bine, ea este bunica mea! Ce mai ziceți de asta? Ca să vă dovedesc, am găsit chiar și o poză veche de familie cu mine și vestita mea bunică.

Familia mea are o lungă tradiție în creativitate, având în rândurile ei o mulțime de inventatori. Noi am fost, de exemplu, cei care am născocit așa numitul GPU, un fel de inimă al cardurilor video. Și suntem atât de populari încât suntem doriți de toată lumea. Dar haideți să vă prezint familia mea.

familia nVidia

Familia mea, nVidia

Quadro este fratele meu mai mare cu care mă mândresc enorm de mult, întrucât el se ocupă de grafica profesionistă, cu ajutorul său se proiectează design-ul multor lucruri, fie că vorbim de mașini, avioane sau de terenuri de sport. Tot el este cel care face posibile extraordinarele efecte speciale care ne încântă ochii și ne înflăcărează imaginația în filmele de astăzi. Tesla este sora mea mai mare, pasionată de știință și tehnică. Cu ochelarii cei rotunzi mereu pe vârful nasului, ea face ca niște calcule super complicate să fie procesate în timp record, realizează modelări complexe și este un sprijin extraordinar pentru cercetare.

Tegra este surioara cea mică, deși pare subțirică și finuță are o fire foarte puternică. Ea este un procesor care dă viață dispozitivelor mobile sau sistemelor de informare din mijloacele de transport. Tabletele și telefoanele mobile sunt înnebunite după ea și se înghesuie care mai de care să îi obțină compania. Despre GRID, ce să vă mai spun, el e așa mai cu capul în nori și are o fire mai excentrică. E mai neînțeles, pentru că o ține una și bună că viitorul este jocul în… cloud.

Este că suntem o familie pe cinste? Și ceea ce ne leagă cel mai mult este faptul că nu am uitat niciodată să ne jucăm. Eu unul sunt foarte fericit că pot să ofer bucuria jocului atât copiilor cât și adulților.

warcraftJocul ne însoțește încă de mici și, în cazul meu, va fi totdeauna parte din viața mea. Jocurile video au o mare importanță în dezvoltarea oamenilor și mă bucur că pot da o mână de ajutor în acest sens. În cazul copiilor, jocurile îi pregătesc pe aceștia pentru viață, îi pun în diverse situații care mai de care mai interesante. Să luăm, de exemplu, un joc de strategie, în care un copil trebuie să coordoneze diverse grupuri, să le exploateze la maxim calitățile, să le dea misiuni și să dezvolte strategii pentru a atinge obiectivele. Gândiți-vă doar la faimosul Warcraft și o să înțelegeți exact ce vreau să spun. Jocurile sunt o adevărată școală de viață!

Chiar și pentru adulți jocurile au un rol important. Se spune că atunci când încetezi să mai fii copil (a se citi să te joci), încetezi să mai exiști. Prin joc, se dezvoltă aptitudini de rezolvare rapidă a problemelor, gândire strategică, planificarea și executarea unor misiuni pentru a atinge un scop. Gândiți-vă că toate training-urile de succes se bazează pe mici joculețe, iar în cadrul team-building-urilor, se obișnuiește să se organizeze jocuri tocmai pentru a crea sau întări relațiile între oameni. Toate astea sunt jocuri pentru adulți!

V-am convins ce important este jocul? Acum înțelegeți, poate mai bine, de ce sunt atât de mândru că pot pune umărul la aducerea jocului în casele oamenilor și asta la o calitate din ce în ce mai mare care întrece chiar și imaginația!

Poate vă întrebați încotro se îndreaptă industria jocurilor video. Se spune că jocurile video sunt pe o rută de coliziune chiar cu industria de film. Se prea poate, având în vedere că jocurile au ajuns la o performanță și fidelitate aproape identică cu cea cinematografică.

Eu fiind în branșa asta am să vă dezvălui câteva mici secrete. O primă tendință este cea a realității augmentate, cea care suprapune peste ceea ce vedem cu ochiul liber, straturile virtuale ale jocurilor. Astfel veți putea juca, de exemplu, fotbal pe gazonul din curtea casei, avându-l ca și coechipier pe Messi într-o partidă virtuală al celebrului El Clasico, Real – Barca.

tomb riderCea mai secretă tendință este cea conform căreia veți putea fi chiar voi personajul principal dintr-un joc de tipul role-play. Folosind o tehnică de inducție mentală a jocului combinată cu o stare de hipnozei și de stimulare a unor senzații fizice reale, veți putea fi chiar voi eroii pe care acum doar îi manevrați pe ecran. Bineînțeles că de rendering-ul și proiecția imaginilor în mintea umană tot plăcile video vor fi responsabile. Astfel, nu mai e mult până când veți putea fi chiar voi Lara Croft din Tomb Raider sau Connor din Assassin’s Creed.

Privind spre viitor și pentru a face față unor astfel de provocări, fiecare dintre membrii familiei nVidia suntem cuprinși de o mare frenezie. Avem multe proiecte care să ne aducă mai multe capabilități și performanțe mai mari. De exemplu, proiectul cu numele de cod Maxwell va lansa în 2014 noua generație de GPU pe tehnologie de 20nm. Asta înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât dublarea performanțelor plăcilor noastre video! Așa că viitorul se vede luminos!

mediadotAș mai sta de vorbă cu voi, dar am să vă rog să mă scuzați, deoarece am un program foarte încărcat azi. Sunt invitat special la o sindrofie la MediaDOT.ro, un magazin online care comercializează componente PC de foarte bună calitate, magazin cu care familia noastră colaborează de multă vreme. Mai târziu, trebuie să ajung la un concurs de gaming organizat cu ocazia lansării unui nou joc din Assassin’s Creed IV: Black Flag. Cum adică nu știți ce e aia concurs de gaming? Acum există chiar și job de gamer, cât se poate de serios și chiar foarte bine plătit și se organizează chiar competiții de jocuri video în care poți câștiga o avere dacă ești priceput!

După ce voi ajunge acasă, pentru ca seara să se termine cât mai frumos pentru mine, voi petrece puțin timp, ca de obicei, să citesc și să comentez cele mai recente posturi de pe cunoscutul forum de gaming al MediaDOT. Să ne vedem cu bine!

Acest articol a fost scris pentru concursul Superblog 2013.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Privind în viitor

  1. Ovidiu says:

    Faina prezentare. Produsele GeForce sunt foarte bune, mai ales cand ne gandim la o redare a unui joc de calitate, desigur calitatea conteaza dar uneori si pretul. Cat despre mediadot, au evoluat foarte mult, acum am vazut ca sunt foarte bine pusi la punct atunci cand vine vorba de echipament de gaming.