Televiziunea, necesitate sau drog?

Televiziunea a fost prezentă în viața mea dintotdeauna. În esență, ea este, în cel mai adevărat sens, o afacere cu informația, exercitându-și de-a lungul timpului puterea de a influența, impune tendințe și chiar manipula.

Tv vechiÎn copilărie, după ce până și „Mihaela”, desenul animat care trimitea copiii la culcare, a fost scoasă din program, televiziunea mi-a oferit doar clipe grele de așteptare a „Galei Desenului Animat”, care se difuza în weekend, doar o dată pe săptămână și avea o durată efemeră de 10 minute. Îmi amintesc și astăzi cum celebrul film „Bambi” a fost împărțit în nu mai puțin de 6 episoade. Au urmat alternativele pe care le-am găsit pentru a contracara restricțiile impuse de regimul comunist și am urmărit cu sufletul la gură „Leka Noș Deța” sau „Nu Zaietz. Nu Pagadi!” la rețeaua bulgărească pe care o adoptasem ca pe televiziunea noastră. Dacă ar fi să găsesc un avantaj al acelor vremuri, acesta ar fi faptul că petreceam mult mai mult timp jucându-ne în aer liber cu ceilalți copii, folosindu-ne mai intens imaginația pentru a compensa lipsurile din acea perioadă.

Astăzi, televiziunea este o constantă în viața celor mai mulți dintre noi, ocupând noi teritorii, migrând din sufragerie în bucătăriile, camerele copiilor și chiar în dormitoarele noastre. Tot mai mult timp este alocat privitului la TV, de aceea cred că este important să înțelegem ce anume ne determină acest comportament.

Așadar, de ce ne uităm din ce în ce mai mult la televizor? Motivul principal este faptul că acesta ne oferă o modalitate la îndemână de a evada din realitate. Filmele, de exemplu, zugrăvesc o realitate augmentată, cu care ființa umană rezonează perfect, mai ales în condițiile în care viața reală nu are cum să se ridice la acest nivel.

Televiziunea nu reprezintă viața reală. În viața reală, oamenii trebuie să părăsească cafeneaua pentru a se duce la serviciu. Bill Gates

stiri la TVPe de altă parte, știrile sunt concentrate pe difuzarea întâmplărilor negative, deoarece oamenii au o apetență ieșită din comun pentru astfel de informații. Știrile pozitive, despre realizări, succese ale unor oameni care au reușit în viață și pot oferi exemple de urmat, nu sunt atât de savurate de publicul micului ecran. Există și o explicație simplă al acestui lucru, care vine de la începuturile omului ca specie. În vremurile îndepărtate ale evoluției omului, pericolele pândeau la orice pas, așa că atenția sporită față de identificarea la timp a acestor amenințări ține de instinctul de conservare.

Televiziunea este o afacere în sine pentru cei din acest domeniu, așa că programele și emisiunile difuzate astăzi exploatează din plin psihologia umană. Este căutat tot mai mult senzaționalul, iar acesta reiese mai ales din faptele negative, nicidecum din întâmplări demne de mediatizat, cum ar fi reușita unui român la un concurs internațional de invenții, de exemplu. Din păcate, acesta este crudul adevăr, iar informațiile negative, care au și un impact nedorit asupra noastră, sunt cele mai gustate.

Eu unul nu petrec mult timp la TV, deoarece am înțeles că pot să îmi folosesc timpul la activitățile care îmi fac cu adevărat plăcere și mă ajută să am satisfacții, cum ar fi să scriu acest articol, de exemplu :-).

Dezavantajele pe care le văd în legătură cu obișnuința de a urmări în exces emisiunile TV sunt numeroase, două dintre ele fiind faptul că televiziunea te poate îndepărta de realitate sau poate crea dependență prin inocularea sentimentului că dacă nu urmărești un film sau o emisiune ai pierdut ceva în mod iremediabil. Ei bine, nu este chiar așa. Poți găsi oricând pe internet, de exemplu, ceea ce te interesează.

Un alt argument al toxicității reprezentate de televiziunea consumată fără măsură este faptul că această activitate micșorează activitatea cerebrală, făcându-ne în timp să devenim mai leneși în gândire, obișnuiți să primim totul pe tavă pe micul ecran. Acest lucru explică de ce unii oameni nu pot adormi decât cu TV-ul pornit, pentru că acesta îi ajută să realizeze deconectarea necesară față de problemele personale sau de la serviciu.

copil la TVCopiii pot deveni și ei, atunci când nu există un control adecvat, victime ale tehnologiei și manipulării prin televiziune. Îmi amintesc de efectul pe care îl aveau reclamele, de exemplu, asupra celor doi băieți ai mei atunci când se aflau în jurul vârstei de 2 ani. Se opreau brusc din orice făceau și stăteau neclintiți exact atât timp dura calupul de publicitate. Apoi, își continuau joaca. Este incredibil, ce efect putea avea asupra lor un spot de reclame, cu succesiunea de imagini rapide și cu vocile care răsunau puternic, însoțite de muzică!

