Viitorul este în ADN-ul nostru

Încă din cele mai îndepărtate vremuri, omul a arătat o înclinație deosebită pentru a stoca lucruri. La începuturi, această dorință era legată de instinctul de conservare și nevoia de a-și asigura supraviețuirea, așa că oamenii făceau provizii pentru a rezista peste iarnă sau în timpul unei perioade secetoase, când nu puteau să-și procure cele necesare traiului ca de obicei.

Cu timpul, odată cu evoluția, omul a început să adune în jurul său lucruri și cu alte scopuri și care s-au concretizat în colecții de cărți, de tablouri sau de fotografii, născute din dorința acestuia de a fi înconjurat de obiectele care îi reprezentau pasiunile. Așa că, putem trage concluzia, fără a greși, că nevoile de stocare, depozitare sau colecționare sunt adânc scrise în ADN-ul nostru.

Tehnologia a evoluat enorm odată cu apariția calculatorului și cu dezvoltarea impresionantă a internetului, spațiul de stocare devenind un element principal în tot acest context, fiind locul în care ne păstrăm viața și amintirile noastre digitale, fie că este vorba despre poze, filme, muzica preferată sau documente.

Nevoia de spațiu de stocare a fost influențată continuu de aplicațiile sau jocurile tot mai performante, de filmele de o calitate care tind să concureze realitatea, de camerele foto sau video care realizează poze și filme cu rezoluții și fidelități înalte și care solicită spațiu de stocare din ce în ce mai mare. Astăzi vorbim despre unități de stocare care permit înmagazinarea unor volume de informații de ordinul terabytes-ilor și ni se pare absolut normal faptul că putem găsi cu ușurință, de exemplu, un HDD Extern la promoție, la un preț convenabil și cu caracteristici deosebite.

Unitățile de stocare au avut o evoluție interesantă de-a lungul timpului, îmbunătățindu-se continuu pentru a ține pasul cu nevoile individuale sau de business tot mai mari. Un studiu arată faptul că nevoia de spațiu de stocare al companiilor care lucrează cu informații complexe se dublează în fiecare an. Pentru zona privată, ritmul nu este chiar atât de agresiv, dar tendința este una evident crescătoare.

Începuturile unităților de stocare au fost reprezentate, printre altele, de discurile de vinil pe care le ascultam în copilărie la gramofon sau pickup. Apoi, benzile magnetice care ne-au încântat cu muzica redată la magnetofon sau casetofon au fost și ele o soluții pe care acum le numim de pionierat. După explozia pe care a înregistrat-o folosirea calculatoarelor, nevoile de spațiu de stocare au început și ele să se transforme, așa că am asistat la apariția floppy-disk-urilor, apoi a CD-urilor. Astăzi, acestea au fost înlocuite de DVD-uri și de discurile Blu-Ray, într-o evoluție normală a tehnologiei.

Nevoia de mobilitate a dus la apariția unităților de stocare portabile, de dimensiuni mici. Astfel, au apărut stick-urile de memorie, cu ajutorul cărora poți avea la tine oricând documente sau poze cu cei dragi și care îți oferă posibilitatea de a transfera cu ușurință datele între dispozitive.

IBM 350Piesa cea mai importantă a unităților de stocare o reprezintă, fără îndoială, hard disk-ul. Inventat în 1956, acesta a devenit principalul dispozitiv utilizat astăzi pentru păstrarea persistentă a informațiilor. Dimensiunile primului HDD erau uriașe, de aproape un metru, iar performanțele oferite, rudimentare. De atunci și până astăzi, caracteristicile oferite de hard-disk-uri au făcut un salt impresionant cu privire la dimensiuni, spațiul de stocare și viteza de accesare a datelor. Nevoia de portabilitate a unor volume mari de date a generat apariția hard disk-urilor mobile, care au caracteristici apropiate de cele ale HDD-urilor fixe.

Mulți se întreabă dacă apariția pe piață a SSD-urilor, solid state drives, care reprezintă pasul următor pe scara evoluției tehnologice a unităților de stocare, va însemna dispariția HDD-urilor. Probabil că acest lucru nu se va întâmpla imediat. Deși SSD-urile oferă viteze net superioare și o robustețe mai mare decât hard-disk-urile, prețul la care sunt comercializate comparativ cu spațiul de stocare oferit le va împiedica să devină principala unitate de stocare într-un viitor foarte apropiat. Oricum, SSD-urile sunt deja cu noi, fiind parte a laptopurilor, tabletelor sau smartphone-urilor.

Haideți să privim acum puțin spre viitor. Evoluția va continua cu siguranță, așa că merită să facem această incursiune. O soluție care se conturează deja este reprezentată de holographic data storage, care presupune stocarea informațiilor sub forma unor obiecte tridimensionale holografice permițând înmagazinarea mai multor informații într-un spațiu mult mai mic.

O altă tehnologie care se conturează este OSD, object based storage device”, care reprezintă o schimbare de paradigmă în ceea ce privește organizarea modului de stocare al datelor, în loc de folosirea blocurilor de memorie, datele vor fi stocate sub forma unor obiecte. Acest lucru va avea, cred, un impact similar apariției programării obiectuale în istoria limbajelor de programare.

Soluțiile de stocare cloud” sunt și ele o variantă mai mult decât atrăgătoare. Tot mai multe companii dezvoltă astfel de soluții, iar google este un exemplu în acest sens, oferind spațiu gratuit și o multitudine de aplicații. Avantajul soluțiilor de tip cloud constă în posibilitatea de a-ți accesa datele de pe orice dispozitiv și de oriunde, cu condiția să ai o conexiune la internet așa că sunt convins că, în viitor, o mare parte din informațiile noastre vor fi păstrate „în norișor”.

ADNViitorul mi se pare, însă, unul cu adevărat extraordinar de când am aflat de o nouă descoperire în acest domeniu. Un grup de cercetători au reușit să codifice o carte în moleculele de ADN și apoi să o reconstituie. Pornind de la faptul că ADN-ul este purtător de informație, au dus ideea aceasta mai departe și au pus în practică o metodă prin care să înmagazineze informație în ADN. Ceea ce este absolut senzațional este faptul că se pot stoca cantități impresionante de date în dimensiuni ridicol de mici. Cei care au realizat experimentul au declarat că o structură de molecule ADN de dimensiunea unui deget ar putea stoca tot atâta informație câtă există în prezent în întregul internet!

Nu întâmplător am ales titlul acestui articol, pentru că cred cu tărie că, într-o bună zi, vom stoca informațiile în propriul nostru ADN! Acest lucru îmi amintește de filmele științifico-fantastice în care erau arătați oameni injectați cu o multitudine de informații și pe care aceștia le asimilau într-o clipită. Ei bine, cred că nu suntem foarte departe de aceste vremuri!

AzertyPână una alta, însă, nu cred că avem de ce să ne plângem, întrucât avem la dispoziție suficiente variante de unități de stocare și care pot răspunde celor mai pretențioase nevoi, atât personale, cât și de business. Dacă nu mă credeți, vă invit să vizitați magazinul Azerty, care oferă avantajul unic de a vă pune la dispoziție, pe lângă o gamă completă de produse, poze de 360 de grade și prezentări complexe de produse pentru a vă face alegerea cât mai ușoară!

Totuși, nu uitați! Stocarea a fost și va fi, cu siguranță, în ADN-ul nostru!

Sursa imagini – google images.

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2012.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.