Ștampila cu… mulțumesc

Nu cred să fie vreunul dintre noi care să fi scăpat în școala generală sau liceu de nesuferitele porecle pe care le ticluiau colegii mai răutăcioși. Și, de regulă, acestea nu erau unele plăcute, ci, dimpotrivă, scoteau în evidență o trăsătură de caracter sau fizică mai puțin reușită. Ca și copil sau adolescent, fiecare individ gestionează în felul său personal chestiunea asta cu poreclitul. Unii trec mai ușor peste porecle, reușind chiar să vorbească despre ele cu umor, alții însă suferă de-a dreptul din cauza lor.

Convingerea mea era că, odată cu terminarea facultății și trecerea la serviciu, nu voi mai auzi despre porecle. Ei bine, aveam să descopăr că acestea nu dispar, ci se transformă în ceva mult mai periculos și anume în ceea ce numim etichete. Etichetarea este un mod agresiv de a categorisi și judeca oamenii, cu efecte foarte nocive asupra celui către care se îndreaptă, în sensul că îl poate influența într-o astfel de măsură încât să devină exact așa cum este considerat de către cei din jur. Să nu mai vorbim de faptul că etichetarea unei persoane poate deveni o piedică serioasă în calea carierei profesionale a acesteia.

Mai ales în corporații, etichetarea este, însă, la mare modă. Nu poți să fii un pic mai vorbăreț că te și trezești numit gură bogată și de atunci încolo nimeni nu mai ia în serios punctele tale de vedere. Dacă ratezi unul, două termene sau obișnuiești să întârzii câteva minute la ședințe, sigur devii un neserios, cu care toți evită să lucreze. Nu poți să îți susții cu tărie și pasiune punctele de vedere, ridicând puțin și glasul că, gata, ai și primit eticheta conform căreia îți sare muștarul repede. Iar dacă ești din fire un om calm și calculat și nu obișnuiești să alergi bezmetic prin birou deranjând pe toată lumea, doar ca să te asiguri că toți observă ce ocupat ești, sigur te vor considera prea relaxat.

etichete

Ceea ce este cel mai trist, însă, este faptul că etichetele astea sunt foarte greu de scos după ce le primești, ba chiar se transformă în timp în adevărate tatuaje permanente. Și este profund nedrept, pentru că reduc o persoană la o singură caracteristică, de regulă negativă, pe când oamenii au mult mai multe dimensiuni, sunt mult mai complecși și, cu siguranță, au și lucruri bune care ar merita evidențiate.

Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o revelație vizavi de o persoană pe care nu o cunoșteați îndeaproape? Să exclamați atunci când o descoperiți într-o anumită conjunctură, „stai puțin, dar eu auzisem cu totul altceva!”. Ați simțit atunci că l-ați judecat greșit doar pentru că ați luat de bună eticheta pusă deja de alții?

Ei bine, mie mi s-a întâmplat acest lucru de mai multe ori, așa că m-am hotărât să nu mai etichetez oamenii și să nu îi mai judec. Vreau să militez împotriva practicii etichetării, așa că m-am tot gândit la ceva care să o contracareze și să îi determine pe cei care obișnuiesc să eticheteze să se mai gândească o dată înainte de a o face. Vreau să promovez evidențierea lucrurilor pozitive ale oamenilor în locul etichetării! Și vreau să fiu primul care să fac schimbarea pe care o aștept de la ceilalți!

După ce mi-am frământat mintea cu ce aș putea să fac, mi-a venit ideea! Dați-mi voie, așadar, să vă povestesc cum s-a născut ștampila cu mulțumiri pentru colegii mei de serviciu. Instrumentul care transmite doar mesaje pozitive, de mulțumire și prețuire a colegilor, cei cu care ne petrecem o foarte mare parte a timpului.

Am studiat piața și am găsit varianta optimă sub forma unor pixuri cu ștampilă, cu mesaje personalizate. Cel mai frumos lucru este că acestea se pot comanda online, împreună cu textul dorit. Simplu și eficient! Așa pot avea tot timpul cu mine ștampilele cu mesaje pozitive de genul: „Mulțumesc pentru că ești un coleg foarte bun!”, „Mulțumesc pentru că mă pot baza pe tine în orice situație!”, „Mulțumesc mult pentru ajutor!” și așa mai departe.

multumesc post-it

Și trebuie să vă spun că funcționează incredibil de bine! Să vedeți ce surprindere plăcută apare pe fața celor cărora le strecori pe tastatură un post-it ștampilat cu un mesaj de mulțumire! Nivelul de energie pozitivă a crescut imediat, toți cei cărora le-am mulțumit în acest fel au înțeles că sunt importanți și că faptele lor contează nu numai pentru firmă dar și pentru colegi.

Acum e o adevărată frenezie la mine la serviciu, am lansat un fel de modă. Care mai de care se întrece în a-și face propria ștampilă cu mulțumiri, inventând texte cât mai inspirate. Și ce este cel mai important, parcă nimeni nu mai are acum timp să pună etichete, s-a schimbat la propriu starea de spirit din biroul meu!

Tu când ai spus ultima oară mulțumesc? Ce ștampilă cu mulțumiri ți-ai comanda?

Acest articol a fost scris pentru concursul Superblog 2013.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.