Vârsta în afaceri

Unii spun că cei care au avut un succes fulminant în afaceri reușind chiar să influențeze vremurile în care au activat s-au născut cu niște calități precum curaj, dorința de a experimenta lucruri noi chiar cu riscul de a eșua sau a fi priviți cu reticență de ceilalți, tenacitate, curiozitate, spirit și așa mai departe. Alții spun că aptitudinile necesare unui antreprenor de succes se pot dobândi.

Poate că au dreptate cu toții, dar ce părere aveți în legătura cu vârsta la care este cel mai bine să întreprinzi ceva pe cont propriu? Este oare o vârstă optimă în acest sens? Îți oferă faptul că ai o anumită vârstă vreun avantaj legat de antreprenoriat? Un fost șef de-al meu îmi spunea odată că “dacă nu te-a împins nimic din lăuntrul tău până la 30 de ani să începi o afacere, atunci înseamnă că ai pierdut trenul”. Poate că are dreptate…

Antreprenorii tineri sunt, de obicei, cei care vin cu ideile fresh, inovative iar un exemplu în acest sens îl reprezintă Facebook, rețeaua de socializare cea mai utilizată astăzi. Mark Zuckerberg a lansat facebook din dormitorul lui de la Harvard la numai 20 de ani, pentru ca astăzi să conducă un adevărat imperiu construit pe ideea sa.

Dacă ne mutăm un pic atenția către antreprenorii mai în vârstă putem spune că aceștia lansează de regulă afaceri solide, probabil deoarece au maturitatea necesara susținerii unor afaceri de lungă durată. Antreprenorii cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani au experimentat deja mai multe lucruri decât cei tineri, precum realizarea unor proiecte profesionale, construirea unei case sau chiar întemeierea unei familii. Aceștia și-au descoperit probabil deja vocațiile și abilitățile care sa îi ajute în înființarea unei afaceri.

Pentru tineri asocierea cu antreprenori cu experiență este o șansă prin care se pot îmbina caracteristicile fiecărei vârste: un exemplu celebru poate fi cel al fondatorilor Google, Larry Page și Sergey Brin care aveau 25 de ani în 1998 iar Eric Schmidt, 43 de ani.

Modul de gândire neîngrădit este și el influențat de vârstă. Aici mă refer la capacitatea de a trata logic problemele în contexte noi, făcând abstracție de ceea ce îți dictează experiența acumulată. Abilitatea omului de gândi deschis scade cu vârsta, influențând și șansele lui de a deveni un antreprenor de succes.

Deasemenea, curiozitatea, spiritul și disponibilitatea la aventură sunt lucruri care se erodează în timp.

harta-smuPutem spune că vârsta poate influența spiritul antreprenorial, de aceea este important să existe inițiative care să susțină tinerii care își doresc să înființeze propria afacere. Start Me Up este o școală de antreprenoriat adresată tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 26 de ani care își doresc să pornească la drum pe cont propriu. Este instituția care îi ajută pe cei tineri să descopere oportunități de afaceri fezabile, să identifice o piață de desfacere, modalități de finanțare și să dezvolte un concept de business viabil care poate fi prezentat unor potențiali investitori. Caravana Start me up, va ajunge în această vară în următoarele orașe: București, Timișoara, Cluj, Sibiu, Brașov, Constanța, Galați și Iași. 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Vârsta în afaceri

  1. Rămân la credința că poți fi antreprenor la orice vârstă!

  2. Salut, Dan. Mi se pare ca ai ridicat o problema importanta si interesanta. Acest articol se numara printre cele mai bune 5 participari pe care le-am citit in cadrul acestei campanii.
    Ca sa-ti raspund la intrebare, cred ca antreprenor poate sa fie cineva la orice varsta. Iti recomand si acest serial, care sunt convins ca va contribui la cultura ta antreprenoriala! http://filme-carti.ro/filme/the-apprentice-2004-2012-23146/ Intr-unul dintre sezoane, castigatorul care a devenit Celebrity Apprentice avea 75 de ani si era femeie!

  3. Pingback: Castigatori campanie "Haide la Start me up"