Sunt cetățean european și am drepturi!

De câteva luni așa îmi răspunde fiul meu cel mare atunci când îl corectez legat de diverse lucruri. A auzit o campanie la TV în care se promova faptul că cetățenii europeni au drepturi, așa că și-a însușit-o imediat. M-a surprins faptul că a rezonat cu aceste cuvinte, carevasăzică este pregătit să devină cetățean european!

Replica preferată a băiatului meu împreună cu inițiativa „Blogger European” care reprezintă componenta concursului ”Reporter European” adresată bloggerilor din România, m-au determinat să îmi îndrept atenția către drepturile cetățenilor europeni.

uniunea europeanaCetățenia UE îți conferă un statut foarte concret cu obligații dar și cu drepturi. Asupra ultimelor mă voi concentra în articolul acesta, pornind de la Raportul Comisiei Europene din 2010 care spune că cetățenii europeni nu își exercită drepturile pe care le au în special pentru că nu le cunosc. Vă invit să le consultați voi înșivă aici.

UE promovează și luptă pentru garantarea valorilor fundamentale precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților.

Uniunea Europeană oferă un spațiu constituit din țările membre în care individul poate călători, munci sau locui la libera sa alegere, bineînțeles respectând și anumite obligații. Deasemenea, chiar dacă un cetățean locuiește temporar în afara țării sale de origine, acesta poate contribui la viața socială a respectivei comunități prin dreptul de a participa la alegerile locale atât din postura de votant cât și din cea de candidat.

Drepturile transfrontaliere sunt, în opinia mea, esența Uniunii Europene. Prin intermediul acestora se oferă acces la servicii medicale, oportunități de studiu, comunicare sau cumpărături online pe întreg teritoriul UE.

Dreptul de a vorbi liber este respectat în cadrul UE, fiecare membru al ei putând trimite petiții sau chiar adresa instituției numite Ombudsmanul European, organism care examinează plângeri cu privire la administrarea defectuoasă în instituțiile Uniunii Europene. Orice cetățean european poate iniția proiecte de lege care să aducă îmbunătățirea cadrului legal.

A fi informat înseamnă să fi mai puternic, să ai mai multă încredere, înseamnă să poți spune cu hotărâre, sunt cetățean european și am drepturi!

Acest articol a fost scris “Pentru concursul Blogger European” al cărui regulament îl puteți consulta aici.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.