Turist, caut vacanță perfectă

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, așa că este momentul să ne gândim unde ne vom petrece, împreună cu familia sau prietenii, vacanța de Crăciun și Anul Nou. Cum eu sunt organizatorul tradițional în grupul meu de cunoștințe, am început deja să prospectez piața, așa că întreb în stânga și în dreapta pe toată lumea despre locuri în care au fost și unde s-au simțit bine. Iată-mă, așadar, din nou, în postura de turist, în căutarea vacanței perfecte!

straja-partieCa să îngustez puțin aria de căutare, anul ăsta m-am hotărât că vreau la munte, într-un loc unde se poate schia, întrucât vreau să le ofer primele lecții din cel mai popular sport de iarnă celor doi băieți ai mei. Mi se pare foarte important să le insuflu copiilor mei dragostea pentru sport, iar schi-ul este o activitate foarte frumoasă, desfășurată în aer liber. Pentru că mă interesează alte locații decât cele de pe Valea Prahovei, care sunt foarte aglomerate de obicei în sezon, o opțiune care mi-a atras atenția a fost Straja, din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de localitatea Lupeni. Am aflat de ea de la un coleg de-al meu care a fost acolo anul trecut și mi-a povestit că s-a simțit extraordinar.

Vila Alpin StrajaColegul meu a fost cazat la Vila Alpin, de 3 stele. Așa că am pus lupa pe această variantă și am început să o studiez foarte atent și să o întorc pe toate fețele, pentru că trebuie să vă mărturisesc că sunt o persoană destul de pretențioasă când vine vorba despre unde îmi voi petrece concediul.

Pentru mine sunt trei lucruri esențiale ce contează atunci când aleg o locație pe care vi le voi împărtăși în cele ce urmează. Acceptați, vă rog, invitația de a mă însoțiți în această evaluare a mea, așa că haideți să vedem împreună dacă Vila Alpin din Straja trece testul exigențelor mele!

restaurantOmul sfințește locul

Așa aș numi primul lucru la care mă uit atunci când aleg o locație. Vreau să mă asigur că gazdele sunt  primitoare și lucrează în turism cu pasiune și suflet. Nimic nu contează mai mult decât să te simți binevenit și, de ce nu, chiar răsfățat! Am avut câteva experiențe cu niște gazde care păreau de-a dreptul deranjate de prezența noastră, de parcă eram niște musafiri veniți ne-poftiți la ei acasă… Așa că am învățat pe pielea mea și cred cu convingere că niște gazde care te primesc ca pe un prieten sau rudă apropiată, sunt cei te fac să revii cu plăcere și, cu siguranță, cei care au dus în lume vestea despre renumita ospitalitate românească.

Așa că m-am apucat să caut pe internet și să citesc toate review-urile și părerile celor care au fost acolo. Impresia care mi-a fost creată a fost una foarte bună, toți apreciind atmosfera caldă pe care gazdele reușesc să o creeze. Proprietarii și angajații de aici se pare că fac față cu brio unei diversități mari de activități, de la team-building-uri și training-uri până la nunți sau botezuri, iar asta înseamnă că știu să se plieze pe fiecare tip de eveniment în parte.

Tot din opiniile celor care au fost la Vila Alpin reiese că mâncarea este variată și gustoasă, cu câteva specialități ale casei precum ciorba de fasole în pită sau papanașii cu dulceață de afine, făcut din afinele culese vara din împrejurimi. Papanași, am zis? Cu asta m-au cucerit, pentru că ador papanașii! Dacă ar fi să parafrazez o vorbă care spune că dragostea trece prin stomac, aș spune că succesul unei vacanțe reușite trece prin restaurant!

Am aflat atâtea despre gazde încât am impresia că îi cunosc deja pe domnul Mihăiță, ca să nu mai spun de doamna Mimi, bucătăreasa care desfată culinar pe toți cei care îi trec pragul! Putem deci bifa primul criteriu.

peisajLocația, locația și iar locația

Acesta este răspunsul pe care l-a primit cineva care dorea să deschidă un restaurant și care a întrebat un om de afaceri renumit în acest domeniu, care este cel mai important lucru la care trebuie să fie atent ca să aibă succes. În mod similar și pentru un turist, amplasarea hotelului într-o zonă mirifică, care să ofere peisaje frumoase și să fie bine îngrijit sunt tot atâtea motive pentru care acesta se va întoarce în acel loc. De aceea, al doilea criteriu la care mă uit este amplasarea.

Anul acesta am fost într-un circuit de 2000 de km prin țară și am căutat permanent locații unde să îmi stabilesc cartierul general și de unde să pot vizita cât mai multe obiective. De aceea, localitatea Straja mi se pare potrivită ca bază a unui concediu de mai lungă durată, fiind amplasată la maximum 2-3 ore de mers cu mașina de câteva obiective importante precum Castelul Corvinilor din Hunedoara, Cetatea Alba Carolina din Alba-Iulia, Cazanele Dunării care încep la Orșova, Sarmisegetuza Ulpia Traiana și Sarmisegetuza Regia, Băile Herculane sau Ansamblul Eroilor de la Târgu-Jiu, ansamblu format din faimoasele Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Oricare dintre aceste locații pot fi atinse într-un circuit lejer cu mașina, de cel mult o zi, cu tot cu drumul înapoi.

Un aspect important pentru sezonul de iarnă este că Hotel Alpin, aflat la o altitudine de peste 1400 m, se află între două dintre pârtiile de schi din stațiunea Straja. Consider că și al doilea criteriu este îndeplinit, sunteți de acord, nu-i așa?

harta_partii_strajaFacilitățile și varietatea activităților

Cu alte cuvinte, ce putem face, odată ajunși acolo? Cât de diverse sunt activitățile care pot fi desfășurate atât la vilă, cât și prin împrejurimi, sunt al treilea ingredient pe care îl caut atunci când aleg o locație.

Sezonul pentru Straja este, evident, iarna, atunci când se pot practica sporturile de iarnă. Stațiunea are multe pârtii de schi, de grade diverse de dificultate și foarte bine conectate cu o rețea de teleschi-uri care formează un fel de plasă de păianjen.

Și în extrasezon există posibilități de relaxare și activități în aer liber. Pe lângă activități care se pot organiza la cerere de către cei de la Vila Alpin, precum rafting, tiroliană, escaladă, paint-ball, există și câteva trasee pentru iubitorii de drumeții. Așadar, de reținut, locația este o opțiune interesantă atât iarna, în sezon, cât și vara!

Un singur lucru pare că trebuie îmbunătățit și anume accesul cu mașina la vilă, mai ales iarna, deși sunt sigur că administratorii Vilei Alpin se gândesc deja la o rezolvare a acestui aspect.

Condițiile fiind îndeplinite, căutarea vacanței perfecte pentru sărbători s-a încheiat. Pot să spun că am avut noroc de data asta, prima opțiune dovedindu-se cea câștigătoare! Nu-mi rămâne decât să mă grăbesc să sun la Vila Alpin și să fac rezervarea. Fiind locația preferată de majoritatea celor care își petrec concediul la Straja, cu siguranță cererile sunt multe, mai ales pentru perioada sărbătorilor.

Să îi anunț și pe ceilalți că anul acesta vom petrece vacanța la Straja, o locație excelent amplasată, unde se pot desfășura activități diverse atât în sezon cât și în extrasezon și unde, cel mai important, suntem primiți de oameni ospitalieri!

Acest articol a fost scris pentru concursul Superblog 2013.

Sursa imagini: www.turism-blog.ro, www.alpinstraja.ro

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.