Viitorul privit prin ochii Toyota

Tehnologia a ajuns la nivelul la care îl cunoaștem astăzi printr-un șir nesfârșit de contribuții ale inventatorilor, acei oameni care au avut curajul să gândească sau să facă lucrurile altfel decât până atunci. Fiecare dintre aceste invenții au adus noi posibilități, au creat noi orizonturi, unele dintre ele reprezentând un salt deosebit pentru tehnologie și, implicit, pentru civilizație.

Una dintre invențiile cu un mare impact a fost descoperirea primei baterii electrice, în 1800, de către Alessandro Volta. Pila voltaică este strămoșul bateriilor pe care le folosim azi cu toții și a reprezentat o invenție care a deschis calea producerii de energie electrică, oferind în același timp oamenilor surse de energie portabile. Nu cred că astăzi ne-am mai putea imagina viața fără baterii, ele se regăsesc pretutindeni, de la bateriile pentru camera foto până la cele de mașină.

Toate invențiile ar rămâne, însă, doar niște simple descoperiri dacă nu ar exista implicarea companiilor care își asumă rolul de a le prelua și a le aduce la îndemâna oamenilor. O astfel de companie este Toyota care, pentru mine, este sinonimă cu fiabilitatea și, mai ales, cu inovația continuă și respectul față de natură. Toyota a înțeles că inovația este calea care trebuie urmată pentru a putea oferi servicii din ce în ce mai bune pentru clienții săi și pentru a-și păstra renumele pe piață.

Steve Jobs, unul dintre cei mai inventivi și vizionari oameni contemporani cu noi, obișnuia să spună despre inovație:

Capacitatea de a inova reprezintă distincția dintre un lider și cei care urmăresc calea deschisă de alții. Steve Jobs

Tehnologia a evoluat enorm, în așa fel încât astăzi, pornind și de la drumul deschis de inventarea primei baterii electrice, vorbim despre mașini ecologice care sunt propulsate prin intermediul energiei electrice înmagazinate în baterii reîncărcabile. În acest domeniu, Toyota a fost un pionier, fiind prima companie producătoare de mașini care a introdus în producția de serie o mașină hibridă.

În 1997, modelul Toyota Prius a devenit disponibil pentru achiziționare de către publicul larg și a reușit ca, în scurt timp, să câștige o popularitate extraordinară. Potrivit unor declarații oficiale, mașinile hibride comercializate de Toyota au contribuit, din 1997 și până astăzi, la evitarea poluării cu 26 de milioane de tone de emisii de CO2, cât ar fi însemnat folosirea aceluiași număr de mașini tradiționale. Este remarcabil drumul deschis de Toyota și realizările obținute în ceea ce privește protejarea mediului!

În 1972, anul meu de naștere, Toyota marca primul milion de mașini vândute din toate timpurile, iar anul acesta, 2012, a atins cifra de patru milioane de mașini hibride vândute. Pentru mine statisticile acestea reprezintă o coincidență pentru faptul că eu însumi conduc astăzi o Toyota!

De-a lungul timpului, pe lângă îmbunătățirile aduse modelului Prius, care folosește tehnologia Hibrid Synergy Drive®, Toyota a venit cu modele noi, astăzi având disponibile modelele Auris Hybrid și Yaris Hybrid, fiecare dintre ele oferind un consum excelent de combustibil precum și un nivel redus de emisii de carbon. În plus, 4 modele hibride sunt disponibile și în linia de autoturisme de lux, Lexus. Versiunile ecologice sunt construite cu respect și față de celelalte detalii atât de importante pentru client, așadar confortul sau securitatea nu sunt deloc neglijate, iar tehnologia contribuie la crearea unei experiențe unice la volan. Aceasta este propunerea Toyota care sintetizează, deopotrivă, grija față de clienții săi, dar și față de natură!

Toyota pune inovația la baza misiunii sale, iar viitorul este o preocupare continuă a companiei. Și-a asumat și își asumă în continuare rolul de pionier în aplicarea noilor tehnologii prin crearea de mașini ecologice în dorința de a contribui la o planetă mai verde, cu emisii scăzute de carbon. Pe lângă grija față de natură, trebuie luat în calcul și faptul că rezervele de petrol sunt aproape de epuizare. De aceea, Toyota își propune ca până în 2020 să doteze toate mașinile de serie destinate pasagerilor cu propulsoare bazate pe combustibili alternativi, ca de exemplu gaz, electricitate sau hidrogen.

Este admirabil modul în care Toyota privește înainte nu numai prin prisma îmbunătățirilor pe care le poate aduce modelelor sale ci și prin înțelegerea, la întreaga complexitate, a impactului pe care folosirea pe scară largă a mașinilor ecologice îl poate avea asupra societății și mediului. De aceea, derulează proiecte care urmăresc realizarea unor modalități sustenabile de trecere către utilizarea de energii noi. Toyota a înțeles că trecerea bruscă la folosirea pe scară largă a mașinilor electrice poate provoca dezechilibre în sistemele energetice actuale și că este nevoie să se creeze infrastructura necesară susținerii obiectivului de a diminua poluarea prin folosirea de mașini ecologice. De aceea, proiectele lor se referă la mult mai multe lucruri decât strict la mașini.

Astfel, anticipând adopția într-un număr din ce în ce mai mare a mașinilor hibride sau electrice, Toyota continuă într-un mod admirabil munca și descoperirea lui Alessandro Volta în cadrul programului său numit Environmental Technology, tehnologie pentru mediu, investind în cercetare pentru realizarea unor noi generații de baterii reîncărcabile care să ofere performanțe mai bune decât cele tradiționale. Este o inițiativă extraordinară și ale cărei rezultate vor fi folositoare și dincolo de granițele industriei auto!

Viziunea lor conține și conceptul de Intelligent Transport Systems, sisteme de transport inteligente, care presupune o colaborare strânsă între oameni, mașini și sistemele de trafic pentru a obține un mediu cu emisii de carbon reduse. Acest proiect presupune nu doar existența mașinilor ecologice dar și îmbunătățiri aduse traficului prin metode de fluidizare și evitare a ambuteiajelor.

Un alt proiect Toyota se numește Smart Grid, rețeaua inteligentă, care propune soluții care pot susține consumul adițional de energie electrică în cazul răspândirii mașinilor electrice. Propunerea cuprinde infrastructura necesară pentru a acomoda și controla necesarul de energie. Sursele de energie naturale vor fi înmagazinate și vor fi folosite la încărcarea bateriilor mașinilor electrice, tot acest sistem putând fi controlat de la distanță de pe telefonul mobil, de exemplu.

Aș spune că viitorul, privit prin ochii Toyota, arată minunat și îmi place enorm felul în care se conturează încă de astăzi! Cu siguranță că Toyota, prin toate proiectele pe care le derulează, va avea un cuvânt important de spus în influențarea vremurilor care vor veni. De fapt, deja o face! Trebuie, însă, ca și fiecare dintre noi să ne asumăm, asemenea Toyota, responsabilitatea față de cei din jur și față de natură pentru ca viitorul să arate într-adevăr bine!

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2012.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.