Un weekend prin împrejurimile Câmpinei

Câmpina este o locație foarte ușor accesibilă chiar și în weekend și care este foarte ofertantă, deși puțin cunoscută. După ce m-am documentat temeinic legat de ce se poate vizita în apropiere de acest oraș, am hotărât să ne cazăm în Brebu, datorită localizării foarte bune față de toate obiectivele pe care ni le-am propus, acestea fiind: Barajul Paltinu, Ansamblul Arhitectural Medieval de la Brebu, Lacurile sărate de la Telega, Închisoarea Doftana, Casa Memorială Nicolae Grigorescu și Castelul Iulia Hașdeu.

113În comuna Brebu, cea mai bună opțiune de cazare este, fără îndoială, Pensiunea Domnească, de patru margarete, aflată în satul Brebu Megieșesc. Locația oferă 8 camere și o curte foarte mare și frumoasă, cu vedere înspre Valea Doftanei. Este un loc foarte liniștit și care îți încarcă bateriile. Gazdele sunt foarte primitoare și, în același timp, foarte discrete, lucru pe care îl apreciez cel mai mult atunci când merg la o pensiune. Pozele din vilă dovedesc că aici au tras oaspeți de seamă precum Mircea Albulescu sau George Mihăiță.

Barajul Paltinu

097Primul obiectiv vizitat a fost Barajul Paltinu, construit pe Lacul Păltinoasa și care apare semeț atunci când nici nu te aștepți, după o curbă a drumului care șerpuiește spre Doftana. După ce urci cei 108 metri de la bază și până la vârf, peisajul care se dezvăluie este spectaculos, cu Lacul Păltinoasa pe de o parte și peretele abrupt al barajului, pe de alta. Din păcate, deși erau destul de mulți turiști veniți să vadă obiectivul turistic, barajul nu se poate vizita. Acest lucru precum și imaginea de la baza barajului pe partea cu lacul și care este plină de pet-uri și alte gunoaie aduse de curenți știrbesc întrucâtva din frumusețea locului.

Ansamblul Arhitectural Brebu

129Chiar în centrul Brebu Megieșesc se găsește un ansamblu arhitectural medieval a cărei construcție a fost începută de Matei Basarab și terminată de Constantin Brâncoveanu. Ansamblul este constituit din zidul de incintă, Turnul Clopotniță, Biserica și Casa Domnească, în aceasta din urmă putându-se vizita o interesantă expoziție de artă și istorie medievală. Din momentul în care pășești în incintă simți că acolo există un centru energetic care te face să te simți bine. Locul este destul de bine întreținut și poți chiar să te odihnești pentru câteva clipe în preajma sculpturilor celor doua mari personalități. Noi am servit chiar câte un măr dintr-un pom din curte!

Băile Telega

151Foarte aproape de Brebu se găsesc Băile Telega, o suită de lacuri sărate, formate în locul vechilor ocne de sare în jurul cărora s-au format așezările Telega și Doftana. Astăzi sunt două opțiuni de a face baie în aceste lacuri și anume: Băile Telega la Gina și Complexul Șoimul. Noi am fost la prima locație deoarece ni s-a spus că aici concentrația de sare este cea mai mare. Locul este parcă uitat de lume, am avut senzația că m-am întors în copilărie.

Locul are un farmec aparte, iar baia într-un lac sărat este o senzație unică. Pentru mine a fost prima oară, ca și pentru copii, așa că ne-am bucurat foarte tare de apele care ne țineau la suprafață indiferent de ce făceam. Aici găsești și un restaurant cu puține opțiuni totuși și, spre surprinderea noastră, la ora când am fost noi exista chiar și un DJ care destindea atmosfera. Greu a fost să ne dăm sarea jos de pe noi, deoarece erau doar niște dușuri cu apă rece pe acolo, așa că ne-am spălat cât de cât și ne-am îndreptat spre pensiune pentru un duș ca lumea. Una peste alta, locul este foarte ofertant dar se simte nevoia unor lucrări de refacere și reparație a podurilor de lemn și a celor de acces în lac care sunt foarte, foarte vechi. Oricum, vom reveni aici.

Închisoarea Doftana

217Pe drumul spre Telega se găsesc și ruinele celei care a fost Închisoarea Doftana. Această celebră închisoare a fost folosită până în 1960 pentru întemnițarea în special a deținuților politici. A fost muzeu până în 1990 când, din lipsa fondurilor, a fost părăsită. Astăzi, tavanele sunt găurite și se pot prăvăli în orice moment, ca urmare nu se poate vizita. Dragoș, băiatul meu cel mare, a tras următoarea concluzie pe când ne zgâiam printre zăbrelele porții de intrare: închisoarea Doftana a fost renumită pentru faptul că nimeni nu a evadat vreodată din ea, iar astăzi este faimoasă pentru că nimeni nu poate intra în ea… 🙂

Casa Memorială Nicolae Grigorescu

220În Câmpina, un obiectiv turistic interesant este casa memorială Nicolae Grigorescu, locul unde pictorul și-a petrecut ultima parte a vieții. Casa este destul de bine păstrată, cu multe obiecte personale ale artistului precum și cu tablouri celebre ale acestuia, de la vestitele care cu boi și portrete ale țăranului român, până la scene de luptă imortalizate pe vremea când Grigorescu a fost pictor de front al armatei române. Lui Radu i-a plăcut în mod deosebit această casă memorială.

Castelul Iulia Hașdeu

236La 300 de metri de casa memoriala a lui Grigorescu se găsește o adevărată capodoperă și anume Castelul Iulia Hașdeu, edificiu construit de tatăl acesteia, Petriceicu Hașdeu, în memoria fiicei sale care s-a stins din viață la doar 19 ani. Iulia a fost un copil supradotat, care a uimit prin capacitatea sa de a asimila informație, de a învăța limbi străine și de a stăpâni instrumente muzicale. Tocmai studiul, dus într-o zonă extremă, a slăbit-o și i-a adus sfârșitul vremelnic. Tatăl său a spus că a construit acest castel la indicațiile precise ale fiicei sale, fiind o prelungire a relației lor la un nivel spiritual.

Astăzi castelul se află în reabilitare exterioară până la finalul lunii septembrie, însă în interior se poate vizita, cei care îi trec pragul putând beneficia chiar de ajutorul audio-guide-urilor. Locul este cu siguranță special, trăirile pe care le ai odată ce ai pășit acolo țin de modul în care fiecare se poate conecta la povestea castelului și al celor care l-au construit. Băieților le-a plăcut foarte mult acolo!

În concluzie, weekendul prin împrejurimile Câmpinei a fost unul plin de experiențe variate și frumoase, așa că vă recomand din tot sufletul să vizitați această zonă!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.