Prohibiția

– Hai, grăbește-te, să nu întârziem! Iar nu mai găsesc nicio geantă ca lumea dacă te mai moșmondești mult! Azi m-am îmbrăcat și cu rochia asta cu o culoare pretențioasă și o să-mi fie greu să mă asortez! am auzit-o strigând pe soție.

– Sunt gata imediat! i-am răspuns eu, trăgând puloverul pe cap.

Of, e o nebunie în fiecare dimineață până ieșim din casă. Plecăm împreună cu copiii de acasă, ei merg la școală și noi fiecare la serviciu. E o super vânzoleală prin casă și numai grija asta cu poșetele ne mai lipsea! De când trăim coșmarul legat de împuținarea drastică a resurselor planetei și trebuie să ne conformăm limitărilor impuse de la guvern, am luat-o cu toții razna, iar femeile, ce să mai spun, de când cu prohibiția genților, parcă au înnebunit complet.

Cum care prohibiție? Cele mai mari puteri s-au întâlnit și au hotărât că asta este soluția, inspirându-se din Experimentul Nobil, așa cum au numit americanii interdicția alcoolului, ei fiind cei care au inventat prohibiția. Astfel, an după an, se declară prohibitive anumite alimente sau produse pentru a încerca să mai salvăm ce putem din resursele planetei ăsteia.

Așa se face că, de vreo zece ani, este interzisă, pe lângă altele,  producerea și comercializarea de poșete sau genți. Acum singura variantă pe care o au femeile este să apeleze la centrele de închirieri sau la automatele de genți  și nu au voie să aibă mai mult de o poșetă la un moment dat. De aceea, femeile pot purta o singură poșetă pe care o deschid cu amprenta digitală. Sistemul ăsta de identificare împreună cu dispozitivul de urmărire prin GPS, nu dau nicio șansă femeilor să aibă și o a doua geantă în același timp.

Pentru bărbați gențile sunt complet interzise iar copiii primesc de la școală o geantă echipată cu tot ce trebuie prin programul „ghiozdanul și penarul” care a înlocuit de mult celebrul „cornul și laptele”.

Prohibiția asta legată de poșete a fost o lovitură grea pentru femei. Gențile reprezintă pentru ele enorm de mult, pentru că, dincolo de latura funcțională, acestea sunt un mod de exprimare a stilului personal, sunt, dacă vreți, un fel de prelungire a corpului lor.

Cum puterea se îndreaptă azi din nou către o formă de patriarhat, autorităților nu le-a fost deloc greu să dea toate legile astea de îngrădire a posesiei de genți. Ca să vedeți până unde s-a mers, au adus chiar ca argument faptul că bărbații erau extrem de intimidați de aceste obiecte, scoțând de la naftalină un studiu care dovedea că pentru un bărbat era mai stresant să caute ceva în geanta iubitei lor, decât să-i deschidă cu o mână sutienul.

tonomat genti

Așa se face că soția mea este acum tot timpul preocupată de procurarea genții potrivite pentru fiecare ocazie. Pentru mers la muncă, de exemplu, închiriază o geantă de la tonomatul de genți de la parterul blocului. Trece cu degetul mare peste cititorul de amprente, alege modelul și culoarea și gata, ia geanta, urmând să o returneze când se întoarce seara acasă. Numai că dacă nu ne grăbim și ieșim mai târziu, gențile cele mai bune se dau deja și poate să aibă surpriza neplăcută să nu găsească culoarea care să se potrivească la îmbrăcăminte. De-aia stă cu gura pe mine în fiecare dimineață.

Acum zic și eu, nu vreau să fiu răutăcios, dar dacă avea un job de manager, ar fi avut poșetă de serviciu și nu mai trebuia să trecem prin supliciul ăsta în fiecare dimineață. Acesta a devenit beneficiul cel mai apreciat de către femei, dar angajatorii îl dau numai celor din conducere.

Sincer, mie mi-e dor de vremurile când soția mea avea atât de multe poșete încât avea variante pentru orice moment, poate prea multe. Deși atunci întârziam de cele mai multe ori pentru că nu se putea hotărî pe care să o ia, măcar ea era în toane bune. Dacă avea ghinion într-o zi, își permitea chiar luxul să pună geanta cu care ieșise la păstrare câteva săptămâni bune, așa, ca să se spele ghinionul.

Înainte de prohibiție erau mai multe superstiții legate de genți, una spunea că nu e bine să iei o geantă second-hand pentru că îți transmite din karma fostei posesoare. Oare ăsta o fi motivul pentru care azi femeile sunt mai morocănoase și mai supărăcioase? Posibil…

Prohibiția asta a crescut foarte mult rata infracționalității legate de furtul de genți. Toate gențile au acum sistem antifurt și alarmare pentru a îi mai potoli pe hoți. Iar piața neagră de poșete fără sistem de identificare și urmărire GPS începe să fie din ce în ce mai prezentă, deși pedepsele atât pentru dealeri cât și pentru consumatoarele de genți ilegale sunt foarte aspre.

Când vin sărbătorile este o nebunie generală! Centrele de închiriere genți sunt luate cu asalt, e mai aglomerat ca la agențiile de turism, iar rezervările încep din toamnă. Cele mai căutate sunt poșetele echipate full-option cu trusă de farduri, medicamente, ciorapi de rezervă și șervețele. Astea se dau încă din luna octombrie. Acum că se apropie iarna cu pași repezi, parcă încep să simt cum stresul începe să mă cuprindă și pe mine… Dacă nu o să găsească ce își dorește? Dacă o să ne stricăm vacanța din cauza asta?

Geanta_piele_naturala_Yvonne_rosie_12

Parcă mi-e dor de vremurile de demult, când soția zburda de fericire prin casă atunci când își lua, de exemplu, o geantă nouă handmade de la Reeija, un magazin online celebru pe atunci pentru gențile de foarte bună calitate, fabricate numai și numai din piele.

Și acum îmi vine să zâmbesc când îmi amintesc cum o priveam cum mai întâi se proba îndelung în oglindă cu noua poșetă, apoi își muta micul său univers de lucruri în noua geantă de piele, apoi căuta din priviri un loc de unde aceasta să se vadă bine, având grijă ca nu cumva să fie așezată pe jos, ca să nu atragă ghinion la bani! Ehei, ce mai vremuri!

Chiar pe acele timpuri îmi amintesc că am scris un articol care răspundea la o provocare lansată de cineva despre cum am reinventa gențile. Nu mai țin minte exact ce idei am găsit atunci, dar dacă m-ar întreba acum, după tot ce s-a întâmplat, răspunsul meu ar fi că aș păstra gențile exact așa cum erau! Pentru că abia acum am înțeles importanța genților în viața femeilor!

Acest articol a fost scris pentru concursul Superblog 2013.

Sursă imagini: reeija.ro, rockin-records.over-blog.fr

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.