Mai târziu, am încercat să limitez vizionarea de desene animate pentru copiii mei la un program clar stabilit și la anumite posturi care difuzează desene animate de bună calitate. Și astăzi, deși au crescut, sunt atrași în continuare de lumea fantastică a desenelor animate, dar au acces la ele numai după ce și-au îndeplinit toate responsabilitățile legate de școală.

Aminteam mai sus că poți găsi orice pe internet. Acesta se află într-o luptă aprigă cu televiziunea și este din ce în ce mai clar că cel care va câștiga va fi internetul. Așa că televiziunea trebuie să se redefinească în anii în care urmează pentru a rămâne o opțiune pentru noi.

După părerea mea, televiziunea trebuie să se reinventeze în perioada următoare pentru a evita un declin ireversibil, trebuie să renunțe la a fi o afacere prin exploatarea psihologiei umane și să își asume rolul educațional, de promovare al valorilor adevărate și de formator de opinii sănătoase. Cred că este o chestiune de timp, dar aceasta este calea pe care trebuie să o urmeze.

Concluzia mea este că televiziunea, așa cum ni se prezintă astăzi, nu este o necesitate, cel puțin nu în forma în care o găsim astăzi, fiind mai mult un drog de care trebuie să fim conștienți pentru a adopta comportamentul potrivit.

 

Acest articol a fost scris pentru Blog Power etapa 54, pe tema propusă de Dia na și care sună în felul următor:

Televizorul – prietenul omului?

– cât timp petreci în faţa televizorului?

– găseşti educative (de ajutor) programele şi emisiunile tv de azi?

– ai curaj să îţi laşi copilul singur în faţa televizorului?

Alte articole pe aceeași temă – Program la televizorTelevizor?! Ce-i ala?!TembelizorulTVUn fel de simbioza.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Televiziunea, necesitate sau drog?

 1. Liviu Bimbea says:

  De regulă televiziunea e mai degrabă u drog decât o necesitate, dar pentru unii este un mod de a-şi umple timpul liber în calitate de pensionari.

 2. Otipa says:

  Cred ca si consumul de emisiuni TV respecta aceleasi reguli ca orice alt consum : in cantitati prea mari dvine nociv. ca si Internetul, jocurile video, etc. Atata vreme cat fiecare pastreaza un echilibru intre ceea ce traieste cu adevarat, viata reala, si ceea ce priveste la altii sau isi imagineaza privind la altii,, viata virtuala, totul e perfect. Apropo de viata virtuala, cartil fac parte, pe cat de ciudat ar parea . Singura diferenta ar consta in faptul ca cititul implica un efort de concentrare si imaginarul produs ajuta la dezvoltarea intelectuala. Putin mai mult ca facebookul de exemplu.

 3. Bianca Badea says:

  O opinie cu care sunt perfect de acord!

 4. In afara de History , Discovery si , ocazional , un meci , nu ma uit la Televizor. Am constatat ca pot sa imi petrec timpul mult mai util citind o carte 🙂

 5. De mult timp nu mai urmăresc emisiunile TV! …Și nu-mi lipsesc, dimpotrivă! Timpul îl aloc altor activități care-mi plac, care le fac voluntar și care nu-mi dau dependență, existând posibilitatea diversificării!
  Prefer să citesc, să joc ceva în mod plăcut cu băiatul meu(go, cărți, abilități practice, sa pictăm, să desenăm, să ne strâmbăm și să râdem până ne dor maxilarele), să petrec timpul la Clubul de lectură, alături ce cei care iubesc cărțile, să scriu, să dezvolt noi activități pentru parenting, să fac o mulțime de lucruri creative, care mă fac să mă simt bine; să zâmbesc, să fiu pozitivă, să sper și să fac ca multe în jurul nostru să fie normale și bune; să vizionăm filme(cinefili convinși), să ascultăm muzică/să cântăm, să dansăm.
  Ce ziceți, mai am timp pentru emisiunile TV?!… care și-așa nu fac și nu vor altceva decât să ne/vă ”îmbuibe” cu răutate, invidie, frică, neputință și să ne/vă lege de ”întuneric”!…

 6. Pingback: Blog Power 54 VOT! | MWB

 7. Alina says:

  Multumesc pentru punctajul pe care mi l-ai dat pe Blogwars :*

 8. Lotus says:

  Tot mai mult timp este alocat privitului la TV

  În ce univers paralel trăieşti? :))

 9. Pingback: Blog Power 55

 10. Pingback: Articole recomandate | Gmxul

 11. Pingback: BunDeCitit.ro